Kómából ébredve idegen nyelven beszélni: csoda vagy agyunk rejtett képessége?

agy kóma idegrendszer idegen nyelv öntudat
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Agyunk az egyik legtitokzatosabb szervünk, és időnként olyan dolgokat produkál, amik előtt az orvosok is értetlenül állnak. Több olyan megtörtént esetről számolnak be, ahol rövidebb vagy hosszabb ideig tartó kómás állapotból felébredt betegek meglepő változásokat tapasztalnak, például számukra addig ismeretlen nyelven szólalnak meg.






Thinkstock
Thinkstock

A ma 63 éves asszony pontosan emlékszik a kómában eltöltött időre, azt mondja, hasonló volt a mennyországhoz, béke és fény vette körül. Az orvosok nagy része szkeptikusan áll történetéhez, azt mondják, ilyen változások nem történhetnek csupán kóma miatt. Kata viszont egy új életszemléletről és csodás új képességekről tesz tanúbizonyságot.






Tipp! Elképesztő átalakulás, vagány csaj lett Anikóból! Kattints a galériáért!



Kínai akcentus és szokatlan ébredés

Egy 35 éves brit nő heves migrénes rohamtól szenvedve került kórházba. Annak ellenére, hogy másfél éves kora óta ugyanott, Plymouthban él, és soha életében nem tanult kínaiul és nem is járt Ázsiában, kínai akcentussal kezdett beszélni a kórházban. Mikor felhívta őket, még a családja és a barátai is azt hitték, valaki viccel velük, mert nem ismerték meg a hangját.

Egy fiatal nő pedig így ébredt a mosdósi kórházban egy műtétből: "Amikor ébredezni kezdtem, egyedül voltam a szobában. Egy nővértől megtudtam, hogy mozoghatok, beszélhetek, így felhívtam a barátomat, és pár percet beszélgettünk, elmeséltem neki a műtét alatt történteket, és hogy jól vagyok. Utólag tudtam meg, hogy egy szót sem értett a beszámolómból, számára teljesen ismeretlen szavakat használtam, míg én azt hittem, csupán jó öreg anyanyelvemen beszélek. Fél órával később az orvosokkal már érthetően kommunikáltam."

Thinkstock
Thinkstock

Ezek a történetek ráadásul nem is egyedülállók, ha nem is túl gyakran, de előfordulnak ilyen esetek, sőt, akadt, aki kómából ébredve rég kihalt bibliai nyelven szólalt meg. Vajon a Bibliában emlegetett nyelveken szólásról, esetleg csodáról vagy ufók látogatásáról van szó? Esetleg teljesen normális esetek, csak orvosi magyarázatukat nem találtuk még meg? Ahány orvos és beteg, annyi magyarázat látott már napvilágot.

Légy egy igazán csajos közösség tagja! Csatlakozz a Life.hu-hoz az iWiWen és a Facebookon is!


A titokzatos agy




De mit gondol erről Gazdag Enikő pszichológus?


A kóma olyan állapot, amely máig sok tekintetben az orvosok számára is meglepetéseket tartogat. Sok beteg felépülve a kómából arról számol be, hogy érzékelte a környezetét, viszont úgy érezte, mintha üveg mögé lenne zárva és nem tud kapcsolatba lépni másokkal. A betegek jó része a kóma után olyan víziókról számol be, amelyek hasonlóak a "halálközeli" élményekhez: sokaknak istenélményük van, találkoznak a szeretettel, ezt az élményt a kómakutatók "belső tudatosságnak" nevezik. Ezekről az élményekről hagyományos módszerekkel nem lehet bizonyítékokat szerezni.

Kutatók speciális technikákat fejlesztettek ki, hogy kapcsolatba lépjenek a betegekkel, és ezt különböző jelek (szemhéjmozgás, pirulás stb.) segítségével tették érzékelhetővé. Kómából azok a betegek ébrednek fel, akiket sok emocionális inger ér. A csoda receptje, kitartó ingerekkel tréningezni az agyat, hogy az regenerálódjon.

Az emberi agy képes újraszervezni önmagát, például vakok esetében a tapintás köré szervezi az érzékelést. A kóma után új képességek megjelenése még kutatott terület, a háttérben csak feltételezett okok állnak. (Pl. idegen nyelvet hallott az illető a kómában, stb.)

Tipp! VV Eszter izgalmas pillanatai a Villában! Kattints a galériáért!




Bombacsaj lett belőle! Íme Mónika új mellekkelhttp://www.life.hu/ujtestujelet/20111114-aesthetica-atalakitas-bombacsaj-lett-belole-ime-monika-uj-mellei.htmlPareidolia: Lehet-e egy daganatnak arca?http://www.life.hu/gyogyulj/egeszseghirek/20111111-pareidolia-lehete-egy-daganatnak-arca.html20 éve él HIV-vírussal a híres sportoló - mégis egészségesebb, mint valahahttp://www.life.hu/gyogyulj/egeszseghirek/20111110-20-eve-el-hiv-virussal-magic-johnson.htmlAz egészségügy betegsége: megalázó orvosokhttp://www.life.hu/gyogyulj/egeszseghirek/20111108-az-egeszsegugy-betegsege-megalazo-orvosok.html42 kg-ot fogyott Dorottya - A titok egy pohár vízhttp://www.life.hu/gyogyulj/egeszseghirek/20111107-42-kgot-fogyott-dorottya-a-titok-egy-pohar-viz.htmlNemcsak híresek, okosak is - Sztárok 140-es IQ feletthttp://www.life.hu/gyogyulj/egeszseghirek/20111025-nemcsak-hiresek-okosak-is-sztarok-140es-iqval.htmlAmikor a szilikonmell a gyomorfalig szivárog - A mellimplantátumok veszélyeihttp://www.life.hu/ujtestujelet/20111018-amikor-a-szilinkonmell-a-gyomorfalig-szivarog-a-mellimplantatumok-veszelyei.htmlA sebhelyek titka - Seal egy ritka autoimmun-betegségben szenvedhttp://www.life.hu/gyogyulj/egeszseghirek/20111024-egy-ritka-autoimmunbetegseg-a-lupus.htmlA legalattomosabb daganatos betegség: a hasnyálmirigyrákhttp://www.life.hu/gyogyulj/egeszseghirek/20111020-a-legalattomosabb-daganatos-betegseg-a-hasnyalmirigy-rak.html

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.