Egy kérdőíves felmérés szerint hazánkban három év alatt a szexuális aktusok száma havi 8 alkalomról hat alkalomra csökkent, ha ezt százalékos arányban nézzük, azt jelenti, hogy a vizsgált pároknál 25 százalékkal csökkent a lelkesedés a szex iránt.

Az ijesztőnek tűnő számadat azonban még korántsem jelenti azt, hogy a megkérdezett párok valamilyen oknál fogva elindultak az aszexualitás irányába. Az ugyanis ennél sokkal mélyebb szinten zajló viselkedési formája az érintett személyeknek.

thinkstockphotos.com


Mi az aszexualitás?


Az aszexualitás a nemi vágy teljes hiányát jelenti. Az aszexuális emberek képesek az orgazmusra, de az odáig vezető út, a szexuális vágy nem ébred fel. Egészen pontosan a másik ember iránt nem támad erotikus érdeklődés, mert az aszexuális emberek egy jelentős százaléka végez önkielégítést, s minden gond nélkül el is jut a csúcsra. Ehhez azonban nincs szükség még csak a szexuális fantáziára sem, nem kell hozzá pornófilm, se meztelen testek látványa, ahogy az önkielégítéshez használt eszközökre sem indul be a gerjedelem. Azok csupán eszközök ahhoz, hogy mechanikus ingerlések segítségével elérjék az orgazmust.

Kérdésed van a témában? Fordulj bátran szakértőnkhöz, Gazdag Enikőhöz!Érzékek iskolája


A mai napig nem egyértelműen eldöntött a kérdés, hogy az aszexuális viselkedés mögött a született vagy a modellált (tanult) elemek-e a meghatározók. A szexuálpszichológia mai állásfoglalása azonban ez utóbbit tartja hangsúlyosabbnak, vagyis az aszexualitás kialakulásában az élet során megszerzett tapasztalatok állnak, amelyek nem feltétlenül mutatnak szoros összefüggést a szexualitással, hiszen a háttérben állhat akár a gyermekkor elhanyagoló, rideg nevelői légköre is. Az viszont igaz, hogy az okok között a negatív szexuális tapasztalatok szinte minden esetben fellelhetők:

- Gyermekkori szexuális bántalmazás
- Az élet bármely szakaszában elszenvedett szexuális erőszak
- Gyermekkorban tapasztalt bántalmazó, elutasító légkör - ez elemi bizalmatlanságot válthat ki a többi emberrel szemben, illetve súlyos önértékelési válságot okozhat
- Egy szeretett személy elvesztése - gyermekkorban a szülők halála, ám az intézményi körülmények között felnőtt gyerekek utóéletének vizsgálata során is gyakran találkozhatunk az aszexuális magatartással
- A család nevelői légköre is meghatározó lehet, a bigott, prűd légkör és a felnőttek elnyomó magatartásathinkstockphotos.comSzeress, ha mersz


Az aszexuális emberek jelentős része annak ellenére, hogy a nemi vágy teljes hiánya jellemzi őket, vágynak arra, hogy meleg érzelmi légkör vegye körül őket. Társaságkedvelők, gyakran remek humor jellemzi őket, nagyvonalúak és barátságosak, és a párkapcsolaton belül, éppen azért, mert egy bizonyos területen nem "teljesítenek", igyekeznek kárpótolni társukat, ezért nagy áldozatokra is képesek. Ez nem feltétlenül jelent anyagi kompenzálást (nem ajándékokról van szó), de tény, hogy sok esetben párjukra nagyon odafigyelnek, gyengédek és a személyes gondoskodás is előtérbe kerül - így gyakran feladatokat vállalnak át párjuktól, és szinte biztos, hogy az élet minden területén számíthat rájuk a társ.Mindez azonban csak akkor működik, ha a mellettük élő társ számára sem elsőrendű kérdés a szexualitás, hiszen a folyamatos elutasítottság érzése a női/férfi önbizalom csökkenéséhez, majd később e nyomán hatalmas feszültségekhez vezethet a párkapcsolatban, még akkor is, ha az aszexuális társ magára vállalja az élet terheit, vagy bevállalja a másik számára kellemetlen feladatokat.

Gazdag Enikő, pszichológus

Az aszexualitás kialakulásában különböző okokat feltételeznek a kutatók: gének, személyiségvonások, gyógyszerek hatása, szülői háttér, nevelés, negatív szexuális tapasztalat stb. Amennyiben felismeri a személy, hogy rá is jellemző az aszexualitás, és elfogadja, megpróbál vele együtt élni, már egy nagy lépést tett. Sokan nem tudják, hogy mi bajuk van, miért nem kívánják a partnerüket, amellett, hogy szívesen hozzábújnak, becézgetik, romantikus érzelmeket táplálnak iránta, csak éppen a nemi vágy hiányzik a partner iránt.

