Angelina Jolie példáját követve egy 53 éves brit családapa és üzletember eltávolíttatta még egészséges prosztatáját, miután egy génelemzést követően megtudta, hogy az esetében meglehetősen magas a prosztatarák kialakulásának kockázata.

Az 53 éves családapa tisztában volt vele, hogy felmenői és családtagjai körében viszonylag gyakran előfordult a prosztata- és emlőrák, ezért ellátogatott a londoni Rákkutatási Intézetbe (ICR), ahol egy alapos génkivizsgálást követően az orvosok megállapították, hogy a BRCA2 gén mutációja arra utal, hogy esetében meglehetősen magas a prosztatarák kialakulásának kockázata.

A BRCA1 és a BRCA2 gének bizonyos mutációi általában az emlőrák különösen agresszív formájára utalnak, de mivel a prosztata eltávolítása meddőséget és inkontinenciát is okozhat, az orvosok eleinte vonakodtak a műtéti beavatkozás elvégzésétől, ráadásul a jelek szerint egyelőre szinte teljesen egészséges volt a férfi prosztatája. Ennek ellenére végül Roger Kirby sebész elvállalta az operációt, mivel tisztában volt a BRCA2 gén természetével.

Forrás: Thinkstock

A prosztatarák az Egyesült Királyságban közel 10.000 férfi halált okozza, és átlagosan minden nyolcadik férfit érinthet a betegség. Magyarországon évente 1400-1500 férfi hal bele a betegségbe.

Ismeretes, hogy Angelina Jolie, Hollywood egyik legnépszerűbb színésznője a közelmúltban operáltatta le mindkét mellét az emlőrák kockázatának csökkentése érdekében, mivel nála is pozitív eredménnyel zárult a BRCA1 gén vizsgálata. "Nagyon szerencsésnek érzem magam, hogy párom, Brad Pitt, mindvégig velem volt a kórházi kezelés alatt, és mindenben támogatott" - nyilatkozta Angelina Jolie a New York Times hasábjain. A masztektómiás műtétet követően a színésznő esetében a mellrák kialakulásának rendkívül magas, 87 százalékos valószínűsége alig 5 százalék alá esett, és jelentősen csökkent a petefészekrák kockázata is, ami a műtét előtt körülbelül 50 százalékos volt.

Leoperálták Angelina Jolie mindkét melléthttp://www.life.hu/gyogyulj/20130514-angelina-jolie-szinesznonek-eltavolitottak-a-melleit-mert-nagy-volt-a.html Sztárok, akik megküzdöttek a mellrákkalhttp://www.life.hu/gyogyulj/egeszseghirek/20130516-sztarok-akik-mellrakkal-kuzdottek.html Akár üzletté is válhat a melleltávolító műtét?http://www.life.hu/gyogyulj/egeszseghirek/20130514-melleltavolitas-magas-rak-kockazat-miatt-hazankban-is-elerheto-lehetoseg.html