3 különleges japán étel, amit te is elkészíthetsz

Japán egészség étel
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Szeretnéd valami extra finomsággal meglepni a kedvesedet? Kipróbálnád a japán konyha fogásait, de idáig nem volt bátorságod hozzá? Íme három finom étel, amit te is könnyen elkészíthetsz!

1. Onigiri (rizsgombóc)

Sima (nem sós) vízben főzd meg a rizst. ("Ragacsos ázsiait", nem pergős magyart - ez nagyon fontos, mert különben szétesik, nem marad egyben.)

Elkészítés:
Kézzel formálj háromszög alakú, 5-6 cm-es gombócokat. Ha kész, tekerd körbe préselt moszatlapocskákkal (norival) - ezt csak közvetlenül evés előtt tedd rá, mert különben átázik a nori.

iStockPhoto
iStockPhoto

A rizsgombócot többféle módon ízesítheted:
- Lehet kapni direkt japán rizsfűszert, különféle ízesítéssel. Ezt keverd bele a főtt, forró rizsbe, utána vizes, de nem sós kézzel formázd háromszög alakúra.
- Kipróbálhatod a savanyú szilvát (umeboshi), amit bele lehet dugni a gombóc közepébe, és utána formázhatod. A szilva nagyon sós, ezért külön sót nem kell használnod!
- Vehetsz tonhalkonzervet is, amelyet keverj össze majonézzel, és töltsd a kész falatkákba.


2. Yakitori (csirkesaslik)

Hozzávalók:
4 egész csirkemellfilé
1 db póréhagyma
1,5 dl teriyaki szósz

iStockPhoto
iStockPhoto

Elkészítés:
Vágd a csirkemellet falatnyi darabokra, szeleteld fel a hagymát. Tűzd fel fapálcikára felváltva a húst és a hagymát, és mártsd a teriyaki szószba, majd roston vagy grillen süsd meg. Rizzsel tálalhatod.

3. Yakisoba

Hozzávalók:
20 dkg soba tészta
1 szál sárgarépa vékony csíkokra vágva
1/4 fej káposzta
15 dkg csirke- vagy pulykamellfilé vékony csíkokra vágva
sötét szójaszósz (keveset használjunk belőle, mert nagyon intenzív íze van)
tonkatsu szósz

bors
metélőhagyma

iStockPhoto
iStockPhoto


Elkészítés:
A wokban forrósíts fel 2 ek. olajat, add hozzá a káposztát és a sárgarépát, és önts rá egy kis szójaszószt. Közben főzd meg a soba tésztát ( a zacskó hátoldalán rajta van a főzési utasítás). Amikor a káposzta és a répa kissé megpuhult, add hozzá a csíkokra vágott húst, valamint a
3-4 ek. tonkatsu szószt. Amikor a hús is megpuhult, akkor már csak a tésztát add hozzá. Forgasd össze, sózd, borsozd, és az egészet szórd meg egy kis metélőhagymával.

A Life tippje

Mindegyik recepthez a hozzávalók beszerezhetők a jobb ázsiai boltokban, pl. a Vásárcsarnok (Fővám tér) legalsó szintjén, vagy pedig a Fény utcai piacnál az Auguszt cukrászdával szembeni Mammut 1 oldalsó bejáratánál a fűszerboltban.


Forrás: www.japanspecialista.hu

Barátkozz a Life.hu-val az iWiWen és a Facebookon is!



Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket a LIFE Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.