Oltás a dohányzás ellen - egy életre megvéd a nikotin utáni vágytól

nikotin leszokás oltás Amerika tüdőrák kísérletezés cigaretta dohányzás
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Magas árak ide vagy oda, még mindig rengeteg ember dohányzik, és egyre fiatalabb korban szoknak rá a cigarettára. Egy kamasz kezéből már nehéz kivenni a koporsószöget, de jó hír a szülőknek, hogy pár év múlva már nemcsak a betegségek, de jó előre a nikotinéhség ellen is beoltathatják majd a gyereküket.

Egy oltással le lehet majd szokni?

New York-i kutatók ugyanis olyan oltóanyag kikísérletezésén dolgoznak, mely egy életen át véd a nikotin utáni vágy ellen. A tervek szerint bárki élhet majd vele, egy dohányzásról leszokni vágyó felnőtt éppúgy, mint egy kisgyermek. A vakcina megakadályozza, hogy a nikotin oda jusson, ahol a függőség kialakul: az agyba, ugyanis még a májban olyan antitestek termelődését segíti, melyek egyszerűen semlegesítik a nikotint a vérben. Az oltóanyagot egereknél tesztelik, mivel ők ugyanúgy reagálnak a nikotinra, mint az ember. Egy ártalmatlan vírus segítségével egy olyan gént vittek be az állatok májsejtjeibe, mely az általa kódolt antitestek révén semlegesítette a nikotint. Ezeket a fehérjéket az immunrendszer amúgy is termeli, és a betolakodók megjelöléséhez használja: jelen esetben ez a betolakodó a nikotin, így az antitestek ahhoz kapcsolódnak. Az egerek a kezelés után egyáltalán nem reagáltak a beadott nikotinra, valószínűleg ugyanez lesz a reakció az embereknél is.

Thinkstock
Thinkstock

Persze ahhoz, hogy az oltás elérhető legyen, még jó darabig várnunk kell: a kutatók szerint öt év múlva már kész lesz a tökéletes oltóanyag, és a tervek szerint belevennék a gyerekek kötelező oltási programjába is - megelőzendő ezzel a felnőttkori nikotinfüggőséget.

Évezredek óta dohányzunk

Míg az oltóanyag egy új találmány, a dohányzás korántsem az: ősidők óta rájöttünk, hogy bizonyos növények elfüstölése hatással vannak ránk. A feljegyzések szerint Kolumbusz és társai a Bahama-szigetcsoport szigetén találkoztak először a dohánnyal 1492-ben, európai emberek között elsőként. Az észak-amerikai indiánok nemcsak a Karl May-regényekben hordtak magukkal dohányt mindenhová: egy erszényben nagy mennyiséget mindig maguknál tartottak, hisz a szertartások elengedhetetlen része volt a füstölés, ahol már a gyermekek is pipáztak. Ők még nem találkoztak cigarettaellenes kampányokkal, így azt gondolták, a füst az égbe emeli gondolataikat, és a dohány a Teremtő ajándéka. Emellett gyógyszerként is alkalmazták fog- és fülfájás esetén, illetve borogatásként. A sivatagi indiánok a dohányt sivatagi zsályával és köhögésgyökérrel keverték, és megfázást gyógyítottak vele.

Ma már nemcsak az indiánok privilégiuma a füstölés, Portugáliából Jean Nicot francia diplomata terjesztette el - nevéhez fűződik a nikotin elnevezés -, és az indiánokhoz hasonlóan továbbra is gyógyszernek tartották, neve sokáig szentfű vagy isteni fű volt. Azt, hogy a dohányzás tüdőrákot okoz, csak az 1920-as években mutatták ki, akkor kezdődött az első dohányzásellenes kampány is. 1950-ben Törökországban volt, hogy halálbüntetés járt a dohányzásért, és az egyház is kiátkozással fenyegette a cigarettázókat. A tiltakozás mára némileg enyhült, de a nyolcvanas évektől egyre szaporodnak a dohányzás káros hatásait bizonyító kísérletek, tanulmányok, kampányok.

