Hibernálás: 5 millió forintért te is életre kelhetsz pár 100 év múlva

fagyasztás újraélesztés jövő hibernáció
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
92 évesen elhunyt Robert Ettinger, a hibernálás atyja. Nézete szerint az orvostudomány fejlődésével a halálukkor lefagyasztott embereket a jövőben életre keltik és meggyógyítják. Több héten át tartó haldoklása után Ettingert édesanyja és két felesége mellé helyezték - de nem a temetőben, hanem a Krionika Intézetben.



www.cryonics.org
www.cryonics.org

Robert Ettinger a Krionika Intézet archív felvételén

A hibernálás lényege

A kísérleti módszert választó "pácienseket" az intézetben mínusz 196 fokos folyékony nitrogénbe teszik, mely annyira lehűti a testüket, hogy minden bomlási folyamatuk leáll. A jelenlegi álláspont szerint ez az állapot a végtelenségig kihúzható, tehát nyugodtan meg lehet várni, míg - akár többszáz év múlva - az orvostudomány odáig fejlődik, hogy képes kiolvasztani és aztán meggyógyítani őket. Ugyanis egészséges, élő embert nem hibernálnak: csupán a hivatalosan halottnak nyilvánított személy kérheti - nyilván előre - a fagyasztást.




Thinkstock
Thinkstock



Reményt ad

Ahogy a zigóták fagyasztása reményt nyújthat a meddő nőknek, úgy az egész test lefagyasztása reményt nyújthat azoknak a ma még gyógyíthatatlan betegségben szenvedő betegeknek, akiken a jelenlegi orvostudomány nem tud segíteni. Hiszen a jövőben elképzelhető, hogy ezek a betegségek ugyanolyan könnyedén kezelhetők lesznek, mint például a régen halálos betegségnek számító tetanusz.

Ember a mélyhűtőben!

Az eljárás világszerte ismert, így nem Ettinger az egyetlen, aki hibernáltatta magát: A Krionika Intézeten kívül szerte Amerikában és Oroszországban is találhatunk hasonló intézményeket. Az eddig lefagyasztott emberek száma nagyjából 100-ra tehető, de több ezer fő szerepel az előjegyzési listákon, közülük sokan az intézetek munkatársai. Egyes intézetekben nem az egész testet, hanem csak a fejet tárolják - azon bátrak kérik ezt, akik a jövőben új testet is szeretnének.

www.cryonics.org
www.cryonics.org



Az eljárás nem olcsó, a Krionika Intézetben például az egész testes hibernálás 5,2 millió forintba kerül. A legolcsóbb a fej fagyasztatása, ez a KrioRus orosz intézetben 2 millió forint, de az évi "szinten tartásért" még rendszeresen fizetni kell.

Az első hibernált ember egyébként James Bedford 73 éves professzor volt, aki daganatos betegségben szenvedett - neki a Meghosszabbított Élet Társaság 1965-ben tett felajánlást, hogy ingyen hibernálja, ha önként vállalja.

Tipp! Nézegess elbűvölő képeket apró kiskutyákról! Katt ide!


Hírességek lefagyasztva?





Thinkstock
Thinkstock



Halhatatlanság, de milyen áron?

Annak ellenére, hogy sokan nagy reményeket fűznek a hibernáláshoz, egyáltalán nem biztos, hogy valaha sikerül majd kiolvasztani a lefagyasztott testeket. S még ha a kiolvasztás sikerrel jár is, arra sincs garancia, hogy a halált okozó betegséget meg tudják a jövőben gyógyítani. Bizonyos szintű agykárosodás esetén például már nincs is rá remény. Halhatatlanságot pedig a sikeres kiolvasztás és gyógyítás sem jelent: hiszen a páciens a jövőben is megbetegedhet egy számára még ismeretlen kórral, ami ugyanolyan végzetes lehet, mint az eredeti, mely a halálát okozta.

Tipp! Amy Winehouse élete képekben! Nézd meg képgalériánkat!








Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.