Egy kamionsofőr döbbenetes fényképe illusztrálja, mi történik annak a bőrével, aki 25 éven át ki van téve a káros napsugárzás hatásainak.


A legtöbben tisztában vagyunk vele, hogy a napsugárzás, a napozás öregíti a bőrt, ez azonban mégsem tartja vissza többségünket a vízparti sütkérezéstől. Valószínűleg azért nem, mert a napfény ártalmas hatása viszonylag lassan jelentkezik, és csak tippelni tudunk, hogy mennyivel lennénk fiatalosabbak, ha például nem napoztunk volna annyit kamaszkorunkban.

Most azonban itt egy névtelen kamionsofőrt ábrázoló fénykép, ami felnyithatja a szemünket: a férfi 69 éves, de arcának bal oldala - ahol folyamatosan érte a nap - legalább 20 évvel idősebbnek tűnik (döbbenetes fotó). A kamionsofőr elmondása szerint 25 éven át folyamatosan vezetett, és többnyire csak az arca bal oldalát érte a nap az ablakon át.

Thinkstock

Tudj meg minden érdekességet már a hírfolyamodból! Csatlakozz hozzánk iWiWen és Facebookon!A Northwestern Egyetem orvosai, dr. Jennifer R.S. Gordon és dr. Joaquin C. Brieva elmondták, a férfi ráncai arra utalnak, hogy a bőr felső rétege, az úgynevezett epidermisz sérült, ahol ezáltal csökkent a kollagéntermelés (az az anyag, amely a bőr rugalmasságáért felelős). A bőr így elvesztette rugalmasságát és dermatoheliosis alakult ki. Az orvosok ugyanakkor hangsúlyozták, hogy a tünetek alapján a férfit valószínűleg "csupán" az UVA-sugarak érték, amelyek a bőr öregedéséért okolhatók, nem pedig az úgynevezett UVB-sugarak, amelyek a bőrrák kialakulásának a kockázatát növelik. "Mindennap látok a klinikán ilyen napkárosodást bemutató képeket, de sosem láttam ilyen élesen elhatárolódott károsodást. Általában szimmetrikusan látszik az ártalom" - fűzte hozzá dr. Gordon.

Az orvosok a férfinak a károsodást mérséklő kezelés mellett egy átfogó bőrrákvizsgálatot is előírtak az esetleges rejtett tünetek felkutatása miatt. A megdöbbentő kép a New England Journal of Medicine oldalain jelent meg.
Ki kellett bontani a ház falát, hogy kimentsék a 400 kilós fiatal lánythttp://www.life.hu/ez-zsir/eljegeszsegesen/20120530-ki-kellett-bontani-a-haz-falat-hogy-kimentsek-a-400.html Nem csak a rémálmokban létezik: húsevő baktérium miatt kellett amputálni egy fiatal lány több testrészéthttp://www.life.hu/gyogyulj/egeszseghirek/20120605-a-husevo-bakterium-hihetetlen-gyorsasaggal-roncsolja-a-testet.html Feleségről álmodozik az óriásfejű fiú (18+)http://www.life.hu/gyogyulj/egeszseghirek/20120604-nem-talalnak-gyogymodot-a-pakisztani-oriasfeju-fiu-betegsegere.html Zoltán Erika: "Azt a luxust nem engedhetem meg, hogy nem érek rá"http://www.life.hu/ez-zsir/eljegeszsegesen/20120604-termeszetes-gyogymodokkal-dieval-tartja-magat-formaban-zoltan-erika.html Focilabda nagyságú daganatot távolítottak el egy kínai férfi arcáról (18+)http://www.life.hu/gyogyulj/egeszseghirek/20120522-focilabda-nagysagu-daganatot-tavolitottak-el-egy-kinai-ferfi-arcarol.html Csúnyák, mégis szépnek látják magukat - Anorexiás kamaszokhttp://www.life.hu/ez-zsir/eljegeszsegesen/20120523-csunyak-megis-szepnek-latjak-magukat-anorexias-kamaszok.html Y diagnózis 3. rész: Csacsi részegen a kormány mögött (18+)http://www.life.hu/gyogyulj/egeszseghirek/20120522-y-diagnozis-3-resz.html