Szívproblémákat okozhat a rúzs

izom rúzs szívprobléma szappan fogkrém tartósítószer dezodor
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
A Kalifornia és a Colorado Egyetem kutatói állatkísérletek segítségével kimutatták, hogy a legtöbb szappanban, dezodorban, szájvízben, fogkrémben, rúzsban, sőt még játékokban vagy szemeteszsákokban is megtalálható triklozán nevű szintetikus vegyület (amelyet tartósítószerként használnak) jelentős mértékben rontja az izomfunkciókat, ezért szívproblémákhoz vezethet. 

A szakemberek kémcsőben végzett kísérletek során szívizomsejteken, valamint a vázizomzat rostjain tesztelték a triklozán hatását, és azt tapasztalták, hogy elektromos inger hatására az izmok nem rándultak össze, mivel az ehhez szükséges proteinek funkciói megrongálódtak.

Thinkstock
Thinkstock

A tudóscsoport ezután kétféle állatkísérletet is lefolytatott. Az egyik során egereket használtak fel, és megállapították, hogy azok szívfunkciói a triklozán hatására 25 százalékos romlást mutattak már 20 perc elteltével. Ezt követően pontyokon is tesztelték az anyagot, és hét nap elteltével már kimutatható volt, hogy a halak úszóképessége nagymértékben visszaesett.

Amint arról Isaac Pessah kutatásvezető a Proceedings of the National Academy of Sciences című lapban beszámolt, a triklozán oly módon fejti ki káros hatását, hogy két alapvető fontosságú protein között megzavarja a kapcsolatot. A szakemberek szerint nem lenne szabad engedni ennek az adalékanyagnak a használatát, mivel egyértelműen káros az egészségre, valamint a környezetre is, ráadásul széles körű alkalmazása akár még egy rezisztens baktérium kifejlődését is eredményezheti.

Nem a dezodor az oka - 10 tévhit a mellrákrólhttp://www.life.hu/gyogyulj/nyugatiorvoslas/20101029-10-tevhit-az-emlorakrol.htmlSzívszorító: Soha nem fog tudni beszélni vagy járni, de mindenkinél jobban úszik a kis hattyúlányhttp://www.life.hu/gyogyulj/egeszseghirek/20120629-soha-nem-fog-tudni-beszelni-vagy-jarni-de-mindenkinel-jobban.htmlAmikor a szív majd| meghasad - Létezik ilyen!http://www.life.hu/gyogyulj/egeszseghirek/20120712-letezik-olyan-betegseg-hogy-szivhasadas.htmlHosszú távon hatástalan és szívbetegséget idézhet elő az Atkins-diétahttp://www.life.hu/ez-zsir/eljegeszsegesen/20120612-hosszu-tavon-hatastalan-es-meg-egeszsegre-artalmas-is-az-atkinsdieta.htmlFérfias szerepek, férfias betegségek - Egyre több nő hal bele szívinfarktusbahttp://www.life.hu/gyogyulj/egeszseghirek/20120529-ferfias-szerepek-ferfias-betegsegek-egyre-tobb-no-hal-bele.htmlHarc a zsírpárnák ellen: falánkok elintézhetik egy zsírleszívással?http://www.life.hu/ez-zsir/eljegeszsegesen/20120427-harc-a-zsirparnak-ellen-falankok-elintezhetik-egy-zsirleszivassal.htmlEgy dolgot tehetünk a szívünkért: boldog házasságban élünkhttp://www.life.hu/gyogyulj/egeszseghirek/20120330-a-boldog-parkapcsolat-a-hosszu-elet-titka.htmlZsírleszívást kapott karácsonyra a 7 éves kislányhttp://www.life.hu/gyogyulj/egeszseghirek/20120104-zsirleszivast-kapott-karacsonyra-a-7-eves-kislany.html

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.