Lisztérzékenység: súlyosabb, mint gondolnánk

diéta allergia lisztérzékenység szénhidrát fogyókúra
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Ezrek életét keseríti meg a gluténintolerancia, azaz a lisztérzékenység. A betegség nemcsak a mindennapos táplálkozást nehezíti meg, de kezeletlenül akár az életet is megrövidítheti. A Life.hu utánajárt a témának.

Nem lehet elég komolyan venni

Míg az átlagemberek nyugodtan ehetik a kenyérből, felvágottból, sajtból készített szendvicseket, addig a nyugati országok népességének egy százaléka, egyes becslések szerint hazánkban minden századik ember ugyanettől a menütől hasmenést kap, felfúvódik, bélgyulladása alakul ki. Hosszú távon pedig károsodik a bélnyálkahártyája, ami komoly felszívódási zavarokhoz vezet - mindemellett a lisztérzékenyeknél gyakrabban alakul ki cukorbetegség vagy ízületi gyulladás is. A gluténintolerancia ugyanis nem csupán egy divatos allergia, hanem az egész szervezetet érintő autoimmun-betegség, ahol a kalászos gabonafélékben lévő glutén egyik fehérjecsoportja, a gliadin okoz tüneteket.

Forrás: Thinkstock
Forrás: Thinkstock

Tudtad?

Egy negyven éven át tartó kutatás a lisztérzékenyek és az emésztőrendszeri gyulladásokkal élők körében magasabb halálozási arányt is kimutatott: a gyulladással élő betegek halálozási kockázata 72 százalékkal növekedett, míg a csupán lisztérzékenységgel vagy látens gluténérzékenységgel élőké 39 és 35 százalékkal.

Súlyos következmények

A lisztérzékenység nem allergia, de a gliadin ahhoz hasonló immunválaszt vált ki a vékonybélben. Így az annak nyálkahártyájának felületén éldegélő bélbolyhok, melyek a tápanyagok felszívódásáért felelősek, károsodnak, illetve elpusztulnak. Mivel csökken a felszívó felület, sokkal kevesebb vitamin és ásványi anyag jut a szervezetbe még akkor is, ha a beteg változatosan táplálkozik. Emiatt idővel alultápláltság, vitamin- és ásványi anyag-hiány alakul ki, illetve ennek nyomán olyan betegségek jelentkezhetnek, mint a vérszegénység.

Éva (28)

"A kálváriám azzal kezdődött, hogy elkaptam egy rotavírust, amire az orvos egy nagyon erős antibiotikumot írt fel. Valószínűleg ez tette tönkre a vékonybelem bélbolyhait, és így alakult ki a bélgyulladásom. Erről természetesen akkor még mit sem tudtam, idővel viszont a gyengeség, fáradtság és egy ájulás miatt kórházba kerültem. Ott azonnal vért kaptam, és kiderült, hogy igen nagy mértékű vashiányban szenvedek. A kivizsgálások során megállapították, hogy Crohn-féle vastagbélgyulladásom van, illetve gluténérzékenységem is kialakult. Azóta különböző gyógyszerekkel és gyógygombával tartom kordában a betegségem, bár így is akadnak jobb és rosszabb időszakok. A gluténérzékenységet pedig már megszoktam: az egész étrendem átalakult, míg korábban a reggelt kakaós csigával és más péksüteményekkel kezdtem, most gluténmentes liszteket, süteményeket, kenyeret vásárolok. A palacsintától kezdve szinte minden ételt el lehet készíteni gluténmentes lisztből otthon, így nem maradok ki semmi jóból."

Nagyon nehéz felfedezni

Mivel nem minden esetben okoz egyértelmű tüneteket, a gluténérzékenység akár évekig pusztíthatja a bélbolyhokat úgy, hogy fel sem fedezik. A legáltalánosabb tünet a hasmenés, az akaratlan fogyás és a gyengeség, tehát ha ilyen tüneteket hosszabb ideig tapasztalunk, érdemes kivizsgálásra jelentkezni. A lisztérzékenység azonban nem csak felnőtteknél alakulhat ki: a fáradékony, lassan növekvő, nagy pocakú, ám egyébként vékonyka gyermekeknél is gyakori, hogy ez a betegség áll a háttérben. A tünetek másfél-három éves korban kezdődhetnek, amikor a glutén már mindennapi része a kisgyermek táplálkozásának: ha fáradékony, előredomborodó hasú a kicsi, étvágytalan, és a széklete zsíros, csomós állagú, akkor mindenképpen jelentkezzünk a gyermekorvosnál, mert kezeletlenül alultápláltság is kialakulhat, ami ilyen kicsi korban veszélyes lehet.

