David Beckham mánia malac fóbia sztárok bohóc repülés Orlando Bloom Johnny Depp rend agorafóbia
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Mindannyian félünk valamitől, ez a reflektorfényben élő hírességekre pedig hatványozottan igaz: némelyikük egész készlettel rendelkezik érthetetlen paranoiákból.

David Beckham és a rendetlenség

A Beckham-divatpár férfitagját majdhogynem piperkőcként foglalkoztatja saját megjelenése, de a rendnek nemcsak az arcán, haján, ruháin, hanem az otthonában is meg kell lenni, különben a macsó apuka egyszerűen kiborul. A szekrényben az ingek színek szerint csoportosítva sorakoznak, de a hűtőben sem mindegy, hány doboz kóla van, és milyen elrendezésben. Az ataxofóbiás David állítása szerint még az üres üvegeket is sorba rendezi a konténerekben, mert képtelen elviselni a rendetlenséget, még a kukákban is.

Forrás: AFP
Forrás: AFP

Johnny Depp bohócfóbiás

Ki gondolná, hogy a marcona és kissé dilis kalóz, illetve a brutális Sweeney Todd megformálója nem érezné túl jól magát egy cikruszban: Johnny Depp betegesen fél ugyanis a pókok és a szellemek mellett a bohócoktól. Saját bevallása szerint irtózik a festett arcuktól, a hamis mosolyuktól, ami mögött mintha sötétség lappangana...

Madonna retteg a vihartól

A pop királynőjét sem kímélik a félelmek, az ötvenes éveit taposó, villantásairól is elhíresült énekes- és botrányhősnő a színfalak mögött retteg a viharoktól és a villámcsapásoktól. A brontofóbia cseppet sem vicces, ha vihar közeleg, pláne, ha villámlik is, Madonna a félelemtől furcsán viselkedik, és ha teheti, minél előbb elmenekül.

Kelly Osbourne-t nem szabad megérinteni

A nem kevésbé híres és botrányos Osbourne család lánytagja, Kelly sem mentes a fura fóbiáktól: ő az érintést képtelen elviselni, azaz hafnofóbiás. Testvére, Jack ráadásul ezt ki is használja, és imád azzal szórakozni, hogy viccből megérinti Kelly kulcscsontját, aki persze ettől rettenetesen kiborul, és sírva fakad.

Orlando Bloom retteg a malacoktól

A Karib-tenger kalózai film másik férfias hőse sem lehet büszke fóbiájára: bár nagy állatbarát és környezetvédő, egyenesen retteg a malacoktól. A swinofóbiás színész állítólag az Állatfarm című film egyik főszerepét is amiatt utasította el, mert malacokkal kellett volna együtt dolgoznia.

Forrás: AFP
Forrás: AFP

Matthew McConaughey ellenségei a forgóajtók

Eltekintve attól, hogy egy filmszerep kedvéért csonttá fogyott, a színész kifejezetten sármos és bátor férfi hírében áll - egészen addig, míg egy forgóajtó nem kerül a közelébe. Matthew-nak ugyanis gondjai vannak a csövekkel és a forgóajtókkal: ha teheti, elkerüli őket, de állítólag volt már, hogy segítséget kellett kérnie egy ijesztő forgóajtón való áthaladásnál.

Félelmek magyar módra

A sor persze korántsem teljes: Kim Basinger és Macaulay Culkin alig tud emberek közé menni agórafóbiája miatt, Jessica Simpson annyira fél a cápáktól, hogy inkább nem megy a tengerbe, Nicole Kidman megmerevedik félelmében, ha lepkét lát, Kylie Minogue nem bírja a vállfákat, Woody Alan Monkhoz hasonlóan szinte mindentől fél, Pamela Anderson pedig nem tudni, hogy sminkel, mert retteg a tükröktől.

A fura félelmeknek persze hazánk hősei is áldozatul esnek, Dukai Regina klausztrofóbiás, Schobert Norbi a kígyóktól, Bencsik Tamara a tűtől, Horváth Éva pedig a repüléstől fél.

Mi is az a fóbia?

Fóbiának valamilyen indokolatlan félelmet, viszolygást vagy undort nevezünk, mikor is a rettegő ember maga is tudja, hogy félelme tulajdonképpen nevetséges, de nem tud rá sem magyarázatot adni, sem pedig szabadulni tőle. A speciális fóbiáknál meghatározható, konkrét dolog okoz riadalmat, mint a forgóajtó, a cápák vagy a lepkék, a szociális fóbiák pedig emberekhez, nagy társaságokhoz köthetők - mint Kim Basinger esetében is. Mindenki másképp kezeli fóbiáit, van, akinek sikerül elkerülnie a félelem tárgyát, de ha ez nem sikerül, az érzékenyebbek akár pánikrohamot is kaphatnak, ami a szapora szívveréssel, légszomjjal és ájulásérzettel csak tetézi ijedelmüket. Ha már ilyen tüneteket tapasztalunk magunkon, érdemes pszichológushoz fordulni, aki nemcsak megnyugodni segít, de a félelelem gyökerét is megtalálhatja. Enyhébb fóbiák esetén maga a a delikvens is segíthet magán, ha szép fokozatosan hozzzászoktatja magát a félelmetes tárgyhoz, élőlényhez vagy helyzethez, hogy az irracionális félelem ne szűkítse be az életét.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.