Ha hullik a hajunk, nemcsak a mindenhová bepotyogó hajszálak, de a kihulló csomók helyén éktelenkedő foltok és persze az egészségünk miatt is aggódhatunk. Sajnos a tapasztalat azt mutatja, hiába a hajerősítő szérum, itt bizony gyakran pszichés okok állnak a háttérben.

Drága fésűket és kímélő sampont választunk, óvatosan mossuk, hetente pakolással kényeztetjük, és ha tehetjük, a fodrász szakértelmére bízzuk a hajunkat. Mielőtt még bárki nárcizmusra gyanakodna, eláruljuk: a hajunkhoz való hozzáállás evolúciós örökségünk része. A női haj ugyanis hosszú évezredek óta kiemelkedő szerepet tölt be az életünkben. A dús és szép haj mindig is a nőiesség egyik fontos szimbólumának és az egészség hatékony indikátorának számított. Árulkodva arról a nem elhanyagolható tényről, hogy viselője egészséges utódoknak adhat majd életet. A helyzet olyan sokat mára sem változott: ha választhatnak, a férfiak még mindig előnyben részesítik a dús, egészséges és ápolt hajú nőket.

A hajhullás jelensége tehát érthető módon megrémít bennünket: a betegség, kopaszság és a megbélyegzés jövőképével ijesztget.

ThinkstockMikortól számít kórosnak a hajhullás?

A fésűben maradt, a hajmosás közben kipotyogó, vagy a párnán talált néhány hajszál láttán még nem érdemes aggódni. A szó szoros értelmében vett hajhullásról akkor beszélünk, ha huzamos időn át, naponta 50-60 hajszálat veszítünk, anélkül, hogy újak nőnének helyettük. A hajhullás szembeötlő jelei ráadásul rövid időn belül kézzelfoghatóvá válnak: a haj veszít dússágából, a hajszálak előfordulása ritkássá válik, esetenként kopaszkás foltok is megjelenhetnek a fejbőrön, sőt, az sem ritka, hogy a folyamat végleges kopaszsághoz vezet. Mivel a hajhullásban szenvedő nőket a tünetek erős stresszként érik, nem csoda, ha fokozott mértékű aggódással, szorongással, depresszív gondolatokkal és önértékelési problémákkal reagálnak a betegség jelenlétére.

ThinkstockA hajhullás okai

Az orvostudomány mai állása szerint a női hajhullás általában hormonális faktorokkal kombinált genetikai tényezőkre vezethető vissza. A hajhullással küszködő nők szervezetében például sok esetben magas a tesztoszteron alapú DHT hormon szintje. A haj vészes ritkulásáért ennek megfelelően gyakran okolják a hormonális fogamzásgátló tablettákat, a szülés vagy klimax után kialakuló hormoningadozást is. Ha tovább vizsgálódunk, a hajhullás okai közt megtaláljuk az alacsony vérnyomást, a fejbőr megfázását, de a drasztikus fogyókúrák következtében fellépő vitaminhiányt is.

ThinkstockMit mond a pszichológia?

Sok esetben valóban organikus tényezőkön múlik, helyükön maradnak-e a hajszálaink. Azt az orvosok is aláírják, hogy létezik "stressz alapú" hajhullás is, melyet a tartós kimerültség vagy egy megterhelő rossz hír, például közeli hozzátartozók halála is kiválthat belőlünk. A pszichológusok nemcsak hogy egyetértenek ezzel a véleménnyel, de ki is jelentik: hajhulláshoz sok esetben épp a hosszú ideje megoldatlan lelki problémáink vezetnek.

Egy tartósan negatív élethelyzet, a boldogtalanság, a működésképtelen kapcsolatainkhoz való makacs ragaszkodás, de a depresszív hangulati állapot egyaránt okozhat fokozatos és jelentős hajveszteséget. A hajhullásért felelős leggyakoribb lelki tényezőnek mégis a belső félelmek jelenlétét tekintik. A szakértők véleménye szerint kimondatlan aggályaink, egy jövőbeli élethelyzettől való tartós szorongásunk, elfojtott, gátolt belső aggodalmaink következtében testünk a hulló hajszálakkal jelzi: a lelkünknek segítségre van szüksége.

Bizarr kinövések, melyek elcsúfítják az emberi testethttp://www.life.hu/gyogyulj/egeszseghirek/20110606-furcsa-kinovesek-melyek-elrutitjak-az-emberi-testet.html A nyaralás veszélyes arca: egzotikus betegségekhttp://www.life.hu/gyogyulj/egeszseghirek/20110620-a-luxusnyaralas-veszelyei-egzotikus-betegsegek.html Szemét a mennyezettől a padlóig - A kóros gyűjtögetés pszichológiájahttp://www.life.hu/gyogyulj/egeszseghirek/20110620-szemet-a-mennyezettol-a-plafonig-a-koros-gyujtogetes-pszichologiaja.html 6 kilós tumort távolítottak el egy 21 éves lány állkapcsárólhttp://www.life.hu/gyogyulj/egeszseghirek/20110617-6-kilos-tumort-tavolitottak-el-egy-21-eves-lany-allkapcsarol.html Nem jó a szex? Nemi betegséget kaphatsz!http://www.life.hu/gyogyulj/egeszseghirek/20110616-buntudat-rossz-parkapcsolat-a-nemi-betegseg-lelki-okai.html Éltető erő és ellenség: a Naphttp://www.life.hu/gyogyulj/egeszseghirek/20110614-a-napsugarzas-jotekony-es-karos-hatasai.html Shodeinde Dorka: A stresszhelyzetek felpörgetnekhttp://www.life.hu/gyogyulj/egeszseghirek/20110530-rizikofaktor-shodeinde-dorka-a-stresszhelyzetek-felporgetnek.html