Agyunk az egyik legtitokzatosabb szervünk, és időnként olyan dolgokat produkál, amik előtt az orvosok is értetlenül állnak. Több olyan megtörtént esetről számolnak be, ahol rövidebb vagy hosszabb ideig tartó kómás állapotból felébredt betegek meglepő változásokat tapasztalnak, például számukra addig ismeretlen nyelven szólalnak meg.


Új képességekkel ébredt a kómából

Kelemen Katalin például egy kullancscsípés okozta agyhártyagyulladás miatt esett két hétre kómába. Hála a gondos orvosi ápolásnak, a rengeteg infúziónak és gyógyszernek, túlélte. Amikor felébredt, újra kellett tanulnia járni és beszélni, s ő derekasan vette az akadályokat. Viszont a betegsége előtt rengeteget dolgozó, gyakorlatias vendéglátós nő új képességeket fedezett fel magában. Kiment Amerikába, és bár sohasem tanulta a nyelvet, megértette, mit beszélnek ott az emberek, három hónap múlva a nyelvvizsgát is letette. A kóma előtt pedig egyáltalán nem érdekelte a képzőművészet, rajzolni sem nagyon tudott, de Amerikában egy belső sugallat hatására mégis beiratkozott egy festőkurzusra, és rövidesen gyönyörű képeket festett - és teszi ezt a mai napig nagy sikerrel.Thinkstock

A ma 63 éves asszony pontosan emlékszik a kómában eltöltött időre, azt mondja, hasonló volt a mennyországhoz, béke és fény vette körül. Az orvosok nagy része szkeptikusan áll történetéhez, azt mondják, ilyen változások nem történhetnek csupán kóma miatt. Kata viszont egy új életszemléletről és csodás új képességekről tesz tanúbizonyságot.


Újfajta nyelvtanulás

Ahogy az a 13 éves horvát kislány is, aki egy teljes napig feküdt kómában, és felébredve nem tudott megszólalni az anyanyelvén. Németül viszont folyékonyan beszélt, pedig a kóma előtt csak néhány németórán vett részt. A spliti kórházban annyira megdöbbentek az esettől, hogy különféle vizsgálatoknak vetik alá a lányt, de magyarázatot eddig nem találtak. A kórház igazgatója szerint nem lehet megmondani előre, hogy valaki hogyan reagál a kómára, és milyen állapotban ébred fel belőle.

De nemcsak kómától történnek az emberi aggyal furcsaságok, van, hogy elég hozzá egy erős fejfájás vagy szokásos kórházi altatás is.

Kínai akcentus és szokatlan ébredés

Egy 35 éves brit nő heves migrénes rohamtól szenvedve került kórházba. Annak ellenére, hogy másfél éves kora óta ugyanott, Plymouthban él, és soha életében nem tanult kínaiul és nem is járt Ázsiában, kínai akcentussal kezdett  beszélni a kórházban. Mikor felhívta őket, még a családja és a barátai is azt hitték, valaki viccel velük, mert nem ismerték meg a hangját.

Egy fiatal nő pedig így ébredt a mosdósi kórházban egy műtétből: "Amikor ébredezni kezdtem, egyedül voltam a szobában. Egy nővértől megtudtam, hogy mozoghatok, beszélhetek, így felhívtam a barátomat, és pár percet beszélgettünk, elmeséltem neki a műtét alatt történteket, és hogy jól vagyok. Utólag tudtam meg, hogy egy szót sem értett a beszámolómból, számára teljesen ismeretlen szavakat használtam, míg én azt hittem, csupán  jó öreg anyanyelvemen beszélek. Fél órával később az orvosokkal már érthetően kommunikáltam."

Thinkstock

Ezek a történetek ráadásul nem is egyedülállók, ha nem is túl gyakran, de előfordulnak ilyen esetek, sőt, akadt, aki kómából ébredve rég kihalt bibliai nyelven szólalt meg. Vajon a Bibliában emlegetett nyelveken szólásról, esetleg csodáról vagy ufók látogatásáról van szó? Esetleg teljesen normális esetek, csak orvosi magyarázatukat nem találtuk még meg? Ahány orvos és beteg, annyi magyarázat látott már napvilágot.

