Világunk színekkel, illatokkal, hangokkal kényeztet minket. Ám még gazdagabb mindazoknak az élete, akiknél az eltérő érzékelések élménye a természet különös adományaként összekapcsolódik. A szinesztéziások számára valóban beszédesek lehetnek a színek: a hangoknak illatuk vagy ízük lehet, és a számok se maradnak a szürke tartományban, kiszínezi számukra a szinesztézia.

Thinkstock

A szinesztézia betegség?

Nem teljes az egyetértés ezen a területen, és nemcsak azért, mert a szinesztéziások jelentős része ezt egyáltalán nem betegségnek éli meg, és ha lenne is rá gyógymód, eszük ágában sincs megszabadulni a plusz élményektől, de azért is, mert sokan inkább egyféle pszichológiai jelenségként tartják mindezt számon: a természet kedves játékának. Mások szerint valamennyiünkben ott lapul ez a képesség, hogy érzékszerveinket "összekapcsolva" fogadjuk a külvilág ingereit, de valamiért ez vagy egy elfelejtett lehetőség, vagy éppen túl korai és nem mindenki számára gyakorolható még a "teljesség" élménye.

Lőrinczy Judit festőművész betű- és számszinesztéziával rendelkezik. "Általános iskolás koromban, jóval azután, hogy megtanultam írni, olvasni, észrevettem, hogy a betűkhöz és a számokhoz színek társulnak. Mivel ez nekem teljesen természetes volt, sokáig azt hittem, más is így látja őket. A betű- és számszinesztézia azt jelenti, hogy a betűkhöz és a számokhoz egy-egy szín tartozik. Ezek a színek mindig állandóak, évek múltán sem változnak, így például az A betű kék, a T barna színű, a 3-as szám sárga. A színek lehetnek erőteljesebbek vagy gyengébbek. Sokszor kérdezik, hogy van-e kedvenc színem. Nincs, sokkal inkább bizonyos színkombinációk vannak, amelyeket jobban vagy kevésbé kedvelek - talán ennek a szinesztézia az oka. Nem érzem kiválasztottnak magam, számomra ez természetes dolog, ráadásul a tanulás sem ment könnyebben attól, hogy színesen látom a sorokat."

Thinkstock

A szinesztéziának számos válfaját ismerjük, a leggyakoribb a szám- és betűszinesztézia (szín-nyelv szineztézia), de az öt érzékszerv számtalan módon kapcsolódhat össze, és ennek megfelelően léphetnek fel újabb és újabb kombinációi az érzékelésnek.

Akadnak olyan szinesztéziások, akik a hét napjaihoz társítanak színeket. Így lesz a hétfő kék, a péntek meg barna és aranyszínű a szombat, mások számára az emberek személyisége is színeken keresztül érzékelhető leginkább. Akad olyan beszámoló is, ahol a másik ember hangjához egy bizonyos íz társul,"vasízűek a szavai", vagy éppen egyféle tapintásélmény. Csiklandósság, esetleg a selyem leheletfinom érintése. Mindezek mentén válhat erőteljesebbé a szimpátia vagy éppen a másik elutasítása, hiszen egy bonyolult szinesztéziával rendelkező emberre százféle módon hat egy másik ember személyisége.

Az anyukája mentette meg a lábát - Teherautó ütötte el a 7 éves kisfiúthttp://www.life.hu/gyogyulj/egeszseghirek/20120120-az-anyukaja-mentette-meg-a-labat-teherauto-utotte-el.html Jakupcsek Gabriella: "Emmánál semmi nem volt a véletlenre bízva"http://www.life.hu/gyogyulj/egeszseghirek/20120118-jakupcsek-gabriella-fiatalon-sokkal-lazabban-szabadabban-tudtunk-a-gyerekkel-banni.html Elszánt, makacsul kitartó és céltudatos - Interjú Lubics Szilviával, a Spartathlon női győztesévelhttp://www.life.hu/gyogyulj/egeszseghirek/20120117-a-futas-az-eletem-interju-lubics-szilviaval-a-spartathlon.html "A kisfiam élni fog!" - A kétéves Botikának minden perc küzdelem a létérthttp://www.life.hu/gyogyulj/egeszseghirek/20120116-a-kisfiam-elni-fog.html Testen kívüli szervekkel született egy baba - Fotó csak erős idegzetűeknek (18+)http://www.life.hu/gyogyulj/egeszseghirek/20120113-testen-kivuli-szervekkel-szuletett-egy-baba.html Dr. Czeizel Endre: Így befolyásolható a baba nemehttp://www.life.hu/anyaskodj/aza9honap/20120111-dr-czeizel-endre-igy-befolyasolhato-a-baba-neme.html Dr. Csernus: Hatévi gyávaság után így kell elkezdeni csajozni (18+)http://www.life.hu/gyogyulj/egeszseghirek/20120109-dr-csernus-6-evi-gyavasag-utan-igy-kell-elkezdeni-csajozni.html Dr. Krasznai Zsolt: Mitől lesz szebb a mell? Szilikon kontra saját zsír beültetéshttp://www.life.hu/gyogyulj/egeszseghirek/20120110-dr-krasznai-zsolt-mitol-lesz-szebb-a-mell-szilikon-kontra.html