A wannarexia kifejezés egy egyszerű szójátékból származik: wanna-be-anorexic. Azaz: anorexiás akarok lenni! Kíváncsi vagy, miről is van szó? Most kivesézzük a wannarexia jelenségét, és megmutatjuk, kik a leghíresebb képviselői!

Thinkstock

Az anorexia nervosát talán senkinek sem kell bemutatni. Tudjuk, hogy áldozatai elsősorban olyan fiatal nők, akiknek kóros soványsága hamar szemet szúr a környezetüknek. Torz testképük miatt csontsoványan is túlsúlyosnak látják magukat. Ennek köszönhetően bizarr szokásokat vesznek fel: csak ritkán étkeznek, és akkor is csak alacsony kalóriatartalmú falatokat vesznek magukhoz. Közben pedig szigorúan tartják az önmaguk számára gondosan felépített, megerőltető edzéstervet. Vitathatatlan tény, hogy ez a probléma komoly veszélyt jelent a betegek egészségi állapotára nézve: az alultápláltság, a különböző fertőzések és egyéb szervi szövődmények miatt akár az életükbe is kerülhet a táplálkozási zavar.

Légy egy igazán csajos közösség tagja! Csatlakozz a Life.hu-hoz az iWiWen  és a Facebookon  is!

 
Első pillantásra a wannarexia akár az anorexia testvérének is tűnhet, hiszen a tüneteik kísértetiesen hasonlítanak egymásra. Az áldozatok a wannarexia esetében is olyan kamasz lányok és fiatal nők, akiknél rövid időn belül drasztikus súlycsökkenés figyelhető meg, szigorú diéta és önsanyargató testedzés kíséretében. Csakhogy van egy apró különbség: míg az anorexia egy táplálkozási zavart jelöl, addig a wannarexia egyfajta "hóbort", melyet követői szánt szándékkal űznek. A wannarexiások ugyanis az anorexia segítségével szeretnének megszabadulni felesleges kilóiktól. Egyfajta diétás módszernek tekintik az említett pszichés zavart, mely segítségével nemcsak fogyhatnak, de szerintük szebbé, kívánatosabbá, és akár még népszerűbbé is válhatnak kortársaik körében.Thinkstock

Egyesek szerint a wannarexia csupán egy a népszerű diéták közül, az orvosok azonban óva intenek a kipróbálásától: szerintük a módszer súlyos táplálkozási zavar kialakulásához, kényszeres viselkedéshez, akár gyomor- és szívproblémákhoz is vezethet. Kialakulásáért a szakértők elsősorban a média negatív hatását okolják, és talán nem véletlenül. A wannarexia módszerével csontsoványra fogyott világhírességek ugyanis kamasz lányok millióinak mutatnak példát abban, mit is jelent a szépség, és hogyan kell csúcsformában maradni.


Kíváncsi vagy, kik a leghíresebb wannarexia gyanús sztárok?

1. Paris Hilton

A botrányhősnő alakja nem véletlenül olyan, amilyen: saját bevallása szerint minden útjába kerülő, ijesztő módszert hajlandó kipróbálni, csakhogy sovány maradhasson. A limonádédiétától egészen az étvágytalanságot előidéző tablettákig.

Forrás: AFP

2. Victoria Beckham

Az ex-Spice Girl alakján sem az idő, sem a terhességek nem hagynak nyomot. Szigorú diétával őrzi 43 kilós versenysúlyát, akkor is, ha ezt már a kedves férj sem tartja szemrevalónak.

Forrás: AFP

3. Nicole Richie

Van, amikor nőiesen gömbölyű, máskor pedig 38 kilósan kapják lencsevégre. Sajnos úgy tűnik, Nicole is a wannarexia rabja: éhezése miatt már többször kórházi kezelésre is szorult.

Forrás: AFP


4. Keira Knightley

A tehetséges színésznő vékonyka testéről időről időre sokkoló fotók jelennek meg a sajtóban. Ő azt mondja, a soványság a génjeiben van, annak azonban, hogy csupán 46 kilót nyom, a fele sem tréfa. A bennfentesek szerint ő is az önsanyargató sztárdiétával igyekszik csúcsformában maradni.Forrás: AFP

5. Eva Herzigova

A korábban gömbölyded idomairól híres Eva első terhessége alatt meghízott, majd rövid időn belül rémisztően lefogyott, és a helyzet csak akkor kezdett normalizálódni, amikor teherbe esett második gyermekével is. A baba születése óta úgy tűnik, nyugi van: ismét karcsú, de súlyát egyelőre még az egészséges keretek közt tudja tartani.

Forrás: AFP

6. Tyra Banks

Miután az exmodell búcsút intett a kifutóknak, kissé meghízott. A teltkarcsú életnek azonban hamar vége szakadt, Tyra ugyanis bőven 70 kiló felett járt már, amikor megelégelte, hogy a fél világ az ő fenekén csámcsog. Ekkor vágott bele a sikeres önsanyargatásba: és minden korábbinál soványabbra fogyott.

Forrás: AFP5 lelki ok, ami parlagfű-allergiát okozhttp://www.life.hu/gyogyulj/egeszseghirek/20110829-parlagfu-allergia-lelki-okai.html "Azok nem mi vagyunk, akik a nőket kapják" - Genfben rúgták a gólokat a cukorbeteg gyerekekhttp://www.life.hu/gyogyulj/egeszseghirek/20110901-azok-nem-mi-vagyunk-akik-a-noket-kapjak-genfben.html Betegsége miatt volt csodaszép Audrey Hepburn?http://www.life.hu/gyogyulj/egeszseghirek/20110831-betegsege-miatt-volt-csodaszep-audrey-hepburn.html "Tiéd a testem, ha megvédesz" - Szexuális élet a női börtönökben (18+)http://www.life.hu/gyogyulj/egeszseghirek/20110822-tied-a-testem-ha-megvedesz-szexualis-elet-a-noi.html Amikor befagy az arc - A scleroderma 10 tünetehttp://www.life.hu/gyogyulj/egeszseghirek/20110822-amikor-befagy-az-arc-a-scleroderma-10-tunete.html 83 évesen, titokban mellplasztikáztatott a dédnagymamahttp://www.life.hu/gyogyulj/egeszseghirek/20110816-83-evesen-titokban-mellplasztikaztatott-a-dednagymama.html 7 meglepő mód, hogy elkerüld a ráncokathttp://www.life.hu/gyogyulj/egeszseghirek/20110816-9-meglepo-mod-hogy-elkeruld-a-rancokat.html Vajaskukacot adnának a biológusok az éhezőknekhttp://www.life.hu/gyogyulj/egeszseghirek/20110815-vajaskukacot-adnanak-a-biologusok-az-ehezoknek.html