Pici, de annál veszélyesebb: átfér a szúnyoghálón, nem zümmög, és a mediterrán térségekben komoly betegségeket is terjeszthet a lepkeszúnyog. Ez az alig két milliméteres kis rovar eddig csak a déli országokban élőknek okozott problémát, de Baranya és Somogy megyében már nálunk is megcsípheti a kutyákat és az embereket.

A meleg elől menekülnek?

Egy nemzetközi program, mely a lepkeszúnyogok felmelegedés miatti vándorlását kutatja, nálunk egyik déli megyénkben három településen is fogott többféle lepkeszúnyogot. A rovart egyébként észrevenni és lecsapni is nehéz, mivel alig két milliméteres, hangja nincs, és még a csípését sem érezni. Alakjukról sem könnyű rájuk ismerni, mert mindenük elég pici, de hosszú csápjaik-lábaik, erősen szőrözött testük, feltűnő fekete szemük van, és nagyjából egy molylepkére hasonlítanak.

Wikipedia

Milyen betegségeket terjeszthet?

Ha egy lepkeszúnyog megcsíp, csak akkor vesszük észre, ha éppen odanézünk, mert nemcsak érzéstelenít a nyálával, de távozása után sem marad semmiféle szúnyogoktól megszokott nyoma a szúrásnak, nem viszket, és nem is pirosodik be. Így, ha a szúnyog esetleg megfertőzött, arra csak hetekkel-hónapokkal később, a tünetek jelentkezésekor döbbenhetünk rá. A mediterrán területeken a lepkeszúnyog sokféle betegség kórokozóját terjesztheti, hazánkban egyedül a leishmaniasistól kellene tartanunk. Hasmenés, láz, nem vagy csak lassan gyógyuló sebek, bőrelváltozások, vagy száj- és orrnyálkahártya fekélyek, duzzadt nyirokcsomók elképzelhető, hogy erre a fertőzésre utalnak. Kezelés nélkül a belső szervek is károsodhatnak, és a betegséget a fertőzött kismama is átadhatja magzatának a méhlepényen keresztül.

A leishmaniasis betegség

A leishmaniasis egy apró ostoros egysejtű által okozott betegség, melynek több mint 30 fajtája van, s ebből 18 okozhat emberi megbetegedést. Állatról emberre is terjed, legfőképpen kutyák kapják el, és a szúnyog először a kutyába, majd az emberbe csípve oda-vissza terjesztheti a kórokozókat.

A leishmaniasisnak háromféle klinikai megjelenési formája van:

Ha a bőrt fertőzte meg, akkor az arc, nyak, végtagok területén jelentkező vérbő csomó megjelenése a leggyakoribb tünet, melynek felszínén egy idő után sárgásbarna pörk képződik, mely leválik, és fájdalmatlan fekélyt hagy maga után, mely csak nagy sokára gyógyul spontán.

Ha nemcsak a bőr, hanem a nyálkahártyák és a lágyrészek is érintettek - ez főleg Dél-Amerikában fordul elő -, néhány héttel, hónappal a csípés után összetett bőrfekélyek alakulnak ki, melyek a nyirokereken át a bőr bármely részére eljuthatnak. A kialakuló gyulladások, bakteriális fertőzések előfordul, hogy a fertőzött ember halálát okozzák.

Thinkstock

A harmadik típusú leishmaniasis a belső szerveket érinti, a kórokozó a vérárammal bármelyik szervbe eljuthat, de elsősorban a máj, lép és a csontvelő esik áldozatul. A lappangási idő hetektől évekig terjedhet, és a tünetek is változatosak. A bőrfekélyek ilyenkor nem jelentkeznek, helyettük magas láz, hidegrázás, lép- és májmegnagyobbodás lép fel. A beteg folyamatosan egyre rosszabbul lesz, étvégytalanság, ritkuló testszőrzet, szürkés színű bőr jellemzi, és a vérzékenység, illetve a bakteriális fertőzések kezelés nélkül halált okoznak.

