A 65 évnél idősebb emberek csaknem felénél előfordulhat az úgynevezett posztoperatív delírium, azaz a műtétet követő delíriumos állapot, mely során sok esetben rendkívül valóságosnak tűnő hallucinációk jelentkezhetnek.

A 65 éves brit Gordon Sturmey-t a readingi Berkshire-i Királyi Kórházban operálták vastagbél-perforációval, amely egy súlyos ételmérgezés miatt alakult ki. "Miután felébredtem a műtéti altatásból, teljes mértékben meg voltam róla győződve, hogy a kórházi nővérek és a látogatóba érkező családtagjaim meg akarnak ölni" - emlékezett vissza Sturmey az operációt követő hallucinációjára.

"Mikor a családom látogatóba jött hozzám, nem mertem őket a közelembe engedni, megkértem őket, hogy álljanak távolabb az ágyamtól, mert attól tartottam, hogy meg akarnak gyilkolni. Emlékszem, az egyik ápolónő 30 percen keresztül próbálta elmagyarázni, hogy mi történik velem, és ez az egész csak képzelgés, de én nem hittem neki" - mondta a nyugdíjas Sturmey, akinél a posztoperatív delírium súlyos formája alakult ki, és a mellékhatások következtében teljesen összezavarodott, továbbá agresszívvá, gyanakvóvá és hallucinációkra hajlamossá vált.

Thinkstock

A posztoperatív delírium jelensége meglehetősen nagy arányban fordul elő, különösen az idősebb emberek körében, a 65 év feletti férfiak és nők közel 50 százalékánál léphet fel a műtétet követő delíriumos állapot. A szakértők véleménye szerint számos faktor játszhat szerepet a jelenség kialakulásában. Az egyik leggyakoribb kiváltó ok lehet, hogy az idősebb emberek eleve több egészségügyi problémával rendelkeznek, mint például a diabétesz vagy a magas vérnyomás. Az idősebb emberek ráadásul jellemzően több gyógyszert szednek, melyek mind megnövelhetik a posztoperatív delírium kialakulásának kockázatát.

"Csak a közelmúltban fedeztük fel, hogy a műtét után fellépő delíriumos állapot hosszú ideig is fennállhat. Az esetek körülbelül 25 százalékában a tünetek megmaradnak, és kialakulhat a demencia. Ez az állapot általában a műtétet követő három napon belül szokott jelentkezni" - nyilatkozta John Young professzor, a Bradfordi Királyi Kórház Idősellátási és Rehabilitációs Egységének kutatója.    

"Néhány esetben csupán pár óráig jelentkeznek a hallucinációk, de másoknál napokig, vagy akár hetekig is eltarthat ez az állapot. Azonban a tünetek megszűnését és a teljes gyógyulást követően is akár még évekig kísérthetik a rossz emlékek és a bevillanó víziók a pácienseket" - folytatta Young professzor, aki szerint a posztoperatív delírium néhány egyszerű lépéssel megelőzhető.

John Young professzor és kutatótársai egy kisebb klinikai vizsgálat megállapították, hogy a kórházi nyüzsgés és hangzavar illetve a kiszáradás hozzájárulhat a lábadozó páciens állapotának a romlásához, és megfigyelték, hogy a rendszeres hidratálás és nyugodt körülmények biztosítása akár felére is csökkentheti a posztoperatív delírium előfordulási arányát.

Lehet örökölni a kövérséget? Az elhízás és a genetika összefüggéseihttp://www.life.hu/ez-zsir/eljegeszsegesen/20120807-lehet-orokolni-a-koverseget-az-elhizas-es-a-genetika-osszefuggesei.html Capgras-szindróma - Segítség, a férjembe bújt egy idegen és meg akar ölni!http://www.life.hu/gyogyulj/nyugatiorvoslas/20110124-capgrasszindroma-segitseg-a-ferjembe-bujt-egy-idegen-es-meg.html Kiderült, mi okozta Chopin hallucinációit!http://www.life.hu/gyogyulj/egeszseghirek/20110125-kiderult-mi-okozta-chopin-hallucinacioit.html Judy: "A műtétek ugyanúgy az életem részei, mint a mikrofon a kezemben"http://www.life.hu/gyogyulj/egeszseghirek/20120822-sztaregeszseg-judy-11-evvel-ezelotti-baleseterol-beszel-azota-gyermeke.html Háromszor akkora a feje, mint egy felnőttnek - Nincs pénz a vízfejű kislány műtétjérehttp://www.life.hu/gyogyulj/egeszseghirek/20120725-haromszor-akkora-a-feje-mint-egy-felnottnek-nincs-penz.html Vastag Tamás már két mellkasműtéten is átesett - Tölcsérmelle alakult ki a fiatal énekesnekhttp://www.life.hu/gyogyulj/egeszseghirek/20120806-vastag-tamas-mar-ket-mellkasmuteten-is-atesett-tolcsermelle-alakult.html Dizájner vaginára vágynak a nők - Többezren állnak sorba plasztikai műtétérthttp://www.life.hu/gyogyulj/egeszseghirek/20120725-dizajner-vaginara-vagynak-a-nok-tobbezren-allnak-sorba-szemeremajkakon.html Celebek plasztikai műtét előtt és után - Némelyikük felismerhetetlenhttp://www.life.hu/gyogyulj/egeszseghirek/20120724-celebek-plasztikai-mutet-elott-es-utan-video.html