Soha többé ne tudjon szeretkezni senkivel!

bosszú bűncselekmény támadás áldozat sósav
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Milyen okból vetemedik valaki arra, hogy egy kétgyermekes anyának a mellét és az ágyékát sósavval öntse le? Milyen indítéka lehet annak, aki egy gyönyörű, fiatal modell arcát maró vegyszerrel csúfítja el? Végh József kriminálpszichológust a Life.hu a sósavas támadások lehetséges indítékairól kérdezte.

A kétgyermekes édesanya mellét és ágyékát öntötték le sósavval

Brutálisan bántalmaztak majd sósavval öntöttek le egy kétgyermekes anyát a múlt héten. A feltételezett elkövető egy budapesti gyermekorvos-kórházigazgató, aki egyelőre tagadja a vádakat. Ami bizonyos, hogy a 43 éves nőt egy kábító injekció után egy szőnyegbe csavarták, hogy ha magához tér, se tudjon zajt csapni, majd "kirabolták", hogy a támadás rablásnak tűnjön, ne pedig személyes bosszúnak. A történet "érdekessége", hogy az áldozatot női mivoltában próbálták megsemmisíteni: a nő mellkasa és ágyéka is összeégett a maró savtól. A megkínzott, eszméletlen nőre volt férje talált rá. Az áldozat kórházba szállítása után volt szeretőjét jelölte meg elkövetőként, az orvos felesége, közös gyermekeik édesanyja viszont hisz férje ártatlanságában, ahogy azt sem hiszi el, hogy férje tilosban járt, és titkos viszonyt folytatott az áldozattal. Mindenesetre a rendőrség hat órán belül azonosította, elfogta a kórházigazgatót, aki következetesen tagadja az ellene felhozott vádakat. A bíróság előzetes letartóztatásba helyezte. A feltevések szerint a férfi nem tudta feldolgozni, nem akarta elfogadni, hogy kétgyermekes szeretője, miután észlelte, hogy a szeretői viszonyból nem fejlődik komoly kapcsolat - kirakta a szűrét és új életet akart kezdeni, immár az orvos nélkül.

Forrás: Thinkstock
Forrás: Thinkstock

Illusztráció

Katie Pipper modellnek az arcát csúfította el a sósav

Bosszúból vagy a nő viselkedésének, magatartásának megrendszabályozása miatt máskor is történtek már hasonló esetek. Az egyik leghírhedtebb Katie Pipper, egykori modell, televíziós bemondónő története, akit pontosan azért ítélt sósavas gyötrelmekre egykori partnere, mert a nő szakított vele. A sósav, amit a gyönyörű nő arcába loccsantottak, az egyik szemére szinte teljesen megvakította, valamint szinte teljesen lemarta a bőrt az arcáról, leégett mindkét szemhéja és a bal füle. Több tucat operációval építettek új arcot a fiatal (a támadás idején mindössze 24 éves) nőnek az orvosok. Bár a savas támadást egyik barátjára bízta a volt kedves, a háttérben éppúgy bosszúvágy állt, mint ebben az esetben.

Forrás: www.katiepiperfoundation.org.uk
Forrás: www.katiepiperfoundation.org.uk

Katie ma már ismét a médiában ragyog, és segíti azokat a nőket, akiket hasonló módon csúfítottak el

Mit gondol a kriminálpszichológus?

Végh József kriminálpszichológust kérdezte a Life.hu a "sósavas támadások" esetleges motivációiról: "Nagyon fontos tudni - mondta a szakértő -, hogy az elkövetés módja jellemzően utal az elkövetőre, bár jelen helyzetben nem tudhatjuk, csak vélelmezhetjük, ki az elkövető, az látható, hogy nem indulati cselekményről van szó. Megfontolt, előre kitervelt, gondosan felépített volt az akció, ahol a támadás célja nem a gyilkosság, nem az áldozat életének kioltása volt, hanem az, hogy szenvedést okozzon, valamint a támadás olyan testrészre irányult (a budapesti esetnél a genitáliákra), olyan testrészt csúfított el, amely fontos momentum lehetett a kapcsolatban. Szexuális indíttatású olyan értelemben, hogy a nő soha többé ne jusson szexuális örömökhöz, többé ne tudjon szeretkezni. Vagyis ha a férfi nem kell, ha az ő közeledését elutasította, akkor ne tudja a gyengédséget és az erotikát mással sem élvezni.

Forrás: Thinkstock
Forrás: Thinkstock

Katie Pipper esetében viszont a volt kedves olyan testrészt 'jelölt meg', pusztított el, amely talán a legfontosabb volt a nő életében. Médiaszemélyiségként, ahol az arca, a szépsége volt a kenyere, ezen a területen volt érzelmileg a legsebezhetőbb. Vagyis tudta a felbujtó, hogy a nő mit veszíthet a támadással: tulajdonképpen mindent, a szépséget, a karrierjét, a jövőjét. Vagy legalábbis ezt remélte, mert a támadás óta eltelt idő bebizonyította, hogy Katie sokkal erősebb, mint azt bárki hitte volna róla, és nemcsak visszanyerte szinte teljes szépségét és ismét a médiában ragyog, de évek óta segíti is azokat a nőket, akiket hasonló módon csúfítottak el, vagy baleset miatta veszítették el szépségüket."

Arra a kérdésre, hogy ki lehet-e védeni a hasonló jellegű támadást, esetleg mikor kezdjen el félni egy nő a párjától, a szakértő azt válaszolta, hogy abban az esetben is, ha egyszer-kétszer már tapasztal agressziót a nő, mert nem lehet tudni, hol van a határ. Valamint nagyon fontos tudni azt is, hogy vannak olyan személyiségek, akik áldozatként egyszerűen megtalálják a maguk üldözőit.


Most megtudhatod, mennyire vagy stresszes!

Téged könnyen zavarba lehet hozni, vagy ember legyen a talpán, akitől megfutamodsz? Elemésztenek a gondok, vagy rugalmasan kezelsz mindenféle változást? Most kiderül!

Töltsd ki az ország nagy stressztesztjét!




Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.