92 évesen elhunyt Robert Ettinger, a hibernálás atyja. Nézete szerint az orvostudomány fejlődésével a halálukkor lefagyasztott embereket a jövőben életre keltik és meggyógyítják. Több héten át tartó haldoklása után Ettingert édesanyja és két felesége mellé helyezték - de nem a temetőben, hanem a Krionika Intézetben.


Robert Ettinger fizikatanár tudomány iránti lelkesedése akkor kezdődött, amikor a háborúban sérült lábát csontbeültetéssel helyrehozták. Később ő volt a krionika mozgalom elindítója 1964-ben megírt Halhatatlanság távlata című könyvével, 1976-ban pedig megalapította a Krionika Intézetet, ahol azóta lefagyasztott emberek sora várja a szebb jövőt.


www.cryonics.org
Robert Ettinger a Krionika Intézet archív felvételén

A hibernálás lényege

A kísérleti módszert választó "pácienseket" az intézetben mínusz 196 fokos folyékony nitrogénbe teszik, mely annyira lehűti a testüket, hogy minden bomlási folyamatuk leáll. A jelenlegi álláspont szerint ez az állapot a végtelenségig kihúzható, tehát nyugodtan meg lehet várni, míg - akár többszáz év múlva - az orvostudomány odáig fejlődik, hogy képes kiolvasztani és aztán meggyógyítani őket. Ugyanis egészséges, élő embert nem hibernálnak: csupán a hivatalosan halottnak nyilvánított személy kérheti - nyilván előre - a fagyasztást.


Mindez nagyon mesebelinek tűnhet, de az orvosok már napjainkban is sikeresen használják a fagyasztási technikákat. Nemcsak emberi spermiumot és petesejtet, hanem zigótákat is tárolnak mélyfagyasztásos állapotban: a zigóták, amelyek már - álláspont kérdése - emberi életnek tekinthetők, kiolvasztás után a méhbe ültetve egészséges kisbabává fejlődnek. A frissen megszületett csecsemők köldökzsinórvérét is le lehet vetetni, és azt is fagyasztva tárolják erre szakosodott intézetek. Ez az anyag később az esetleg megbetegedett kisgyerek életét is megmentheti.

Sebészek is használnak fagyasztásos technikákat műtéteknél, nem is beszélve a szervtranszplantációról, ahol a szerveket mélyhűtve tárolják és szállítják, s kiolvasztás után életképesek.


ThinkstockReményt ad

Ahogy a zigóták fagyasztása reményt nyújthat a meddő nőknek, úgy az egész test lefagyasztása reményt nyújthat azoknak a ma még gyógyíthatatlan betegségben szenvedő betegeknek, akiken a jelenlegi orvostudomány nem tud segíteni. Hiszen a jövőben elképzelhető, hogy ezek a betegségek ugyanolyan könnyedén kezelhetők lesznek, mint például a régen halálos betegségnek számító tetanusz.

Ember a mélyhűtőben!

Az eljárás világszerte ismert, így nem Ettinger az egyetlen, aki hibernáltatta magát: A Krionika Intézeten kívül szerte Amerikában és Oroszországban is találhatunk hasonló intézményeket. Az eddig lefagyasztott emberek száma nagyjából 100-ra tehető, de több ezer fő szerepel az előjegyzési listákon, közülük sokan az intézetek munkatársai. Egyes intézetekben nem az egész testet, hanem csak a fejet tárolják - azon bátrak kérik ezt, akik a jövőben új testet is szeretnének.

www.cryonics.orgAz eljárás nem olcsó, a Krionika Intézetben például az egész testes hibernálás 5,2 millió forintba kerül. A legolcsóbb a fej fagyasztatása, ez a KrioRus orosz intézetben 2 millió forint, de az évi "szinten tartásért" még rendszeresen fizetni kell.

Az első hibernált ember egyébként James Bedford 73 éves professzor volt, aki daganatos betegségben szenvedett - neki a Meghosszabbított Élet Társaság 1965-ben tett felajánlást, hogy ingyen hibernálja, ha önként vállalja.


Hírességek lefagyasztva?

Sokak szerint Salvador Dalí és Walt Disney is hibernálva várja az ébredést, ez azonban nem igaz, Disney 1965-ben tüdőrákban hunyt el, és halála után testét valójában elhamvasztották. Dalí idejében pedig még nem volt megfelelő technika az eljáráshoz. Michael Jackson és Hitler esetében is hamisak a pletykák. A ténylegesen lefagyasztott páciensek névsora nem elérhető, így nem tudhatjuk, van-e köztük olyan, akit nagyon, vagy nagyon nem szeretnénk látni a jövőben.ThinkstockHalhatatlanság, de milyen áron?

Annak ellenére, hogy sokan nagy reményeket fűznek a hibernáláshoz, egyáltalán nem biztos, hogy valaha sikerül majd kiolvasztani a lefagyasztott testeket. S még ha a kiolvasztás sikerrel jár is, arra sincs garancia, hogy a halált okozó betegséget meg tudják a jövőben gyógyítani. Bizonyos szintű agykárosodás esetén például már nincs is rá remény. Halhatatlanságot pedig a sikeres kiolvasztás és gyógyítás sem jelent: hiszen a páciens a jövőben is megbetegedhet egy számára még ismeretlen kórral, ami ugyanolyan végzetes lehet, mint az eredeti, mely a halálát okozta.


A másik probléma az eljárással már inkább etikai: egyesek szerint a halál pillanatában a lélek elhagyja a testet, így hiába fagyasztják a porhüvelyt, ezzel a halál nem kerülhető el.

Mindenesetre, aki hibernálásra vágyik, Amerikában  vagy Oroszországban kérvényezheti, aztán a jövőben kiderül, hogy Nemere István világa valóra válik-e.8 probléma, amire a vizelet jelent megoldásthttp://www.life.hu/gyogyulj/egeszseghirek/20110722-8-problema-amire-a-vizelet-jelent-megoldast.html Biztosan annyi idős vagy, amennyinek hiszed magad?http://www.life.hu/gyogyulj/egeszseghirek/20110727-vertesztetbol-kimutathato-az-emberek-biologiai-kora.html A szuperférfinak 60-as IQ-ja vanhttp://www.life.hu/gyogyulj/egeszseghirek/20110722-a-szuperferfinak-60as-iqja-van.html 87 éves korában meghalt az első Bond-lányhttp://www.life.hu/gyogyulj/egeszseghirek/20110725-elhunyt-az-elso-bondlany.html Catherine Zeta-Jones a rákból felépült férje mellett dohányzikhttp://www.life.hu/gyogyulj/egeszseghirek/20110722-catherine-zetajones-a-rakbol-felepult-ferje-mellett-dohanyzik.html Bizarr fotó: Mellbimbó nőtt egy nő talpán!http://www.life.hu/gyogyulj/egeszseghirek/20110719-mellbimbo-nott-egy-no-talpan.html Mégsem tökéletes a szépsége - Csúnya bőrbetegségben szenved a valóságshow-sztárhttp://www.life.hu/gyogyulj/20110725-kim-kardashiannak-pikkelysomore-van.html