betegség depresszió halál aggodalom stressz öngyilkosság idegeskedés egészség skizofrénia
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Gondoltad volna, hogy minél nagyobb a pszichiátriai megbetegedés esélye, annál több és súlyosabb életesemény történik egy időben? S hogy a legtöbb negatív életesemény azokkal történik, akik depresszióban szenvedtek és öngyilkossági kísérletet is elkövettek? Érdekes tények a stresszről, melyekkel jó, ha tisztában vagy.

A kérdést a kutatók tudományos módszerekkel vizsgálták. Először feltérképezték, hogy egyáltalán milyen események fordulnak elő az emberek életében, majd megvizsgálták, hogy ki mekkora megpróbáltatásnak élte meg az egyes történéseket. Az Amerikából indult kutatást magyar felmérések is követték.

A legnagyobb stresszt a közeli hozzátartozó halála, betegsége és az anyagi helyzet romlása okozza

Egy 2002-ben végzett országos felmérés szerint minden harmadik embernél előfordultak a következők: lényeges változás a munkakörülményekben, közeli hozzátartozó egészségének romlása, anyagi helyzet romlása, közeli hozzátartozó halála. A magyar lakosok számára a legmegterhelőbbek az egészséggel összefüggő események és veszteségek voltak (pl. halál, abortusz, baleset, betegség), majd a munkával és a pénzzel kapcsolatos problémák.

Forrás: Thinkstock
Forrás: Thinkstock

A felmérést néhány évvel később megismételték. A legstresszkeltőbb dolgok listájának első tíz helyén Magyarországon a családi halálesetek álltak: a gyermek, a házastárs, a szülő és a testvér halála. Ezt követte a szeretetkapcsolat megszakadása (például a válás), a társas, illetve anyagi veszteségek (például a kilakoltatás). A lista végén a szabadidős tevékenységek megváltozása áll.

Tény: a negatív életesemények betegséget okozhatnak

Egy másik, hazai vizsgálat negatív életesemények betegségokozó hatásának feltárására irányult. A kutatók depressziósoknak, öngyilkossági kísérletet elkövetett betegeknek, skizofréniában szenvedőknek és súlyos alkoholistáknak tettek fel hasonló kérdéseket, és az eredményeket az egészségesek válaszaival hasonlították össze.

A legmagasabb pontértéket a pszichiátriai betegek esetében is a gyermek halálozása kapta, melyet a szülő és a házastárs halála követett. Az is kiderült, hogy annál nagyobb a pszichiátriai megbetegedés esélye, minél több és súlyosabb életesemény történik egy időben. A legtöbb negatív életesemény azokkal történt, akik depresszióban szenvedtek és öngyilkossági kísérletet is elkövettek. A depressziósok leggyakoribb életeseményei a következők voltak: betegségek, mindennapi anyagi nehézségek, a menyasszony vagy a vőlegény halála és a viták a gyerekkel. Az öngyilkossági kísérletet elkövető depressziósoknál megjelent még az egyedüllét karácsonykor, a kudarc a munkában és a gyakori viták a házastárssal.

Forrás: Thinkstock
Forrás: Thinkstock

A depressziósok sokkal többet vitatkoznak

Az egyik legérdekesebb eredmény, hogy a depressziósok harmincszor többet vitatkoznak, mint az egészségesek. A vitapartner a legtöbb esetben a gyermek. Az öngyilkossági kísérletet elkövetett depressziós betegek akár negyvenszer is többet vitatkoznak a különélő családtagokkal. A legkevesebbet az egészségesek vitatkoznak, partnerük a házastárs, a munkatárs, a nem velük élő családtag, a főnök, a gyerek, majd az anyós, az após, a meny és a vő. A skizofréniás betegek hússzor annyit vitatkoznak, mint az egészségesek, és leggyakrabban az anyóssal, az apóssal, a mennyel és a vővel teszik ezt. Az alkoholisták körülbelül ugyanennyit veszekednek, de jellemzően a főnök a célpont.

Máshogy reagálnak az amerikaiak és a magyarok egy-egy életeseményre

A stressz okozta konkrét tünetek súlyossága azonban nagymértékben függ a személy megküzdési képességétől is. Amerikai felmérésekkel összehasonlítva, a magyar válaszadók jobban megszenvedik a munkanélkülivé válás traumáját, amely a nemzetközi adatokban kisebb súllyal szerepel. Az amerikaiak viszont jobban szenvednek a házastársi hűtlenségtől - szemben a magyarokkal, akik számára a válás fájdalmasabb.

Van jó stressz is

A stressz nemcsak negatív, hanem pozitív is lehet. Az előbbit distressznek, az utóbbit eustressznek nevezik a pszichológusok. A pozitív stressz olyan feszültséget jelent, ami motivál és energiát ad. Az életesemények listája szerencsére pozitív eseményeket is tartalmazott, így azt is megtudhatjuk, hogy Magyarországon a pozitívnak megélt események közül az első helyen a várandósság és a gyermekszületés áll, majd a házasságkötés és az új kapcsolatok kialakítása következik, végül a munkával és pénzzel kapcsolatos, pozitív változások következnek.


Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.