Egy gyógyító szuperzöldség: a cékla

cékla egészség életmód
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Ez a méltatlanul elfeledett zöldség nemcsak a rák megelőzésében segíthet, hanem a magas vérnyomásra, illetve az állóképességre is kedvezően hat. A Life.hu utánajárt, miért kellene beiktatni az étrendünkbe ezt a finomságot.

Talán nem is gondolnánk, hogy a legtöbbször ecetes lében, savanyúságként fogyasztott céklában mennyi értékes tápanyag rejlik. Ez az édeskés, kissé földízű zöldség nem hiába vált a sportolók népszerű eledelévé, hiszen rákmegelőző hatása mellett vérnyomáscsökkentő és állóképesség-fejlesztő tulajdonságokkal is rendelkezik. Mindez a cékla szokásosnál magasabb nitráttartalmának köszönhető, hiszen már mindössze egy grammnyi adagban is nagyjából 20-szor több található ezen anyagból, mint bármely más zöldségben.

Forrás: Thinkstock
Forrás: Thinkstock

Bár a rossz hírnévnek örvendő nitrátokról eddig csak mint adalékanyagokról hallhattunk, egy korábbi kutatás során fény derült a vérnyomáscsökkentő hatásukra is. A szervezetbe kerülő nitrátokat ugyanis testünk nitrogén-oxiddá alakítja, mely érlazító és -tágító hatással rendelkezik. Az Egészségügyi Világszervezet által végzett kísérlet korábban már rámutatott a céklából kinyert nitrátok szervezetre gyakorolt előnyös tulajdonságaira, brit kutatók pedig 2010-ben vizsgálták a zöldség hatásait, az eredmény pedig mindenkit meglepett. Egy pohár céklalé ugyanis drámai módon csökkentette a vérnyomást, ráadásul minél magasabb volt az illető vérnyomása, annál látványosabb volt az eredmény. A brit Exeter Egyetemen is végeztek kutatásokat a nitrátok szervezetre gyakorolt hatásairól. Megállapították, hogy a cékla nemcsak vérnyomáscsökkentő, hanem állóképesség-javító tulajdonságokkal is rendelkezik. A 2012-es londoni paralimpián induló David Weir például nagyon is tisztában volt ezekkel az információkkal, nem hiába fogyasztott rendszeresen céklalevet.

Tudtad?

Ez a rubinpiros zöldség akár a demenciát - köznapi nevén az elbutulást - is gyógyíthatja. A benne található nitrogén-monoxid ugyanis javítja a vér áramlását, ezáltal pedig segíti az agy működését. Magas folsavtartalma révén akár az Alzheimer-kór ellen is hatásos lehet. A cékla élénk színét egy bizonyos betacyanin nevű vegyületnek köszönheti, melyet rendkívül erős antioxidánsként tartanak számon. Egy amerikai kutatás például megállapította, hogy a prosztata- és mellrákkal küzdő betegeknek adagolt betacyanin 12,5%-kal lassította a tumorsejtek növekedését. Mindezen felül táplálkozás-szakértők is előszeretettel ajánlják a fogyasztását. Száz gramm cékla ugyanis fedezi a napi ajánlott rostfogyasztás 10%-át, a benne található betain pedig normalizálja a gyomorsav-szekréciót és támogatja a máj működését.

Forrás: Thinkstock
Forrás: Thinkstock

Nem csoda, ha ezek után te is kedvet kaptál a céklához, azonban ne lepődj meg, ha a fogyasztását követően furcsa jelenséget tapasztalsz a mosdóban. Szakértők szerint a lakosság 10-14%-ánál ugyanis jelentkezhet rózsaszínűvé vált vizelet illetve széklet, ami teljesen normális jelenségnek számít. Hogy mi állhat ennek a hátterében, maguk a kutatók sem értik, aggodalomra azonban semmi ok, a cékla fogyasztása nagyon egészséges.

Hagymás céklacsoda - Próbáld ki!

A következő, pillanatok alatt elkészíthető saláta szintén nagyon egészséges. Magában is megállja a helyét, de húsok mellé is kiváló köret. Így készítsd el: alaposan moss meg 3-4 darab céklát, és héjastul főzd tűpróbáig. Várd meg, amíg egy kicsit kíhűlnek, majd hámozd meg és vágd apró kockákra vagy csíkokra őket. Löttyints a céklára olívaolajat, sózd, borsozd, és adj hozzá egy kevés köménymagot. Kockázz apróra 2 db vöröshagymát, dinszteld meg egy kevés olajon, és keverd a céklához. Hidegen és melegen is isteni ez a saláta!

Most megtudhatod, mennyire vagy stresszes!

Téged könnyen zavarba lehet hozni, vagy ember legyen a talpán, akitől megfutamodsz? Elemésztenek a gondok, vagy rugalmasan kezelsz mindenféle változást? Most kiderül!

Töltsd ki az ország nagy stressztesztjét!



Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.