A "skizofrénia" pszichológiai szakkifejezés, mégis szemrebbenés nélkül használjuk a mindennapokban. Meggyőződésünk, hogy tisztában vagyunk a szó jelentésével, pedig gyakran éles szakadék tátong a róla alkotott elképzelésünk és a valóság közt. Most úgy döntöttünk, eloszlatjuk a körülötte terjengő pletykákat, és lerántjuk a leplet a skizofréniáról.

Nem is olyan régen a terapeuták és pszichológusok még szigorúan őrizték azokat a fogalmakat, tünettanokat és gyógymódokat, amik mára már bármelyikünk számára hozzáférhetőek. A tudásvágy fűtötte felhasználók sec perc alatt hozzáférnek a komoly tudományos munkákhoz a könyvtárban, a könyvesboltok polcain vagy a konferenciákon. A "csak" kíváncsiskodóknak pedig, akiket inkább a pszichológia "izgis" része vonz, mindig kéznél van a rádió, az ismeretterjesztő csatornák pszicho-műsorai, a bulvárlapok rémhírei és persze a net. Nincs is ezzel a felhasználóbaráttá tett lélektannal semmi probléma, azt leszámítva, hogy a szakkifejezések "szakavatatlan" használata alapos torziókat okoz a fogalomhasználatunkban. Itt van kapásból a skizofrénia példája. Említésszinten rendszeresen hallunk róla, mégis alig tudunk valamit erről a furcsa nevű betegségről. Misztikus homály övezi, így talán az sem csoda, hogy az évtizedek óta kitartóan összekeverjük egy másik, hasonlóan súlyos betegséggel.thinkstockphotos.com


Kíváncsi vagy, mi az igazság? Most megmutatjuk, mi a különbség a skizofrénia és a disszociatív identitászavar között!Mi a skizofrénia?


A skizofrénia névre hallgató pszichés állapot rendszerint serdülőkorban kezdődik. A betegek gondolkodása nélkülözi a logikát, gyakran figyelem- és koncentrációzavarral küzdenek, sivár, szegényes érzelmi állapotukat pedig időnként extrém dührohamok szakítják meg.thinkstockphotos.comTöbbségük igencsak fura hallucinációkkal küzd, ezek a belső hangok pedig parancsolóan, irányítóan hatnak a tudatukra. Egy részük izgága, mozgékony és feszült, mások viszont képesek órákig egy bizonyos pózban megmerevedni, ún. katatón állapotban funkcionálni. Kommunikálni velük szinte lehetetlen: vagy egyáltalán nem beszélnek, vagy a tőlünk hallottakat ismételgetik, vagy éppen értelmetlen szavakat használnak.


És ha még mindez nem lenne elég, a skizofrénia tünetei közé soroljuk a téveszméket is: a féltékenységi, szexuális, paranoid vagy gondolat-beültetéses téveszme csak néhány az őket befolyásoló rengeteg téves gondolat közül. A betegek elhanyagolják a személyes higiéniájukat, képtelenek belátni, hogy segítségre szorulnak, és a fentiek tükrében talán az sem csoda, hogy idővel bizalmatlanná, visszahúzódóvá és társaságkerülővé válnak. A kutatók genetikai okokra gyanakszanak, a rossz hír pedig az, hogy jelenlegi állapotában a skizofrénia a gyógyíthatatlan betegségek közé tartozik.

És mi az a disszociatív identitászavar?


A skizofréniához képest a disszociatív identitászavar egészen más irányba mutat. A betegség csírája már egészen korán, óvodáskorban megjelenik, és többnyire a lányokat érinti. Az állandó fejfájás és amnézia mellett a betegség fő tünete, hogy áldozatai minimum kettő, de megesik, hogy hat-nyolc, vagy akár több tucat különböző személyiséggel rendelkeznek.

thinkstockphotos.comBizarr tény, hogy mindegyik személyiségük önálló életet él: saját nevük, külön szokásaik, eltérő fizikai adottságaik, más-más emlékeik vannak, de az sem ritka, hogy különböző neműek, vagy hogy eltérő rasszból származnak. Megesik, hogy az egyes személyiségek mit sem sejtenek egymásról, bizonyos esetekben azonban az egyes személyiségek nemcsak emlékeznek a másikra, de kapcsolatba léphetnek és kommunikálhatnak is egymással.

A súlyos pszichés zavar hátterében jellemzően gyermekkori trauma, érzelmi-fizikai-szexuális bántalmazás áll. Az önazonosságzavar kezelésére a hosszú éveken átívelő, kitartó pszichoterápia hivatott. Ennek eredménye a személyiségek közti viszony harmonizálása, vagy ha lehetőség nyílik rá, egy, közös személyiséggé olvasztása.

Oláh-Szijjártó Linda

SZEX, SZERELEM, PASIZÁS, LÁTHATATLAN BARÁTNŐK - BELÉM BÚJT A KISÖRDÖG!

Új csajos websorozatot indított a Life.hu, nézd meg, ha van 5 perc szabadidőd!
1. rész: Nem könnyű képzeletben barátkozni!


Barátkozz a Life.hu-val az iWiWen és a Facebookon is!
Izgató vagy taszító? Nők, akik betegesen kívánják a szexethttp://www.life.hu/gyogyulj/egeszseghirek/20110307-izgato-vagy-taszito-nimfoman-nok-akiknek-mar-betegesen-kivanjak-a.html Erről árulkodik az orrod! Betegségek, amit az arcodról le lehet olvasnihttp://www.life.hu/gyogyulj/egeszseghirek/20110307-errol-arulkodik-az-orrod-betegsegek-amit-az-arcodrol-le-lehet.html 10 ok, amiért nem öregszenek és híznak el a japán nőkhttp://www.life.hu/gyogyulj/egeszseghirek/20110304-10-ok-amiert-nem-oregszenek-es-hiznak-el-a-japan.html Fregoli-téveszme - Gonosz űrlények a férjem testében!http://www.life.hu/gyogyulj/egeszseghirek/20110303-fregoli-teveszme-gonosz-urlenyek-a-ferjem-testeben.html Szemtetkó és 3 orrlyuk - Bizarr és veszélyes testékszerekhttp://www.life.hu/gyogyulj/egeszseghirek/20110302-bizarr-es-veszelyes-testekszerek.html Jobb agyféltekés rajzolás - 3 nap alatt különleges képességek birtokába juthatsz!http://www.life.hu/gyogyulj/alternatoivgyogymodok/20110301-jobb-agyfeltekes-rajzolas.html Karcsúsodj velünk! - Tavaszváró vitaminkúrahttp://www.life.hu/gyogyulj/egeszseghirek/20110228-tavaszvaro-egeszsegtippek.html Triszexuálisok - Itt az új szexgeneráció! Videó/lifenetwork/lifemagazin/20110225-triszexualisok-itt-az-uj-szexgeneracio-video.html