Ezt teszi a bőrrel 25 év napozás: a férfi arcának egyik fele 69, másik 89 évesnek látszik

kamionsofőr bőr napozás öregedés kollagén
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Egy kamionsofőr döbbenetes fényképe illusztrálja, mi történik annak a bőrével, aki 25 éven át ki van téve a káros napsugárzás hatásainak.


Most azonban itt egy névtelen kamionsofőrt ábrázoló fénykép, ami felnyithatja a szemünket: a férfi 69 éves, de arcának bal oldala - ahol folyamatosan érte a nap - legalább 20 évvel idősebbnek tűnik (döbbenetes fotó). A kamionsofőr elmondása szerint 25 éven át folyamatosan vezetett, és többnyire csak az arca bal oldalát érte a nap az ablakon át.

Thinkstock
Thinkstock

Tudj meg minden érdekességet már a hírfolyamodból! Csatlakozz hozzánk iWiWen és Facebookon!



A Northwestern Egyetem orvosai, dr. Jennifer R.S. Gordon és dr. Joaquin C. Brieva elmondták, a férfi ráncai arra utalnak, hogy a bőr felső rétege, az úgynevezett epidermisz sérült, ahol ezáltal csökkent a kollagéntermelés (az az anyag, amely a bőr rugalmasságáért felelős). A bőr így elvesztette rugalmasságát és dermatoheliosis alakult ki. Az orvosok ugyanakkor hangsúlyozták, hogy a tünetek alapján a férfit valószínűleg "csupán" az UVA-sugarak érték, amelyek a bőr öregedéséért okolhatók, nem pedig az úgynevezett UVB-sugarak, amelyek a bőrrák kialakulásának a kockázatát növelik. "Mindennap látok a klinikán ilyen napkárosodást bemutató képeket, de sosem láttam ilyen élesen elhatárolódott károsodást. Általában szimmetrikusan látszik az ártalom" - fűzte hozzá dr. Gordon.

Az orvosok a férfinak a károsodást mérséklő kezelés mellett egy átfogó bőrrákvizsgálatot is előírtak az esetleges rejtett tünetek felkutatása miatt. A megdöbbentő kép a New England Journal of Medicine oldalain jelent meg.

Tipp! Egy nő az űrből! Kattints a galériáért!




Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.