Légy egy igazán csajos közösség tagja! Csatlakozz a Life.hu-hoz az iWiWen és a Facebookon is!


A titokzatos agy

A leggyakoribb orvosi magyarázat szerint kómába valamilyen idegrendszeri sérüléstől esnek a betegek, és olyan állapotba kerülnek, hogy nem lehet velük kommunikálni. Magyarországon évente több ezer kómás állapotba került betegről tudunk, és néhány száz esetben az állapot tartósnak bizonyul - az agyi károsodástól függően. Ezek közül ritka a felébredést követő, Kelemen Katáéhoz hasonló eset, de az orvosok szerint az emberi agynak van egy "néma" része, amelynek funkciójáról eddig nem tudunk sokat, valószínűleg ez a terület játszik szerepet ezeknél a jelenségeknél.


De mit gondol erről Gazdag Enikő pszichológus?

A kóma olyan állapot, amely máig sok tekintetben az orvosok számára is meglepetéseket tartogat. Sok beteg felépülve a kómából arról számol be, hogy érzékelte a környezetét, viszont úgy érezte, mintha üveg mögé lenne zárva és nem tud kapcsolatba lépni másokkal. A betegek jó része a kóma után olyan víziókról számol be, amelyek hasonlóak a "halálközeli" élményekhez: sokaknak istenélményük van, találkoznak a szeretettel, ezt az élményt a kómakutatók "belső tudatosságnak" nevezik. Ezekről az élményekről hagyományos módszerekkel nem lehet bizonyítékokat szerezni.

Kutatók speciális technikákat fejlesztettek ki, hogy kapcsolatba lépjenek a betegekkel, és ezt különböző jelek (szemhéjmozgás, pirulás stb.) segítségével tették érzékelhetővé. Kómából azok a betegek ébrednek fel, akiket sok emocionális inger ér. A csoda receptje, kitartó ingerekkel tréningezni az agyat, hogy az regenerálódjon.

Az emberi agy képes újraszervezni önmagát, például vakok esetében a tapintás köré szervezi az érzékelést. A kóma után új képességek megjelenése még kutatott terület, a háttérben csak feltételezett okok állnak. (Pl. idegen nyelvet hallott az illető a kómában, stb.)

 

Bombacsaj lett belőle! Íme Mónika új mellekkelhttp://www.life.hu/ujtestujelet/20111114-aesthetica-atalakitas-bombacsaj-lett-belole-ime-monika-uj-mellei.html Pareidolia: Lehet-e egy daganatnak arca?http://www.life.hu/gyogyulj/egeszseghirek/20111111-pareidolia-lehete-egy-daganatnak-arca.html 20 éve él HIV-vírussal a híres sportoló - mégis egészségesebb, mint valahahttp://www.life.hu/gyogyulj/egeszseghirek/20111110-20-eve-el-hiv-virussal-magic-johnson.html Az egészségügy betegsége: megalázó orvosokhttp://www.life.hu/gyogyulj/egeszseghirek/20111108-az-egeszsegugy-betegsege-megalazo-orvosok.html 42 kg-ot fogyott Dorottya - A titok egy pohár vízhttp://www.life.hu/gyogyulj/egeszseghirek/20111107-42-kgot-fogyott-dorottya-a-titok-egy-pohar-viz.html Nemcsak híresek, okosak is - Sztárok 140-es IQ feletthttp://www.life.hu/gyogyulj/egeszseghirek/20111025-nemcsak-hiresek-okosak-is-sztarok-140es-iqval.html Amikor a szilikonmell a gyomorfalig szivárog - A mellimplantátumok veszélyeihttp://www.life.hu/ujtestujelet/20111018-amikor-a-szilinkonmell-a-gyomorfalig-szivarog-a-mellimplantatumok-veszelyei.html A sebhelyek titka - Seal egy ritka autoimmun-betegségben szenvedhttp://www.life.hu/gyogyulj/egeszseghirek/20111024-egy-ritka-autoimmunbetegseg-a-lupus.html A legalattomosabb daganatos betegség: a hasnyálmirigyrákhttp://www.life.hu/gyogyulj/egeszseghirek/20111020-a-legalattomosabb-daganatos-betegseg-a-hasnyalmirigy-rak.html