Szerencsére többféle gyógyszer is rendelkezésre áll a gyógyításához, de a kezelés évekig is eltarthat.

Hogyan védekezhetünk ellene?

Mivel nemcsak embereknél, de kutyáknál is végzetes kimenetelű lehet a betegség, a lepkeszúnyog ellen fokozottan védeni kell a négylábú kedvencet. Ha mediterrán térségbe megyünk nyaralni, és őt is visszük, nyakörvvel érdemes védeni a vérszívók ellen, mert Dél-Franciaországban például a kutyák fele fertőzött. Ha a gazdi is védett szeretne lenni, akkor folyamatosan védekezni kell szúnyogriasztó spray vagy krém alkalmazásával. Sűrűbb szövésű szúnyogháló és a baldachinos ágy is távol tarthatja a szúnyogokat, nyaraláskor pedig érdemes emeleti szobát kérni, mert az a lepkeszúnyogok szokásos repülési szintje felett van. A hat éven aluli gyermekek is fokozott védelmet igényelnek.

Hazánkban nincs veszély

Bartakovics Mónika, a Baranya Megyei Kormányhivatal Népegészségügyi Szakigazgatási Szervének tisztiorvosa elmondta, hazánkban minimális a leishmaniasis-veszély:

"Az a kórokozó, melyet a lepkeszúnyog átvisz egyik emberről vagy kutyáról a másikra, nem található meg Magyarországon. Maga a szúnyog ugyan megjelent hazánkban, de a betegséget - kórokozó hiányában - nem terjeszti. Leishmaniosis - mivel főleg Ázsiában és Dél-Amerikában gyakori - nálunk csak úgy fordulhat elő, ha egy mediterrán országban járt turista betegen hazajön - ez egyszer meg is történt egy Dél-Európából hazatérő emberrel, de járvány abból sem lett. Nálunk egyelőre az éberség fontos, ha megjelenne a kórokozó, időben észrevegyük. Jelenleg a betegség kialakulására Magyarországon kicsi az esély."

6 bizarr halálesethttp://www.life.hu/gyogyulj/egeszseghirek/20120711-6-bizarr-halaleset.html Egészségügyi kisokos nyaraláshozhttp://www.life.hu/gyogyulj/egeszseghirek/20120711-egeszsegugyi-kisokos-nyaralashoz.html Íme, a tíz legcukibb babavideó!http://www.life.hu/anyaskodj/20120711-ime-a-tiz-legcukibb-babavideo.html Az úszógumijából származó zsír növelte meg férfiasságáthttp://www.life.hu/gyogyulj/egeszseghirek/20120706-az-uszogumijabol-szarmazo-zsir-novelte-meg-ferfiassagat.html Világrekordot döntött a 20 kilós daganat - Videó (18+)http://www.life.hu/gyogyulj/egeszseghirek/20120710-vilagrekordot-dontott-a-20-kilos-daganat.html Cirkuszban szórakoztatták az embereket: szörnyszülöttek a 19. századbanhttp://www.life.hu/gyogyulj/egeszseghirek/20120709-cirkuszban-szorakoztattak-az-embereket-szornyszulottek-a-19-szazadban.html Molnár Dalma a legszebb, Takács Gábor a legsármosabb főiskolás 2012-benhttp://www.life.hu/ez-zsir/eljegeszsegesen/20120709-molnar-dalma-es-takacs-gabor-a-legszebb-es-legvonzobb-foiskolas.html Így néznek ki smink nélkül a mindig ragyogó sztárokhttp://www.life.hu/legytrendi/20120705-igy-neznek-ki-smink-nelkul-a-mindig-ragyogo-sztarok.html Jáksó László: "Voltam már 76 és 98 kiló is"http://www.life.hu/ez-zsir/eljegeszsegesen/20120706-jakso-laszlo-voltam-mar-76-es-98-kilo-is.html