A sok eső és havazás kedvezhetett a kullancsoknak, már a február-márciusi hidegekben aktivizálódtak. Megmutatjuk, hogyan védd magad a vérszívóktól!

A sok eső és havazás a téli hónapokban sajnos egyáltalán nem zavarta a kullancsokat, sőt, még jót is tett nekik. Most számukra ideális a páratartalom az avarszinten, ahol fejlődnek - írja az [origo]. Egy biológus szakember a portálnak azt mondta, hogy meglepetésére március legelején hideg, szeles, esős, ködös időben is nagy mennyiségben talált kullancsokat a Pilisben. Európai megfigyelések szerint a vérszívók a tengerszint felett egyre nagyobb magasságokban fordulnak elő, valamint észak felé is terjeszkednek.

Thinkstock

Mivel 2010 januárja óta az unió többi országához hasonlóan itthon sincs engedélyezett vegyszer a kullancsok környezetben való irtására, támadásukat csak megelőzni lehet. A fertőzött kullancs nyálmirigyéből a megbetegedést előidéző kórokozók csak a beszúrás utáni 4-6 óra múlva kerülnek az emberbe, ezért mindez kivédhető, ha a természetjárás, kerti munka után átnézzük az egész testünket. A Life.hu sokszor foglalkozott már a paraziták eltávolításával. A legegyszerűbb vékony hegyű csipesszel kiszedni, úgy, hogy a bőrhöz legközelebb eső részét fogjuk meg, tehát ne az utótestét. Segít a kullancskanál is, ami gyógyszertárban könnyen beszerezhető.

Thinkstock

A kullancsok által terjesztett leggyakoribb betegség a Lyme-kór, védőoltás egyelőre nincs ellene, de antibiotikummal általában jól gyógyítható. Ritkábban fordul elő a vérszívók okozta vírusos agyhártya-, illetve agyvelőgyulladás. A fertőzés általában tünetmentes, néha viszont egy rövid lappangási idő után influenzaszerű tünetek jelentkeznek. Jellemzően néhány nap múlva a panaszok megszűnnek, és teljes a gyógyulás. Minden ötödik betegnél azonban egy második, lázzal és a központi idegrendszer gyulladásával járó szakasz is követi az elsőt. Ilyenkor jön a kórház. A kórkép védőoltással megelőzhető.

Így szedd ki a kullancsot a gyerekből szakszerűen! - Indul a kullancsszezonhttp://www.life.hu/anyaskodj/20120615-igy-szedd-ki-a-kullancsot-a-gyerekbol-szakszeruen-indul.html Így távolítsd el a kullancsot a gyerekből! - Saját kezűleg, biztonságosanhttp://www.life.hu/anyaskodj/20110614-igy-tavolitsd-el-a-kullancsot-a-gyerekbol-sajat-kezuleg.html Kullancs - az egyik legveszélyesebb vérszívóhttp://www.life.hu/gyogyulj/egeszseghirek/20110518-kullancs-az-egyik-legveszelyesebb-verszivo.html