Ha a személyt zavarja, és át szeretné élni ezt az élményt, érdemes lehet szakember segítségével utánajárni, hogy mi oka lehet ennek a viselkedésnek. Ameddig a személy és akár a párja is elfogadja ezt, nincsen probléma, csak akkor, ha ezen változtatni szeretnének.

thinkstockphotos.com


Tímea, 40 éves


"Én csak akkor döbbentem rá, hogy húsz éven keresztül tökéletes aszexuális magatartást mutattam a párkapcsolatban, amikor végre volt merszem kilépni abból. Egészen addig úgy éreztem, hogy a szexet nem nekem találták ki. Hiába szültem három gyereket, minden helyzetben hárítottam a férjem közeledését, nem azért, mert nem volt jó... azt sem tudtam, milyen lehet a jó szex, hanem mert nem kívántam az egészet. Nemcsak a férjemet. A szexet sem..."

Zsófia, 34 éves

"Szex? 15 éves voltam, amikor a nevelőapám először a számba rakta a farkát. Tudtam, hogy mi a szex, és hogy sokan így elégítik ki a párjukat. De én még soha nem szexeltem, és csókolózni is csak egyszer csókolóztam. Undorító volt. És ő nem volt a párom. Ma ott tartok, hogy attól is hányingerem van, ha egy természetfilmben állatok párzását látom. Undorít a dolog és kész."

Imre, 28 éves

"Ha azt hiszed, valami nagy feneség történt velem a gyerekkoromban, hát tévedsz. Velem semmi ilyen nem történt. És a modell meg a tanulás... Baromság. Egyszerűen engem a sziklamászás jobban érdekel, mint a szex. Nem érdekelnek a csajok és nem érdekelnek a pasik sem, nincs itt eltitkolt homoszexualitás. Csak én vagyok, meg az, hogy nincs bennem vágy erre, egy sörözés a haverokkal kielégítőbb, mint a legdurvább menet egy bomba csajjal. Ettől most kevesebb vagyok?"

András, 33 éves

"Nem velem van a baj, a párom nem akarja a szexet velem. Egy ideig abban reménykedtem, mással sem. Ma ott tartok, örülnék, ha féltékeny lehetnék, mert az kisebb gond lenne, ha meg kellene küzdeni a kegyeiért, de Emmának nincs olyan. Próbáltam erről beszélni vele, meg hogy forduljunk szakemberhez, de hárít, és azt mondja, ne piszkáljam ezzel. Nem tudom, meddig bírom szex nélkül mellette. Meddig tűrjek, mire várjak? De szeretem, és megőrülök attól, hogy az ágyban mellettem fekszik, néha oda is bújik hozzám, és én majd' eszem vesztem a vágytól, ahogy a formás feneke hozzám ér. De ő amint megérzi a vágyaim, a merevedésem, azonnal elgurul mellőlem."

Melinda, 45 éves

"Meghalt a férjem, már több mint 10 éve. És én a mai napig nem tudok senkit megkívánni. Nekem vele volt jó. Péter volt a tökéletes szerető. Tudom, hogy ugyanolyat nem találok sehol. Voltak próbálkozások, mert elég nagy volt a nyomás rajtam, hogy ne maradjak egyedül, még a volt férjem szülei is azt szerették volna, ha továbblépek. De bennem meghaltak a vágyak. Én se hittem volna el, hogy ez így megtörténhet, hiszen itt vagyunk a 21. században meg minden, meg ez olyan, mint egy rossz dráma."

Miért jó aszexuálisnak lenni?

Az Egyesült Államokban a 2000-es évek közepén jött létre egy közösség (Asexual Visibility and Educatioanl Network), AVEN, melynek tagjai határozottan állítják, viselkedésük teljesen természetes, számukra ez a kívánatos, és arra kérik a társadalmat, hogy hagyják békén őket. Nem kérnek a szexből, és elutasítják a terápiás lehetőségeket. Érveik között szerepel, hogy az aszexualitás nem szexuális elhajlás, nem perverzió, nem betegség, és mivel a társadalom minden szegmensét áthatja a szexualitás, ők csupán egy másik úton járnak. A közösség tagjai ezt egyféle szabadságként értelmezik, hiszen a vágyak nem kötik őket, ráadásul egy jókora adag szabadon felhasználható energia - a szexuális energia - áll a rendelkezésükre. A közösség információkat és tanácsokat kínál - virtuálisan - a hasonló módon élő társaiknak.


Barátkozz a Life.hu-val az iWiWen és a Facebookon is!

 

Tippünk: Randizz az interneten! 

Szexakadémia: Mi a különbség a franciázás és a francia csók között? Videó!/lifenetwork/lifemagazin/20110207-szexakademia-tanuld-meg-az-oralis-szex-es-a-csok.html A legdurvább szexbalesetekhttp://www.life.hu/gyogyulj/egeszseghirek/20110128-a-legdurvabb-szexbalesetek.html Vigyázz a szexszel! Allergiát okozhat! Videóhttp://www.life.hu/gyogyulj/nyugatiorvoslas/20110107-vigyazz-a-szexszel-allergiat-okozhat.html Megtiltották Gregor Berninek, hogy szexeljen!http://www.life.hu/legykepben/napifriss/20101204-nem-szexelhet-gregor-bernadett.html A férfiak izgatónak, a nők megalázónak tartják - Anális szex tabuk nélkülhttp://www.life.hu/szeress/szex/20101130-a-ferfiak-izgatonak-a-nok-megalazonak-tartjak-analis-szex.html