Olyan ételkülönlegességekre bukkantunk, amelyek jogosan érdemlik ki a világ leggusztustalanabb ételei címet. Ám mielőtt pálcát törnénk a különböző nemzetek szélsőséges ízlése felett, jusson eszünkbe hazánk disznóvágásainak népszerű csemegéje, a nyers (alig megperzselt) disznóbőr és a sült vér.

A világ számos pontján lelhetünk meghökkentő külsejű, ízű és elkészítési módjában is szokatlan, mi több, undorító étkeket. Olyat is, amely akár az egészségünkre is ártalmas lehet, mégis az ott élő lakosok hagyományból, a turisták virtusból, vagy hogy semmit ne mulasszanak el az ország ízeiből, bizony szemrebbenés nélkül befalnak.

AFP

1. Gyilkoscápa-tetem

Az izlandiak cápából érlelt csemegéjének, a Hakarlnak a szagával szinte ölni lehet. De nem emiatt veszélyes a tengerpart homokjába ásott és ott akár hónapokig érlelt cápatetem, hanem mert a homokban erjedésnek indul a hús, és hiába szárítják utána szintén hónapokig, olyan baktériumok telepedhetnek meg rajta, amelyek komoly emésztőszerv-rendszeri panaszokat képesek okozni. A nyilvánvaló veszély ellenére kedvelt különlegesség, bár állítólag a helyiek is csak pálinkával alaposan meglocsolva képesek a szájukba tunkolni a vizelet- és halszagú, sajt állagú cápafalatkákat.2. A fecske meg a nyála


Aki látott már életében valaha fecskefészket, talán el sem tudja képzelni, hogy mi lehet a jó egy madárfészekből készült levesben. Eláruljuk: a madár, nevezetesen a barlangi fecske köpete. Hogy a madárinfluenza felbukkanása után csökkent-e a népszerűsége a fecskenyálból habart levesnek, azt nem tudhatjuk, mindenesetre önmagában ijesztő, hogy a levesalap előállításához egy egész fészket fel kell számolni. A leves előállítása már szinte egyszerű a fészektolvajlás után, hiszen a köpetet csak a tollaktól, füvektől kell megtisztítani.

Forrás: AFP

3. Háromhetes kacsaembrió


Hazánkban az is sokkot okozhat, ha véletlenül olyan tojást ütünk fel, amelyben látható a csirkeembrió, és még az is gond szokott lenni, ha a jégzsinór, az a fehér fonálszerű képződmény esetleg vastagabb a szokásosnál. Keleten azonban igazi csemegének számít a háromhetes kacsa- vagy csirkeembriót rejtő tojás. Elkészítése roppant egyszerű, a tojásokat sós, forró vízben megfőzik, majd kicsit savanykás, hagymás, esetleg szójatejes szósszal nyakon öntve tálalják. Hozzáértők szerint akkor tökéletes az állaga, amikor az apró kis lénynek már fejlődésnek indult a csőre és a tollazata...

Étkezési tanácsokért fordulj Györki Niké dietetikusunkhoz!4. Aranyat érő kávé: Kupi luwak


A kávé szerelmesei szinte biztos, hogy szívesen kipróbálnák a most következő ínyencséget, még akkor is, ha a Kupi luwakot macskaürülékből válogatják ki az indonéz emberek.

Egészen pontosan a cibetmacska ürülékéből. A biokávé üzemként működő macska Indonéziában, a maláji pálmasodró kávéfák tetején tanyázik szívesen, és a kávécserjékről kizárólag a legérettebb kávészemeket hajlandó elfogyasztani. A kávészemek aztán keresztülhaladnak a macska emésztőrendszerén, és a húsos rész emésztése után a magrész egészben távozik a macska szervezetéből. Hozzáértő kezek aztán kiválogatják a szemeket a macskaürülékből és a kávékészítés ezután úgy zajlik, mint az egyéb módon előkészített kávébabnál, pörkölés, darálás után fejedelmien finom luxusital nyerhető, már ha el tudnak felejtkezni arról, hogy az alapanyagot egy macska székletéből nyerték.

AFP

5. Pénisz formájú tengeri bél


Afrodiziákumként kedvelik és fogyasztják Koreában, Japánban és Kínában a méretes, bíbor színű, pénisz formájú állatokat, a tengeri belet. Más megközelítés szerint olyanok a víz felszínén sodródó lények, mint egy-egy hatalmas féreg. Nos, ezeket a férgeket nyársra húzva sütik meg, de az igazán bátrak - férfias próbatételként - nyersen is fogyasztják.

Említhetnénk persze száz másik étket is, hiszen igazán ínycsiklandozónak tűnhet az egérbor, a denevérleves, a sült hangyatojás, a mandulás hernyó, de maradhatunk hazai pályán is, és megemlíthetjük hazánk gasztronómiai remekét, a pálpusztai sajtot...

Kassai Tini

Barátkozz a Life.hu-val az iWiWen és a Facebookon is!Edd magad okosra! - A leghatásosabb ételek listájahttp://www.life.hu/hazitunder/gasztro/20110221-a-leghatasosabb-agyporgeto-etelek.html Fantasztikus találmány! Belélegezhető ételekkel táplálkozunk a jövőben!http://www.life.hu/gyogyulj/egeszseghirek/20110128-igy-taplalkozunk-a-jovoben-belelegezheto-etelek.html 10 étel, ami garantáltan fogyaszthttp://www.life.hu/tested-lelked/dieta/20110122-10-etel-ami-segit-a-fogyasban.html 3 különleges japán étel, amit te is elkészíthetszhttp://www.life.hu/hazitunder/gasztro/20110110-3-kulonleges-japan-etel-amit-neked-is-meg-kell-kostolnod.html 5 energetizáló étel, ami felpörgethttp://www.life.hu/gyogyulj/egeszseghirek/20101011-5-energetizalo-etel-ami-felporget.html