Galandférgek támadták meg a négygyermekes anya agyát

agy műtét féreg bélrendszer fertőzés
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
A 42 éves Suki-Jane Taylor 2009-ben paraziták által terjesztett neurociszticerkózis fertőzést kapott, miután galandférgek petéztek az agyába. A galandféreg lárvái fertőzött élelmiszer, víz vagy széklet útján terjednek.

A galandféreg lárvái a nő bélrendszeréből az agyába kerültek, ahol később egy cisztát formáltak, ezután az elhalt férgek egy pingponglabda méretű csomóvá álltak össze és aneurizmát, más néven ütőértágulatot okoztak Suki-Jane Taylor agyában. (Képeket itt láthatsz az négygyermekes anyukáról.)

Thinkstock
Thinkstock

A fertőzött nőt a dél-londoni Szent György kórházba szállították, ahol az MRI felvételek alapján az orvosok megállapították a veszélyes értágulatot, és a pácienst azonnal a műtőbe szállították. A sebészek egy kis csövet vezettek a nő agyába, amelyen keresztül megpróbálták elvezetni az óriási mennyiségű felgyülemlett folyadékot. Suki-Jane a betegség következtében elvesztette szagló- és ízlelőképességét, valamint epilepszia és depresszió alakult ki nála.

Az orvosok szerint Suki-Jane Taylor szinte az utolsó pillanatban került kórházba, az életmentő operáció nélkül legfeljebb körülbelül 2 hete lett volna hátra. "Hálás vagyok a férjemnek, aki ragaszkodott hozzá, hogy maradjak a kórházban, és végeztessük el az MRI vizsgálatot. A vizsgálat nélkül sosem derült volna ki, hogy milyen sok folyadék gyülemlett fel az agyamban" - mondta a nő.

A neurociszticerkózis rendkívül ritka betegség, évente mintegy 24 esetet regisztrálnak az Egyesült Királyságban, és körülbelül 1500-at az Egyesült Államokban.


Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.