A nikotin és a kokain hasonlítanak egymásra

Dohányzás közben a hatóanyagok különböző kémiai reakciókat váltanak ki: emiatt nő a pulzusszám, és nő az éberség, illetve javul a memória, emellett dopamin és endorfin is felszabadul. A dohánylevelek 1-2 százalékos nikotintartalma a szárítással jelentősen csökken, ami nem is árt, mivel 20-60 mg nikotin már halált okozhat. A tüdőből nagyon könnyen a véráramba kerülő maradék nikotin viszont hasonlóan hat, mint a kokain, egy elképzelés szerint részben ugyanolyan anyagokat tartalmaznak, és erős függőséget okoznak.

Thinkstock
Thinkstock

A dohányzás hatásai

Amellett, hogy káros anyagokat is tartalmaz, a dohányzásnak - az első pár alkalmat kivéve - kellemes hatásai is vannak: étkezés után segíti az emésztést, és a fáradtságot is mérsékli, de emellett fokozza a vércukor mennyiségét, emeli a vérnyomást, és csökkenti az éhségérzetet.

Káros hatásai nemcsak a nikotinnak köszönhetők, a cigaretta a papírral, a kátránnyal és többi hatóanyaggal - többek között radioaktív polóniummal - együtt szív- és tüdőbetegségeket, rákot, impotenciát okozhat, a nikotin pedig a keringési szervrendszerben tesz károkat. Magyarországon évente 28.000 embert veszítünk el dohányzás okozta betegségek miatt, emellett a kismamák dohányzása okán - a nikotin a méhlepénybe és az anyatejbe is eljut - kisgyermekek is betegen születnek vagy meghalnak.

100 emberből csak három tud önerejéből leszokni

Amilyen könnyű rászokni a cigarettára, annyira nehéz abbahagyni: külső segítség nélkül százból csak három embernek sikerül, miközben a dohányosok kétharmada szeretné abbahagyni a füstölést. A leszokást a pszichés függőség mellett a már említett, kokainhoz való hasonlóság nehezíti, és nikotinhiánnyal a megszokott dopamin- és endorfin-adag is hiányozhat. A nők már csak a súlyuk miatt sem hagynak fel a cigarettával, hiszen leszokás után fél évig, míg az anyagcsere helyre nem áll, valóban megfigyelhető megnövekedett étvágy, melyhez a javuló ízérzékelés is hozzájárul. Ennek ellenére gyógyszeres vagy viselkedésterápiás segítséggel - és a jövőben az oltással -, a kellő akaraterő birtokában le lehet szokni a dohányzásról.

47 éves és köszöni, jól van - Timothy az egyetlen a világon, aki felgyógyult az AIDS-bőlhttp://www.life.hu/gyogyulj/egeszseghirek/20120806-kigyogyult-egy-ferfi-az-aidsbol.htmlAbortusz után: "Tajtékozva támadt rám, hogyan lehetek ekkora balek" - Laura nős férfiba szeretett belehttp://www.life.hu/gyogyulj/egeszseghirek/20120806-abortusz-utan-laura-18-evesen-vetette-el-a-gyermeket-mert.htmlLehet vízmérgezést kapni? Naponta több mint 20 liter vizet iszik egy angol nőhttp://www.life.hu/gyogyulj/egeszseghirek/20120716-szokatlan-fuggoseg-naponta-tobb-mint-20-liter-vizet-iszik-egy.htmlVilágméretű járvány fenyeget? Újabb veszélyes influenzatípus ütötte fel a fejéthttp://www.life.hu/gyogyulj/egeszseghirek/20120806-ujabb-jarvany-torhet-ki-a-madarinfluenza-utan-itt-a-fokainfluenza.htmlMeghíznak a gyerekeink a gumikacsától? Meglepő felfedezés a hizlaló műanyagokrólhttp://www.life.hu/gyogyulj/egeszseghirek/20120716-kutatasok-szerint-a-ftalatok-melyeket-muanyag-termekek-lagyitasara-hasznalnak-szerepet.htmlHáromszor akkora a feje, mint egy felnőttnek - Nincs pénz a vízfejű kislány műtétjérehttp://www.life.hu/gyogyulj/egeszseghirek/20120725-haromszor-akkora-a-feje-mint-egy-felnottnek-nincs-penz.html

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.