sminktetoválás mellnagyobbítás szőrtelenítés plasztika kontaktlencse arckrém
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
A szépségért mindenre képesek vagyunk - sajnos szó szerint. Ám rengeteg szépséget ígérő módszer okoz átmeneti vagy akár egy életen át tartó károsodást, legyen szó az arcunkról, hajunkról, a mellünkről vagy akár a májunkról. Így a kezelések eredménye ráadásul sokkal rosszabb lehet, mint amilyen állapotban előtte voltunk.

Thinkstock
Thinkstock

Mellnövelő csodaszerek

A nagy mell az első a sorban, amire felfigyelnek a férfiak, de sok nőnél ez nem a természet ajándéka. A nagyobb kebelre vágyók sokszor félnek a plasztikai műtétek kockázataitól, és nem is alaptalanul. De ugyanúgy veszélynek teszik ki magukat a "gyógynövényes", "természetes" és "teljesen veszélytelen" mellnövelő krémek és kapszulák használatával. Sok ilyen termék ugyanis összezavarja a hormonrendszert, ami lehet, hogy pár centivel növeli a mellet, de súlyos mellékhatásai lehetnek, amelyek nem minden esetben jelentkeznek azonnal, hanem akár 5-10 évvel a használat után.

Őrölt tyúkláb és rákkeltő anyagok az arckrémekben

Reggel felkelve a legtöbb nő meztelennek érzi magát smink nélkül, így alapozza a bőrét, festi szemét-száját. Ezzel komoly egészségügyi kockázatot vállal fel: a régi, egy évnél régebben vásárolt kozmetikumokat például kifejezetten ártalmas használni az elszaporodott baktériumok miatt - egy régi szempillaspirál könnyen kötőhártyagyulladást okoz.

Thinkstock
Thinkstock

Ezen kívül a mindennapos kozmetikumokban egy egész kémiai labor van. Például rákkeltő alumínium az izzadásgátlókban, ártalmatlannak tűnő ásványi olajként kiírt petróleumszármazékok a hidratálókban, rákkeltő és irritatív diethanolamin a kedvenc testápolóban, amit DEA-nak rövídítve írnak ki, nem beszélve a máj-, vese- és magzatkárosító ftalátokról a tusfürdőkben, samponokban. Az őrölt tyúkláb pedig, ami ugyan nem káros az egészségre, de mindenesetre bizarr, a kollagénnel dúsított arckrémekben található - és ráadásul bőrön át fel sem szívódik. Nem árt óvatosnak lenni a szintetikus parfümanyagot tartalmazó sminkekkel sem, mivel nemcsak rákkeltők, hanem májkárosító hatásuk az anyatejbe is kiválasztódik.

Színes kontaktlencse

Aki a sminkelésen túl a szeme színével sincs megelégedve, gyakran vásárol színes kozmetikai kontaktlencsét, mely gyönyörű őziketekintetet varázsol. Ezen kívül viszont akár meg is vakíthat, mivel használatát nem előzi meg alapos szemorvosi vizsgálat, és az illeszkedési zavarok szaruhártyasérüléseket, gyulladást és elhanyagolt panaszok esetén a már említett vakságot okozhatják.

Sminktetoválás

Azoknak, akik ódzkodnak a mindennapi sminkeléstől, jó megoldásnak tűnhet a sminktetoválás. A sminktetoválás tartós megoldást ígér, és reggel felébredve nem kenődik el, nem kell újrafesteni, nem is jön le, így a férfiak sokszor rá sem jönnek, hogy imádatuk tárgya nem így született. Azonban a kezelés során allergiás reakciók léphetnek fel, ami az ajkak és a szem körül okoz hólyagokat, vöröslő gyulladást és duzzanatot, annyira, hogy egyes nők még beszélni sem tudtak a tartós ajakkontúr mellékhatásaitól. Ráadásul a gyulladt, allergiás reakció gyógyulási ideje sokszor több év is lehet. De a tartós rúzstetoválás is érdekes eredményt hozhat, ha lézeres eltávolításra kerül a sor: gyakran befeketedik.

Thinkstock
Thinkstock

Plasztikáztatás érzékeny területeken

A plasztikai beavatkozások vezetik az "őrültségek a férfiakért" listát, mivel igen komoly komplikációk jelentkezhetnek a beavatkozások során. Már maga az altatás is sok kockázatot hordoz, de az eljárás során is számos gond adódhat. A legújabb hóbort, a genitoplasztika még a szokásos eljárásoknál is veszélyesebb. A nők szeméremajkaikat vagy a vaginájukat találják túl nagynak, ezért fordulnak vele orvoshoz, de sokszor az eredmény nem hoz örömöt, mivel fontos idegek sérülnek az érzékeny területeken, és örökre érzéketlen maradhat az adott rész.
Sokan, akiknek nincs pénzük a műtétre, az illegális plasztikai kezeléseket választják, mivel jóval olcsóbbak, de jó tudni, hogy a kockázatok itt még magasabbak. A nem megfelelő eszközökkel és gyakran nem megfelelő orvossal végzett beavatkozásoknál nagy a fertőzésveszély, és az esztétikus végeredmény sem feltétlenül garantált. Sőt, nem egy nő, köztük a brit Claudia Aderotimi húszévesen belehalt az illegális műtétbe - ő a fenekét nagyobbíttatta a siker érdekében.

Bőrfiatalítás tűhengerrel

Állítólag Angelina Jolie rajong ezért az eljárásért, mely során a bőr kollagéntermelését szeretnék fokozni úgy, hogy egy eszköz segítségével rengeteg apró tűvel szúrkálják az arcot. Előtte érzéstelenítőt masszíroznak az arcba, így a kezelés nem fáj, cserébe viszont semmi garancia vagy kutatási eredmény nincs arra, hogy valóban eltűnnek a ráncok. Sőt, a legtöbb így kezelt nő bőre állapotának romlásáról számolt be, de ez még nem a legrosszabb mellékhatás. Mivel az eszközt nem mindig sterilizálják megfelelően, könnyen terjeszthet hepatitist vagy akár AIDS-et.

Szőrtelenítés intim területen

Az intim területek szőrtelenítése egyébként orvosilag sem ajánlott, mivel az ott található szőrnek védelmi és higiéniai szerepe van: a baktériumok és vírusok könnyebben szaporodnak, és hamarabb eljutnak a hüvelybe az epilált bőrön.

Thinkstock
Thinkstock

Tűsarkúban egész nap

Egy női láb sokak szerint igazán magas sarkú cipőben a legszebb, jobban kiemeli a formáit, hosszítja, és a nők járását is szexisebbé teszi. Ennek azonban nagy ára van: a folyamatosan, akár munkába is hordott tűsarkú nemcsak erős fájdalmat, de lábujjdeformációt, bütyköket, lúdtalpat, térdízületi és derékproblémákat, végső soron megnyomorított lábat eredményez. Az állandó ingadozás nem tesz jót a bokának sem, és sokkal nagyobb a bokaficam esélye, mint a hagyományos cipők hordásánál. Ezenkívül akármennyire is hódít magas sarkúban a nő, eljön az a pont, amikor le kell venni, és a megnyomorodott láb nem a legszebb látvány.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.