csokoládé gyorsétterem hízás függőség édesség dohányzás
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
A függőségről elsőként az alkohol és a cigaretta jut az eszünkbe, pedig egy sor olyan hétköznapi dolog is kialakíthatja, melyekre nem is gondolnánk.

Természetes ecstasy: a csoki

Egyre többen nevezik magukat - komolyan vagy félig komolyan - csokolistának, azaz súlyos csokifüggőnek. Bár a kutatók szerint ennek nagyrészt érzelmi alapja van, így csupán elhatározás kérdése lenne leszokni róla, a helyzet azért nem ilyen egyszerű. A csokoládé ugyanis megemeli az agy szerotoninszintjét, amitől nemcsak a kedvünk lesz jobb, de még az enyhe fejfájásunk is elmúlhat - ráadásul a csokiban nagy mennyiségben található cukor is javítja a kedélyállapotot.

Tudtad?

A hirtelen csokimegvonásnak a nikotin- vagy alkoholfüggőkéhez hasonló tünetei lehetnek. Tehát ha egy fogyókúra, vagy valami más miatt "leszoknánk", akkor azt tegyük fokozatosan.

Forrás: Thinkstock
Forrás: Thinkstock

Évi (34)

"Nem tudom, hogy ez már függőség-e, mindenesetre én télen nem tudok meglenni csoki nélkül. A napok unalmasak, szürkék, és egyetlen dolog dob fel: ha megehetek pár kocka csokit vagy bonbont. Reggeli, ebéd és vacsora után is csak akkor érzem jól magam, ha az étekzések csokival zárulnak, és nem fordulhat elő, hogy nincs otthon a finomságokból: rendszeresen betárazok, és egszerre képes vagyok tíz táblányit venni a boltban. Én így vagyok boldog."

A tejtermékek és az ópiátok

Első hallásra megdöbbentőnek tűnhet, de a tejtermékek is okozhatnak enyhe függőséget. A bennük található kazeint ugyanis szervezetünk egy morfiumszerű hatású kazomorfin nevezetű anyaggá bontja le. Ez persze nem jelenti azt, hogy a napi egy pohár tej vagy kakaó azonnal magával ránt, de a koncentrált kazeintartalmú, sokáig érlelt sajtok már kialakíthatnak egyfajta függőséget.

Zoli (41)

"Szerintem az édességekért inkább a nők rajonganak, a férfiak inkább isznak - én a bort ráadásul sajttal párosítom. Egyszer az egyik barátnőmmel tettünk kirándulásokat, ahol különböző borvidékeken kóstoltunk meg borokat, sajtokkal együtt. A bor már nem érdekel annyira, sajt nélkül viszont nem tudok meglenni: szeretem kipróbálni a különlegességeket, és szinte minden nap eszem valamilyen sajtot. Egyszerűen azért, mert jelenleg nem tudok finomabbat, vagy olyasmit, amit szívesebben tennék a kenyérre."

Heroin helyett csipsz

Annak ellenére, hogy egyik csipsz sem tartalmaz addiktív össszetevőket, mégis minden megvan bennük ahhoz, hogy kis túlzással olyan erős függést alakítsanak ki, mint a drogok közül a heroin. A termékekben található só, cukor és zsír ugyanis olyan hármas, melyet szervezetünk könnyen megkíván, abbahagyni pedig épp olyan nehéz, mint amilyen könnyű volt elkezdeni. Nem véletlenül találni meg sok elhízott ember életében a kólát és a csipszet: ez a két dolog együtt nagy mennyiségben, rendszeresen fogyasztva igen hamar túlsúlyhoz vezet.

Forrás: Thinkstock
Forrás: Thinkstock

Sampon

Gondoltad volna, hogy a hajápolód rabjává is válhatsz? Pedig a rendszeres samponos hajmosás során nemcsak a szennyeződéseket mossuk le a bőrünkről, de az egyébként a hajszálak rugalmasságát és vízállóságát növelő zsírt is. Az ezt termelő faggyúmirigyek viszont cseppet sem veszik figyelembe, hogy minden nap frissen mosott hajjal szeretnénk hódítani: minél gyakrabban mossuk le a zsírt, annál többet termelnek belőle. Tehát minél többet mossuk a hajunkat, az annál zsírosabb lesz, ami miatt még gyakrabban mossuk, így könnyen kialakulhat egy ördögi kör.

A Life tippje:

Próbáld egy nappal eltolni a hajmosást. Használj száraz sampont, készíts magadnak frizurát, vagy szerezz be néhány hajpántot, ha nagyon zavar, hogy elkezdett zsírosodni a hajad.

Gyorséttermek

Nem véletlenül jut egyre több kutatás arra az eredményre, hogy bizony a gyorséttermi ételek a drogokhoz hasonlóan függőséget okozhatnak. A rengeteg cukor és zsír - hasonlóan a csipszhez - az agyunknak pont azt a "jutalmazó" területét ingerli, mint - többek között - a dohányban lévő nikotin, patkánykísérletekben pedig a hamburgert faló állatok egy idő után az erős drogfüggőkéhez hasonló tüneteket produkáltak. Tulajdonképpen elképzelhető, hogy egy gyorsétteremfüggő ugyanolyan élvezettel majszol el egy hamburgert, ahogy a dohányos rágyújt egy szál cigire - csak míg az utóbbi egészségtelen mivoltára számtalan módon figyelmeztetnek, addig a gyakran elhízást, cukorbetegséget vagy szívproblémákat generáló gyorséttermi menük ellen nemigen kampányolnak, és a leszokásban sem segít senki.

Forrás: Thinkstock
Forrás: Thinkstock

Nátrium-glutamát

Az E621 néven ismert, általában tengeri algából kivont ízfokozó szinte minden ételünkben vagy hozzávalóban megtalálható: az ételízesítőktől, leveskockáktól, felvágottaktól kezdve a csipszeken, készételeken át a kínai büfékig, ahol hatalmas mennyiségben fűszerezik vele az ételeiket. Az intenzív íz mellé azonban furcsa tüneteket és függőséget is kaphat a gyanútlan fogyasztó: egyrészt egy idő után semmi nem ízlik majd, amit nem nátrium-glutamáttal ízesítettek, így rászokunk az ezzel dúsított ételekre, másrészt ez az anyag olyan inzulin- és adrenalinreakciókat is kiválthat, ami további nagy mennyiségű fogyasztásra ösztönöz.

Tudtad?

Egyesek az átlagnál is érzékenyebbek rá, így hányinger, hasmenés, migrénes fejfájás, asztmás roham, erős szívdobogás, mellkasi fájdalom, egyensúlyzavar vagy viselkedési zavar is felléphet náluk. A nátrium-glutamát-érzékeny Jáksó László például egyenesen mozdulni sem képes tőle néhány órán át.

Most megtudhatod, mennyire vagy stresszes!

Téged könnyen zavarba lehet hozni, vagy ember legyen a talpán, akitől megfutamodsz? Elemésztenek a gondok, vagy rugalmasan kezelsz mindenféle változást? Most kiderül!

Töltsd ki az ország nagy stressztesztjét!



Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.