Veszélyes betegséget terjeszt a lepkeszúnyog - hazánkban is megjelent

betegség mediterrán éghajlat lepkeszúnyog kórokozó
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Pici, de annál veszélyesebb: átfér a szúnyoghálón, nem zümmög, és a mediterrán térségekben komoly betegségeket is terjeszthet a lepkeszúnyog. Ez az alig két milliméteres kis rovar eddig csak a déli országokban élőknek okozott problémát, de Baranya és Somogy megyében már nálunk is megcsípheti a kutyákat és az embereket.

A meleg elől menekülnek?

Egy nemzetközi program, mely a lepkeszúnyogok felmelegedés miatti vándorlását kutatja, nálunk egyik déli megyénkben három településen is fogott többféle lepkeszúnyogot. A rovart egyébként észrevenni és lecsapni is nehéz, mivel alig két milliméteres, hangja nincs, és még a csípését sem érezni. Alakjukról sem könnyű rájuk ismerni, mert mindenük elég pici, de hosszú csápjaik-lábaik, erősen szőrözött testük, feltűnő fekete szemük van, és nagyjából egy molylepkére hasonlítanak.

Wikipedia
Wikipedia

Milyen betegségeket terjeszthet?

Ha egy lepkeszúnyog megcsíp, csak akkor vesszük észre, ha éppen odanézünk, mert nemcsak érzéstelenít a nyálával, de távozása után sem marad semmiféle szúnyogoktól megszokott nyoma a szúrásnak, nem viszket, és nem is pirosodik be. Így, ha a szúnyog esetleg megfertőzött, arra csak hetekkel-hónapokkal később, a tünetek jelentkezésekor döbbenhetünk rá. A mediterrán területeken a lepkeszúnyog sokféle betegség kórokozóját terjesztheti, hazánkban egyedül a leishmaniasistól kellene tartanunk. Hasmenés, láz, nem vagy csak lassan gyógyuló sebek, bőrelváltozások, vagy száj- és orrnyálkahártya fekélyek, duzzadt nyirokcsomók elképzelhető, hogy erre a fertőzésre utalnak. Kezelés nélkül a belső szervek is károsodhatnak, és a betegséget a fertőzött kismama is átadhatja magzatának a méhlepényen keresztül.

A leishmaniasis betegség

A leishmaniasis egy apró ostoros egysejtű által okozott betegség, melynek több mint 30 fajtája van, s ebből 18 okozhat emberi megbetegedést. Állatról emberre is terjed, legfőképpen kutyák kapják el, és a szúnyog először a kutyába, majd az emberbe csípve oda-vissza terjesztheti a kórokozókat.

A leishmaniasisnak háromféle klinikai megjelenési formája van:

Ha a bőrt fertőzte meg, akkor az arc, nyak, végtagok területén jelentkező vérbő csomó megjelenése a leggyakoribb tünet, melynek felszínén egy idő után sárgásbarna pörk képződik, mely leválik, és fájdalmatlan fekélyt hagy maga után, mely csak nagy sokára gyógyul spontán.

Ha nemcsak a bőr, hanem a nyálkahártyák és a lágyrészek is érintettek - ez főleg Dél-Amerikában fordul elő -, néhány héttel, hónappal a csípés után összetett bőrfekélyek alakulnak ki, melyek a nyirokereken át a bőr bármely részére eljuthatnak. A kialakuló gyulladások, bakteriális fertőzések előfordul, hogy a fertőzött ember halálát okozzák.

Thinkstock
Thinkstock

A harmadik típusú leishmaniasis a belső szerveket érinti, a kórokozó a vérárammal bármelyik szervbe eljuthat, de elsősorban a máj, lép és a csontvelő esik áldozatul. A lappangási idő hetektől évekig terjedhet, és a tünetek is változatosak. A bőrfekélyek ilyenkor nem jelentkeznek, helyettük magas láz, hidegrázás, lép- és májmegnagyobbodás lép fel. A beteg folyamatosan egyre rosszabbul lesz, étvégytalanság, ritkuló testszőrzet, szürkés színű bőr jellemzi, és a vérzékenység, illetve a bakteriális fertőzések kezelés nélkül halált okoznak.

Szerencsére többféle gyógyszer is rendelkezésre áll a gyógyításához, de a kezelés évekig is eltarthat.

Hogyan védekezhetünk ellene?

Mivel nemcsak embereknél, de kutyáknál is végzetes kimenetelű lehet a betegség, a lepkeszúnyog ellen fokozottan védeni kell a négylábú kedvencet. Ha mediterrán térségbe megyünk nyaralni, és őt is visszük, nyakörvvel érdemes védeni a vérszívók ellen, mert Dél-Franciaországban például a kutyák fele fertőzött. Ha a gazdi is védett szeretne lenni, akkor folyamatosan védekezni kell szúnyogriasztó spray vagy krém alkalmazásával. Sűrűbb szövésű szúnyogháló és a baldachinos ágy is távol tarthatja a szúnyogokat, nyaraláskor pedig érdemes emeleti szobát kérni, mert az a lepkeszúnyogok szokásos repülési szintje felett van. A hat éven aluli gyermekek is fokozott védelmet igényelnek.

Hazánkban nincs veszély

Bartakovics Mónika, a Baranya Megyei Kormányhivatal Népegészségügyi Szakigazgatási Szervének tisztiorvosa elmondta, hazánkban minimális a leishmaniasis-veszély:

"Az a kórokozó, melyet a lepkeszúnyog átvisz egyik emberről vagy kutyáról a másikra, nem található meg Magyarországon. Maga a szúnyog ugyan megjelent hazánkban, de a betegséget - kórokozó hiányában - nem terjeszti. Leishmaniosis - mivel főleg Ázsiában és Dél-Amerikában gyakori - nálunk csak úgy fordulhat elő, ha egy mediterrán országban járt turista betegen hazajön - ez egyszer meg is történt egy Dél-Európából hazatérő emberrel, de járvány abból sem lett. Nálunk egyelőre az éberség fontos, ha megjelenne a kórokozó, időben észrevegyük. Jelenleg a betegség kialakulására Magyarországon kicsi az esély."

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.