9 helyzet, amikor csak az alkohol segít

májrák daganatos betegségek vitamin alkohol agyserkentés antioxidáns
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Az alkohol neve mára már szinte egybeforrt az alkoholizmussal és annak minden negatív felhangjával. Pedig a tényt, hogy az alkohol akár hasznos is lehet számunkra, nem szabadna figyelmen kívül hagynunk. Most összegyűjtöttük, melyek azok a helyzetek, amikor biztosan számíthatunk a segítségére!

Thinkstock
Thinkstock

Az alkohol a legnépszerűbb élvezeti cikkeink egyike. Pezsgőt bontunk az esküvőn és szilveszterkor, koktélozunk a csajos buliban, sörözünk meccs közben, ha pedig meg akarjuk adni a módját, a vacsorához jó minőségű bort kortyolgatunk. A KSH adatai szerint az évi alkoholfogyasztásunk egy főre bontva a fejenkénti 10 liter tiszta szesz mennyiségét is meghaladja. Ez nem kevés, de ezzel együtt is tisztában vagyunk vele, hogy a közkedvelt ital valójában pszichoaktív szer, melynek túlzott fogyasztása alkoholizmushoz vezethet. Ennek kockázatait pedig talán senkinek sem kell bemutatni: itt találjuk a májzsugort, az ittas vezetést, az agresszivitást, a családi erőszakot, a munkanélküliséget, még akár a válást is. A rizikók színes palettáját tekintve tehát nem meglepő, hogy olyan sokat foglalkozunk a túlzott alkoholfogyasztás problémakörével.

Ugyanakkor nem árt, ha tisztában vagyunk vele: az alkohol névre hallgató mumusnak nem csak árnyoldalai vannak. Bizonyított tény, hogy a mértéktartó alkoholfogyasztásnak számos pozitív élettani hatása van a szervezetünkre nézve. Lássuk, melyek ezek!

1. Antioxidáns hatás

Nem csalás, nem ámítás: a vörösborban nagy mennyiségű polifenolt találunk, mely bizonyíthatóan erős antioxidáns hatású vegyület. Ez azt jelenti, hogy napi egy pohár vörösbor fogyasztása nagymértékben hozzásegít bennünket ahhoz, hogy megvédjük szervezetünket az oxidációs folyamatok káros hatásaitól.

Thinkstock
Thinkstock

2. Védelem a ráktól?

Sajnos az alkoholfogyasztás nem nyújt teljes körű védelmet a daganatos megbetegedések ellen. Ugyanakkor egy kaliforniai kutatás eredményei azt igazolják, hogy napi egy pohár vörösbor fogyasztása mellett csökkenhet a tüdőrák kialakulásának veszélye.

3. Prevenció: szív-és érrendszeri panaszok

A vörösborban található vegyületek hatékonyan küzdenek a magas koleszterinszint ellen, ráadásul egy 2005-ös publikáció szerint megóvhatnak bennünket a kardiovaszkuláris betegségektől is, hiszen tágítják az ereket, csökkentik az érösszehúzódásokat, így gátolják a vérrögök kialakulását.

4. Sebfertőtlenítő

A 70 százaléknál magasabb koncentrációjú alkohol kitűnően alkalmas a sebek környékének fertőtlenítésére és tisztítására. Ennek ellenére még a kisebb sebeket sem ajánlott a kezünk ügyébe kerülő pálinkával vagy borral tisztítani, hiszen ezek az alkoholok erre a célra nem alkalmasak.

Thinkstock
Thinkstock

5. Görcsoldó

Igaz, ami igaz, egy kis tömény hamar ellazítja a görcsös állapotban lévő simaizmokat, csillapítja a gyomorgörcsöket, enyhíti a hasfájásunkat. Ez azonban csak tüneti kezelés, azaz magát a fájdalmat kiváltó problémát nemhogy nem orvosolja, de bizonyos esetekben akár súlyosbíthatja is a betegséget.

6. Agyserkentő

Egyes tanulmányok arról számolnak be, hogy a mérsékelt alkoholfogyasztás javítja a kognitív funkcióinkat, serkenti a gondolkodásunkat, sőt, csökkentheti a kognitív zavar kialakulásának esélyét is.

7. Gombaölő

A bőrgomba külső kezelésének hatékony módja, ha az érintett felületet alkoholos oldattal kenegetjük. Ahelyett azonban, hogy a pálinkával próbálkozunk, melegen ajánlott háziorvos, bőrgyógyász segítségét kérni a megfelelő oldat kiválasztásában.

Thinkstock
Thinkstock

8. Vitaminforrás

A sörben - ezen belül is a búzasörben - nagy mennyiségű B2- és B6-vitamin található, melyek elengedhetetlenek a zsírsavak lebontásához, a szénhidrát- és fehérjeanyagcserénk helyes működéséhez és persze a kiegyensúlyozott idegrendszeri működéshez.

9. Eszköz a májrák kezelésében

Dr. Engloner László 2001-es tanulmánya szerint a májrák kezelésének egyik lehetséges módszere az ún. alkoholos roncsolás. Az eljárás során az ún. abszolút alkoholt egyenesen a daganatba fecskendezik, mellyel közvetlenül roncsolják a rosszindulatú daganat szöveteit.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.