Egy új tanulmány eredményei szerint a pszilocibin, a hallucinogén varázsgomba aktív hatóanyaga pozitív személyiségváltozásokat idézett elő a páciensek 60 százalékánál.

A szigorúan ellenőrzött és laboratóriumi körülmények között végzett kísérlet során a kutatók megállapították, hogy egy adag pszilocibin a résztvevők többségénél pozitív személyiségbeli változásokat idézett elő, egészen pontosan nyitottabbá és befogadóbbá váltak. Ráadásul a pozitív hatások nem múltak el azonnal, hanem legalább egy évig, de néhány esetben akár még hosszabb ideig fennmaradtak.

Forrás: Wikipedia
Szárított "varázsgomba" (Psylocibe cubensis)


 "A vizsgálat eredményei nagyon meglepőnek bizonyultak" - mondta Roland R. Griffiths, a baltimore-i Johns Hopkins Egyetem orvosi iskolájának pszichiátria- és neurológia-professzora. "A kialakult személyiséget korábban stabil fiziológiai tulajdonságnak vélték a tudósok, és azt gondolták róla, hogy az ember egész élete során viszonylag változatlan marad" - tette hozzá Griffiths professzor.
 
Az új tanulmány azonban bebizonyította, hogy a pszilocibin képes megváltoztatni a személyiség azon részeit, melyek szorosan kapcsolódnak a képzelőerőhöz, az érzésekhez, az elvont, absztrakt gondolatokhoz, az esztétikához, valamint a kreativitáshoz. Ráadásul ezek a személyiségbeli változások a vizsgálati eredmények alapján hosszú távúnak bizonyultak.
 
Griffiths meglátása szerint a pszilocibint akár terápiás célokra is fel lehetne használni. A professzor jelenleg azt vizsgálja, hogy a rákos betegekre jellemző depressziót, szorongást és rossz kedélyállapotot miként lehetne a leghatásosabban kezelni a hallucinogén anyag felhasználásával.

Eltávolították parazita ikertestvérét - túl van a műtéten a nyolc végtaggal született indiai kisfiúhttp://www.life.hu/gyogyulj/egeszseghirek/20111006-tul-van-a-muteten-a-nyolc-vegtaggal-szuletett-indiai-kisfiu.html Egészségre veszélyes szépségtrükkökhttp://www.life.hu/gyogyulj/egeszseghirek/20111006-egeszsegre-veszelyes-szepsegtrukkok.html Gyermekkorában megégett a mellkasa - új melleket és mellbimbót kapott Helénahttp://www.life.hu/ujtestujelet/20110929-helena-rekonstrukcios-mellplasztikaja-gyerekkori-egesi-serulesenek-muteti-korrigalasa.html Vaginaplasztika - pornószínésznőkre akarnak hasonlítani a háziasszonyokhttp://www.life.hu/ujtestujelet/20110311-a-porno-miatt-no-a-kisajakplasztika-nepszerusege.html 9 helyzet, amikor csak az alkohol segíthttp://www.life.hu/gyogyulj/egeszseghirek/20111004-az-alkohol-jotekony-hatasai.html