Botoxszal küzd Janis Winehouse egyre súlyosbodó betegsége ellen

betegség édesanya botox gyógyítás húgyhólyag szklerózis multiplex küzdelem Amy Winehouse
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Janis Winehouse nagyon nehezen dolgozta fel énekesnő lányának hirtelen jött népszerűségét, súlyos alkohol- és drogproblémáit, majd tavaly nyáron bekövetkezett tragikus halálát. Janisnél 30 éve diagnosztizálták a szklerózis multiplexet, azonban a közelmúltban súlyosabbra fordult a betegsége.

Az 57 éves, korábban patikusként dolgozó Janis Winehouse több mint harminc éve él együtt betegségével, ám az utóbbi időben olyan szinten leromlott az egészségügyi állapota, hogy egyszerre alig tud pár száz métert megtenni. A betegség Janis memóriáját is negatívan befolyásolta, ráadásul túlérzékeny húgyhólyagja miatt az inkontinenciával is meg kell küzdenie.

"Küzdő személyiség vagyok. Minden napot meg kell harcolnom egy kicsit, de összességében szerencsésnek érzem magam" - nyilatkozta Janis a Daily Mail újságírójának. "Mikor annak idején meghallottam, hogy szklerózis multiplexem van, először teljesen összeroppantam. Arra gondoltam, hogy kerekesszékbe kerülök, és vége az életemnek. De nem így történt, soha nem adtam fel a küzdelmet" - emlékezett vissza Janis.

Forrás: AFP
Forrás: AFP

A multiplex szklerózis krónikus, a központi idegrendszer fehérállományának gyulladásos autoimmun betegsége, melynek következtében károsodnak az idegsejtek és az idegsejteket körülvevő úgynevezett myelin. Döntően fiatal felnőttkorban jelentkezik, és az esetek felében a visszafordíthatatlan szövetkárosodás miatt rokkantsághoz vezet. A világon 2,5 millió embert érint ez az egyre súlyosbodó betegség.

2003-tól kezdve Janis Winehouse számos gyógyszert és antidepresszánst szedett, de a sok kellemetlen mellékhatás miatt egy idő után felhagyott a gyógyszerszedéssel. Idén azonban Janis egy új, viszonylag elterjedt terápiát próbált ki az inkontinencia kezelésére, melynek során botoxinjekciót adtak a túlérzékeny hólyagjába. A botoxkezelés hatására rövid időn belül megszűntek Janis vizelettartási problémái, így többé nem szükséges pelenkát hordania. "Úgy érzem, hogy végre visszanyertem a méltóságom, ami nagyon sokat számít nekem" - mondta Janis.

A mozgási nehézségek azonban továbbra is jelen vannak Janis életében, időnként kerekesszéket kell használnia, és rendkívül könnyen elfárad. "A feleségem nagyon erős asszony, és mi is mindent megteszünk, hogy a lehetőségekhez képest megkönnyítsük az életét" - mondta Richard, Janis 61 éves férje.

Láttad már? Benne vagyunk a tévében!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.