Mára kiderült, hogy a németországi hasmenésjárvány hátterében nem az uborka áll. Nem spanyol zöldség, és úgy tűnik, nem is németországi uborka okozta a colifertőzést, amely már több mint húsz halálos áldozatot követelt. Szinte minden nap új feltételezések születnek, a legújabbat - mely szerint növényi csírák okozzák a hasmenésjárványt - ismét elvetették: egyre több a rejtély a járvány körül.


A halálos áldozatok mellett a gyanús esetek száma, vagyis azoknál a megbetegedéseknél, ahol feltételezhetően ugyanaz a baktérium okozza a fertőzést, már meghaladta a 2500-at, és köztük körülbelül hatszáz ember állapota válságos. "A fertőzés az érintettek többségében enyhe vagy közepesen súlyos lefolyású és spontán meggyógyul. A betegek egy részében azonban súlyos, életveszélyes szövődmény alakulhat ki (HUS), ennek jellemzője az akut veseelégtelenség és a vérszegénység. A szövődmény kialakulásáért egy méreganyag (toxin) felelős (shiga-like toxin 2), amely az érpályát bélelő sejteket károsítva a vérlemezkék aktiválódásához, vérrögösödéshez és a vörösvértestek széteséséhez vezet." (ÁNTSZ)

Thinkstock


De mi okozza?

Azt már lehet tudni, hogy milyen baktérium ellen kell védekezni: (Ahogy az az ÁNTSZ honlapján szerepel):

"A fertőzést egy baktérium okozza, amely az Enterohemorrágiás Escherichia coli (EHEC) csoportba tartozik. Az aktuális járványt okozó baktérium pontos laboratóriumi azonosítása megtörtént (HUSEC041 vagy E. coli O104:H4).ThinkstockA lappangási idő (a fertőzéstől a tünetek megjelenéséig) általában 4, maximum 8 nap. A járványt a közönséges bélbaktérium olyan törzse okozza, amely többféle kórokozó tulajdonságot 'szedett össze', és így képes a bélfal védelmi rendszerét kijátszva áthatolni és toxikus anyagokkal elárasztani a beteg keringését."


Ugyanakkor nincs arra magyarázat, hogy a fertőzés elsősorban miért a nőket sújtja, míg az egyéb colibaktérium-fertőzés jellegzetessége, hogy idős embereket, gyerekeket és a legyengült immunrendszerű embereket tudja elsősorban támadni. A 104-e baktériumtörzs laboratóriumi körülmények között ellenáll az antibiotikumoknak, de igazán veszélyessé akkor válhat, ha egy feltételezhető újabb módosulás miatt képes lenne emberről emberre is terjedni. Nagyon fontos, hogy a fertőzést senki ne kezelje otthon, ne vegyen be orvosi ellenőrzés nélkül antibiotikumot, ám ha tüneteket tapasztal magán, azonnal forduljon orvoshoz. Fontos a folyadékpótlás is, hiszen a hasmenés során rengeteg folyadékot veszít a szervezet.

ThinkstockMire lehet számítani?

Ahogy azt oldalunknak Falus Ferenc főorvos elmondta, hazánkban, ha ugyanolyan nagyságrendben robbanna ki és terjedne a fertőzés, ahogy az Németországban zajlik, akkor nagyon rövid időn belül körülbelül 112 súlyos veseelégtelenségben szenvedő beteg ellátását kellene megoldani. Persze kérdés, hogy hazánkban elegendő férőhely áll-e a súlyos veseelégtelenség kezelésére.

Kérdés volt az is, hogy a hazai laborok rendelkeznek-e elegendő kapacitással a baktérium azonosítására, ám mára kiderült, hogy az Országos Epidemológiai Központ rendelkezik olyan, hazánkban kifejlesztett gyorsteszttel amely a 104-es baktérium kimutatására alkalmas. Hazánkban a június 3-án weboldalra került sajtóanyagból kiderül, hogy jelenleg nincs a német járvánnyal összefüggésbe hozható megbetegedés. Az Országos Epidemiológiai Központban 35 betegnél már elvégezték a mikrobiológiai vizsgálatot, valamennyi negatív eredménnyel zárult.


A mára már 12 országot - köztük Oklahoma államot - is érinti a fertőzés, és ami aggasztó lehet, hogy a szomszédokat, Csehországot és Ausztriát is érinti a fertőzés. A járvány terjedésének csúcspontja azonban még nem érkezett el, szakemberek szerint ennél súlyosabb és kiterjedtebb járványra is számíthatunk, hiszen az enyhébb lefolyású megbetegedések esetén nem feltétlenül fordulnak orvoshoz az emberek.

A volt tiszti főorvos úgy véli, hogy aki utazni szeretne, tegye azt bátran, de az étkezéssel kapcsolatos higiéniás követelményeket nagyon szigorúan be kell tartani. Nagyon fontos az étkezés előtti kézmosás és nyers zöldségek fogyasztása esetén az alapos mosás, valamint, ahol lehet, a külső héj eltávolítása.

Fontos tudni, hogy a colibaktérium a hőkezelések során elpusztul, azonban a fagyasztásnak, az alacsony hőmérsékletnek képes ellenállni.

Barátkozz a Life.hu-val az iWiWen és a Facebookon is!


Elsősorban a nők vannak veszélyben! Gyilkos géneket hordoz az új járványhttp://www.life.hu/hazitunder/20110603-elsosorban-a-nok-vannak-veszelyben-gyilkos-geneket-hordoz-az-uj.html A halhatatlanság illúziójában - Az adrenalinfüggés veszélyes betegséghttp://www.life.hu/gyogyulj/egeszseghirek/20110603-az-adrenalinfugges-veszelyes-betegseg.html Egy szenvedély, aminek Winona Ryder sem tud ellenállni: a kleptomániahttp://www.life.hu/gyogyulj/egeszseghirek/20110602-kleptomania-amikor-a-lopas-nem-bun-hanem-betegseg.html Istennő született? Vagy csak egy fogyatékos, nyolckarú kislány?http://www.life.hu/gyogyulj/egeszseghirek/20110526-istennokent-tisztelik-indiaban-a-polymelias-kislanyt.html Dohányzás: élménykeresés, önbizalomhiány vagy szülői minta?http://www.life.hu/gyogyulj/egeszseghirek/20110525-szuloi-minta-es-dohanyzas-miert-alakul-ki-a-fuggoseg.html