Látni lehetett, hogy életveszélyben Amy Winehouse - A drogfüggőség jelei

tünetek toxikológus énekesnő Zacher Gábor drogfüggőség Amy Winehouse
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
A napokban elhunyt világhírű énekesnő, Amy Winehouse, aki zseniális tehetsége mellett drog- és alkoholproblémáiról híresedett el, utolsó koncertjén már komoly tüneteket produkált a színpadon.
Forrás: AFP
Forrás: AFP


A dalszöveggel kapcsolatos bizonytalansága is feltűnő volt ugyan, ám emellett már valóban mindenki számára érzékelhető volt, hogy az énekesnő valahol nagyon messze jár, és szemmel láthatóan komoly fizikai tünetektől szenvedett. A drog birodalmának mélyén utazó emberek egy idő után már képtelenek titkolni szenvedélyüket, annak ugyanis olyan jelei vannak, amelyet egy avatatlan szem is felismerhet. Az énekesnő esetében a legfeltűnőbb a könyökhajlat újból és újbóli megérintése, vakarása, az erős hunyorgás, valamint a tétova mozgás volt, amelyek mindegyike jellegzetes "drogos" tünet, illetve a már említett szöveggel kapcsolatos kudarca. A drogfogyasztás hosszú távon ugyanis szinte leépíti az agyat, a szerek (például a kokain) szűkíti az ereket, ez az agy oxigénellátási zavaraihoz vezet, ennek következtében az agy gócos pusztulása indul be. Ez természetesen hatással van a tanulási képességekre és az emlékezetre, és a szerrel élő egy idő után képtelen bármire is összpontosítani.


Az énekesnő itt már látványosan tántorog, és az orrát dörzsöli

Az énekesnő soha nem titkolta, hogy a drogfogyasztás élete szerves részévé vált, és bár egyik dalában arról énekel, hogy nem akar lejönni a szerről, a valóságban több, testet-lelket próbára tévő rehabilitációs programban vett részt, hogy a teljes szétcsúszástól megmeneküljön.

Honnan ismerhetjük fel, hogy a környezetünkben élő ember rendszeres drogfogyasztó?

Dr. Zacher Gábor toxikológust arról kérdeztük, milyen külső, testi jelei lehetnek a súlyos drogproblémákkal küzdő embereknek: "Egy függő ember egy idő után valóban nem lesz képes titkolni, hogy valamilyen szerrel él. A szervezet kimerül, szinte lenullázódik és még azok az élettani, biztonságai tartalékok is eltűnnek, amelyekhez egy súlyos betegség során nyúlhatna a szervezet. Az énekesnőnél, aki egyébként is nagyon vékony testalkattal rendelkezett, nyilván nehezebben lehetett észlelni az egyik szembeötlő jelet, a nagy súlyveszteséget. Ám más tüneteket igen. Ilyen lehet, hogy a bőr szerkezete, minősége megváltozik. És nemcsak azokon a területeken, ahol "szúrja" magát - ott egyébként is extrém módon elvékonyodhat a bőr, sebessé válik, be is fertőződhet, de mindenképp érzékennyé válik, és viszket -, hanem a test minden felületén. A droghasználat miatt minden biológiai egyensúly zavart szenvedhet, és felborulhat a szervezet vízháztartása is, ez okozza az általános bőrszárazságot és érzékenységet.

Tipp! Duci testtel is lehetsz szexi! Nézd meg képgalériánkat!





Képtelen uralkodni a teste felett, a karját vakargatja koncert közben

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.