Az alkohol jobban hizlal, mint a csoki

hizlal csoki alkohol bor hízás fogyókúra édesség kalória
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Az ismerős kérdés: "Iszol vagy vezetsz?" fogyókúrázóknál inkább így hangzana: "Iszol vagy fogysz?" Kevesen tudják ugyanis, hogy az alkohol jobban hizlal, mint az édességek.

Meglepetés kalóriabomba

Azt már mindenki tudja, hogy fogyókúra alatt tilos édességeket, köretet és kenyeret enni, de azt már kevesen, hogy az alkohol milyen mértékben hizlal: csak a zsír tartalmaz több kalóriát nála. Két felesnyi pálinka már egy férfi napi kalóriaszükségletének felét fedezi, és a desszert helyett hősiesen elfogyasztott egy pohárnyi pezsgő is 95 kalóriát tartalmaz. Egy adag csokifagyi bűnös élvezetnek számít, miközben egy pohár borban ugyanannyi kalória van, a gintonik pedig a joghurtos krémdesszerttel egyenértékű - és akkor még nem beszéltünk az édes koktélokról.

Thinkstock
Thinkstock

Csak az étvágyunk nő tőle

Miközben rengeteg kalóriát tartalmaz, az alkohol még evésre is csábít: erős étvágynövelő hatását a vendéglőkben már régóta ismerik, és előszeretettel ki is használják. A kutatások is megerősítették ezt: kiderült, hogy azok, akik egy könnyű itallal kezdték a menüt, sokkal többet fogyasztottak, mint az alkoholmentes aperitifre szavazók. A jelenség hátterében az alkohol vércukorszintnövelő hatása áll: magas cukortartalmával erőteljesebb inzulintermelésre ösztönzi a szervezetet, hiszen a bevitt cukrot le is kell bontani, majd miután ez megtörtént, a vércukorszint leesik, mi pedig azonnal éhesek leszünk, és a tervezettnél vagy az egészségesnél sokkal többet ehetünk.

A zsírégetésbe is beleszól, és még az izmainkat is leépítheti

Ha ez még mind nem lenne elég, az alkohol két módon is ellehetetleníti a fogyókúrát: egy amerikai tanulmány kimutatta, hogy az alkohol viszonylag gyorsan a májba jutva lebomlik, s közben egy része ecetsavvá alakul. Ezt a szervezet azonnal felhasználja energiaforrásként - a zsír helyett. Így az alkohol tulajdonképpen megakadályozza, hogy a szervezet a gyűlölt zsírt használja fel: két vodka-limonádé már több mint hetven százalékban blokkolja a zsíranyagcserét egy órával elfogyasztása után. A másik probléma a nehezen szerzett izmainkban okozott kár: az alkohol lassítja a fehérjeszintézist - az izmok legfontosabb építőelemei a fehérjék -, csökkenti a tesztoszteronszintet - minél több bennünk a tesztoszteron, annál inkább épülnek az izmok -, a kortizol nevű hormon szintjét viszont növeli, ami az izmokban található fehérjéket kezdi lebontani.

A bor jóbarát?

Egyetlen kivételről beszélhetünk az alkoholtartalmú italok között: a vörösborról. Bár megvan a maga kalóriatartalma, a benne található rezveratrol gátolja a zsír tárolását, a szervezet zsírsejtjeinek növekedését és az éretlen zsírsejtek érését is. Emellett visszaszorítja a citokinek termelődését, melyek az elhízással összefüggésbe hozható betegségekért felelősek. Ez persze nem jelenti azt, hogy egy fél üveg vörösbor elfogyasztása egészséges lenne, de hetente párszor egy-két deciliter még bátran beilleszthető a diétába.

Thinkstock
Thinkstock

Drunkorexia - egy újabb éhezési procedúra fiataloknál

Bár sokaknak ismeretlen még az alkohol hizlaló hatása, a fogyókúrázó, fiatal lányok némelyike pontosan tisztában van vele. Az éjszakai bulizásnál persze nem maradhat el a több pohárnyi alkohol, ezt viszont egész napos éhezéssel kompenzálják, nehogy elhízzanak. Ráadásul ezzel még spórolnak is, hiszen az ebéd vagy vacsora árából még több italra futja, ami üres gyomorral sokkal hamarabb érezteti hatását - már öt perc után a májba kerül az alkohol. Mivel egyre több fiatal középiskolás vagy egyetemista lány használja ezt a cseppet sem egészséges trükköt - az amerikai diákok 30 százaléka érintett -, a jelenségre már a szakemberek is felfigyeltek, és drunkorexiának nevezték el. Az is kiderült - nem meglepő módon -, hogy rendkívül veszélyes: nemcsak alkoholizmushoz, de mentális és fizikai károsodásokhoz is vezethet.

Miért nem úgy nézel ki, mint a többi anyuka?http://www.life.hu/ez-zsir/eljegeszsegesen/20130125-76-kilotol-szabadult-meg-egy-tulsulyos-edesanya-a-fia-miatt.htmlNe dugd el a gyerek elől a csokit!http://www.life.hu/ez-zsir/eljegeszsegesen/20130128-az-edessegek-szerepe-az-etrendunkben-es-az-eletunkben-biztonsegerzetet-es.htmlKóstold meg Katalin hercegnőt!http://www.life.hu/ez-zsir/eljegeszsegesen/20130124-katalin-hercegno-kate-middleton-portrejat-pizzabol-is-elkeszitettek.htmlKéptelen vagy lefogyni? Ez az okahttp://www.life.hu/ez-zsir/20130115-megtalaltak-az-idoskori-zsirparnakert-felelos-enzimet.html7 intenzív, zsírégető mozgásformahttp://www.life.hu/ez-zsir/mozgas/20130123-intenziv-zsiregeto-mozgasformak-shbam-ugi-zumba-drilling-kangoo-jumps-spinning.htmlKatalin hercegnő pilatesedzésekre járhttp://www.life.hu/ez-zsir/eljegeszsegesen/20130121-pilatesszel-jogaval-es-kutyasetaltatassal-tartja-magat-formaban-katalin-hercegno.html

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.