Forrás: Thinkstock
Forrás: Thinkstock

Drága diéta

Mivel a gluténérzékenység jelenlegi tudásunk alapján egyelőre gyógyíthatatlan betegség, csupán szigorú diétával tartható kordában. A lisztérzékenyeknek teljesen el kell hagyniuk minden olyan ételt, amely búzát, árpát, zabot vagy rozst tartalmaz, s ezeket rizs-, kukorica-, sárgaborsó- és szójaliszttel, burgonya- és kukoricakeményítő használatával lehet kiváltani. Szerencsére ma már egyre többféle gluténmentes élelmiszer közül választhatunk, de áruk még mindig igen borsos, így sok családnak nagy anyagi megterhelést jelent. Arról nem is beszélve, hogy a gluténérzékeny gyermekek óvodai, iskolai étkeztetését is külön meg kell oldani.

Tudtad?

Mivel tartós betegségnek számít, különböző kedvezmények és támogatások igényelhetők, többek között emelt összegű családi pótlék vagy adóvisszatérítés is.

Reménykeltő megoldások

A kutatók két olyan megoldási lehetőséggel is kísérleteznek, melyek hosszú távon rendezhetik a lisztérzékenyek problémáit. Az egyik egy - a laktózérzékenyek enzimpótló készítményeihez hasonló - enzimtartalmú gyógyszer, mely lebontja a tüneteket okozó glutént. A másik pedig egy oltás, amely megakadályozza, hogy a glutén allergiás reakciót váltson ki - így akár a jövőben diétára sem lesz szükség. A vakcina tulajdonképpen "újraprogramozza" az immunrendszert, így az később nem ad szélsőséges választ a gabonafélékből származó fehérjére, hanem megtanulja tolerálni azt. A tesztelési fázisban tartó oltás már több száz beteg állapotán javított, és ha ilyen ütemben haladnak a folyamatok, három-négy éven belül piacra is kerülhet.

Antal Emese, dietetikus véleménye:

"A lisztérzékenyeknek figyelmesen kell a feldolgozott és a kész ételek közül választani. Mindig olvassák el a címkét, mert például a levesporok, az ételízesítők, a pudingporok, a felvágottak glutént tartalmazhatnak. A legújabb csecsemőtáplálási ajánlás szerint gluténtartalmú ételt ne kapjon a baba 4 hónapos koráig, de 7 hónapos korig mindenképpen be kell vezetni az étrendjébe, lehetőleg amíg a csecsemő még szopik."

Most megtudhatod, mennyire vagy stresszes!

Téged könnyen zavarba lehet hozni, vagy ember legyen a talpán, akitől megfutamodsz? Elemésztenek a gondok, vagy rugalmasan kezelsz mindenféle változást? Most kiderül!

Töltsd ki az ország nagy stressztesztjét!



Állatok között nevelkedő gyerekekhttp://www.life.hu/gyogyulj/egeszseghirek/20130304-farkasgyerekek-amikor-allat-neveli-fel-egy-embergyereket.htmlEz legyen az első lépés influenza esetén!http://www.life.hu/gyogyulj/egeszseghirek/20130228-forroitalpor-fogyasztasa-influenza-eseten-ez-legyen-az-elso-lepes-mielott.htmlAhogyan születtél, olyan életed leszhttp://www.life.hu/gyogyulj/20130228-szuletesunk-mely-elmenykent-el-tudatalattinkban-akar-mindennapi-eletunket-stresszhelyzeteinket.htmlCsokifüggés, csipszmánia: te is függő vagy?http://www.life.hu/gyogyulj/20130306-fuggosegek-es-rossz-szokasok-csokifuggo-csipszfuggo-es-gyorsetterem-manias-emberek.htmlMeztelen ovisok a hóban - Ne pátyolgassuk őket?http://www.life.hu/gyogyulj/egeszseghirek/20130227-brutalis-hidegkura-a-jobb-immunrendszerert-hatasos.htmlKínos és ciki? Nem kell tovább piros fejjel járnodhttp://www.life.hu/gyogyulj/20130307-rozaceas-bor-borpir-piros-arc-pattanasok-dr-kaszab-csilla-szakerto.htmlLeszakadt a pénisze egy balesetben - pumpával helyettesítikhttp://www.life.hu/gyogyulj/egeszseghirek/20130306-pumpalval-helyettesitik-a-sulyos-balesetet-szenvedett-mohammad-abad-peniszet.html


Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.