A korábban modellként dolgozó 29 éves brit Katie Piper 2008-ban egy savtámadás következtében részlegesen megvakult az egyik szemére. Egy egyedülálló őssejtes helyreállító operációnak köszönhetően azonban Katie visszanyerte a látását.


A modell Katie Piper harmadfokú égési sérüléseket szenvedett, miután volt barátja, a 35 éves Daniel Lynch a szakításuk után felbérelte a 22 éves Stefan Sylvestrét, hogy öntsön savat a lány arcába. A támadás következtében Katie arcát maradandó égési sérülések borították, és a bal szeme is súlyos sérüléseket szenvedett, részlegesen meg is vakult (fotó a támadás utáni állapotról).

NorthfotoA fiatal lányra ezután rengeteg plasztikai helyreállító műtét várt bőrátültetésekkel és olyan speciális eljárásokkal, melyek során a sebészek újraformálták a szem körüli bőrtakarót. Katie-nek ráadásul napi 23 órán keresztül egy olyan maszkot kellett viselnie, amely elősegítette a bőrszövetek és így a sebhelyek kifeszítését.

De a legnagyobb csoda az volt, hogy az angliai East Grinstead-i Queen Victoria Kórház orvosainak egy őssejtes műtéti eljárással sikerült helyreállítaniuk Katie látását is. Egy anonim férfidonor szaruhártyájából származó őssejtek felhasználásával az orvosok három hét alatt új szaruhártyát növesztettek, melyet később sikeresen beültettek a lány sérült szemébe. Ezután a műtött szemet egy császármetszéses szülésből származó magzatburokkal vonták be, amely organikus kötözőszerként járult hozzá a gyorsabb és hatékonyabb gyógyuláshoz.

"Hihetetlen érzés volt újra látni. A látásom lassan, fokozatosan tért vissza a kötések levétele után. Az arcomon lévő hegek is szépen gyógyulnak, nem lehetek elég hálás az orvosoknak" - nyilatkozta Katie Piper a Sunday Times újságírójának. Az operációt dr. Sheraz Daya, a Queen Victoria Kórház vezető sebésze végezte, aki már több mint hatvan hasonló helyreállító műtétet vezetett le sikeresen.
A borzalmak után is tud mosolyogni az egykori modellhttp://www.life.hu/szepulj/20110914-katie-piper-arcat-leontottek-savval-most-mar-tud-mosolyogni.html Súlyos allergiás reakció: felpuffadt az arca a fiatal modellnek a hajfestéktőlhttp://www.life.hu/gyogyulj/egeszseghirek/20111108-sulyos-allergias-reakcio-felpuffadt-az-arca-a-fiatal-modellnek-a.html Úgy nézett ki, mint egy sellő! Férjhez ment a szupermodell - Fotóhttp://www.life.hu/szeress/20110702-kate-moss-ferjhez-ment.html 26 kilóra fogyott és meghalt a híres modell! Videóhttp://www.life.hu/gyogyulj/egeszseghirek/20101231-26-kilora-fogyott-es-meghalt-a-hires-modell.html Christy Turlington: http://www.life.hu/gyogyulj/nyugatiorvoslas/20101124-christy-turlington-belehaltam-volna-a-szulesbe-ha-nem-lennek-gazdag.html