"Hogy lehet az, hogy az én erős, tévésztár férjem a szemeim előtt sorvadt el?"

színész limfóma sorozathős
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Vashti Whitfield a kertjében ülve magyarázza, miért válik olyan izgatottá két gyermeke, amikor meglátnak egy pillangót. "Szia apa!" - kiáltanak fel, valahányszor észrevesznek egyet.


"Halála előtt Andy azt mondta nekik, hogy el kell aludnia, mert a teste nem működik, olyan, mint egy törött szárnyú pillangó, de mindig velük fog maradni, és fentről figyeli őket" - emlékszik vissza Vashti.

AFP
AFP

Andy betegsége nemcsak boldog családi élete szempontjából jött a legrosszabbkor, hanem nemzetközi karrierje is éppen beindulóban volt. Miután eljátszotta a Spartacus televíziós változatának főszerepét, Hollywood szeme is megakadt a walesi származású színészen. Andy éppen a második sorozat forgatását kezdte volna, amikor kimutatták nála a halálos betegséget, ezért felfüggesztették a filmezést, amíg az élet-halál harcot folytatta. Küzdelmét a díjnyertes dokumentumfilmes, Lilibet Foster követte nyomon testközelből, aki többórányi szívszorító anyagot készített a halandósággal folytatott harc dacos, dühös, rémült és szomorú pillanatairól. Felesége állítása szerint Andy úgy vélte, hogy küzdelmének dokumentálása talán segíthet majd másoknak.

A dokumentumfilm egy csodálatos szerelmi történet is egyben, amely bemutatja, hogyan találkozott Andy és Vashti a húszas éveikben, hogyan szerettek egymásba és költöztek együtt Sydney-be, ahol 2001-ben összeházasodtak. 2005-ben megszületett Jesse, Indigo pedig két évvel később jött a világra. Andy először alpinistaként kereste a kenyerét, később azonban egy modellügynökség felfedezte, és miután TV-reklámokban is sokat szerepelt, átnyergelt a színészetre. 2009-ben ajánlották fel neki a Spartacus főszerepét, amely áttörésnek számított a karrierjében, de rengeteg megerőltető edzést követelt, hogy úgy nézzen ki, mint egy valódi harcos.

ecranlarge.com
ecranlarge.com

A forgatás vége felé hátfájdalom kezdte gyötörni, amit Andy az edzésre fogott. 2010-re a fájdalom elviselhetetlenné vált, ezért elment egy teljes kivizsgálásra, amelyen B-sejtes limfómát állapítottak meg. Dr. Kirit Ardeshna, a University College kórház onkológusa elmondta, hogy ez a non-Hodgkin limfóma egyik leggyakoribb válfaja. "A limfómákat két csoportra oszthatjuk, Hodgkin és non-Hodgkin limfómára" - magyarázta a szakértő. "Az utóbbi hétszer gyakoribb, az előbbi pedig inkább fiatal emberekben jelentkezik, és általában jobban reagál a kezelésre."

A non-Hodgkin limfóma a nyirokrendszer daganatos megbetegedése. A nyirokfolyadék normális esetben a fertőzések ellen harcoló fehérvérsejteket, úgynevezett nyiroksejteket (limfocitákat) tartalmaz. Limfóma esetén ezek a limfociták rendellenes módon kezdenek szaporodni, és a nyirokrendszer bizonyos pontjain, például a nyirokmirigyekben felhalmozódnak. A beteg nyiroksejtek elveszítik fertőzésellenes tulajdonságaikat, ami megnöveli a fertőzésekre való fogékonyságot.

Dr. Ardeshna azt is hozzátette, hogy a non-Hodgkin limfómának nincsenek jellegzetes kockázati tényezői azon kívül, hogy valaki idős és férfi. Kezdeti tüneteit pedig nehéz észrevenni.

Andy hátfájdalmát a gerincoszlopot nyomó daganatok okozták. Az orvosok először azt mondták, jó az esélye a teljes gyógyulásra. Hat alkalommal kapott kemoterápiát, és ez idő alatt rengeteg időt töltött gyermekeivel. A család úgy érezte, minden rendben lesz. Hat héttel Andy utolsó kemoterápiája után a vizsgálatok azt mutatták, hogy a daganat eltűnt. Az öröm azonban nem sokáig tartott. 2010 szeptemberében a Spartacus második részének forgatása előtt egy rutin orvosi vizsgálat során egyik nyirokmirigyének gyulladását mutatták ki. A biopszia alapján kiderült, hogy a rák kiújult.

ecranlarge.com
ecranlarge.com

Ezúttal már sokkal rosszabbak voltak a kilátások. Agresszívabb kemoterápiára volt szükség, amit siker esetén őssejtátültetés követ. A kemoterápia most már sokkal jobban megviselte, időnként alig bírt felkelni az ágyból. Hat hét múlva a szken csak enyhe javulást mutatott, de Andy még ekkor sem adta fel. A kezelés második szakaszában már több időt töltött a kórházban, és a nagy, erős férfi, akit Vashti megismert, teljesen összeesett.

A kemoterápia nem vált be, ezért az onkológus sugárkezelésre utalta be. Ekkor már nem a gyógyításról volt szó, csupán a rák féken tartásáról. Andy az első sugárkezelés alatt rettentően szenvedett, azt mondta, olyan volt, mintha egy kést forgatnának az idegrendszerében. Egy nagyon rövid időre még talpra tudott állni, de júliusra elviselhetetlen kínokat élt át. Egy hetet töltött hospice házban. A halála előtti utolsó napon minden erejét összeszedve elbúcsúzott gyermekeitől. Ekkor beszélt nekik a pillangókról. Ezután feleségéhez fordulva csak ennyit mondott: "Most csak ennyire vagyok képes." Vashti hazavitte a gyerekeket. Andy másnap hunyt el, szeretett felesége karjaiban.

Lilibet Foster elmondta, hogy Andy nem szégyellte beismerni, hogy fél, és nem bánta, ha elsírta magát a kamera előtt. A film üzenete Andy életfelfogását próbálja átadni a nézőknek: csak egy életünk van, ezért úgy kell élnünk, hogy minden pillanatát megbecsüljük.

Amikor leszáll az éj... akkor indul a LifeNight!

Kíváncsiak vagytok, milyen az, amikor egy kicsit bujábbak, perverzebbek és szabadszájúbbak vagyunk, a pasik pedig végre elárulják, hogy hogyan szeretik? Akkor gyere, ismerd meg a titkos énünket!

Ezekkel a témákkal várunk téged ma este 10 után a Life.hu-n!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.