egészségügy betegség adomány gyógyvarázs pályázat gyerek
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Egy egyhetes gyerekbetegség legalább 15-20.000 forint mínuszt jelent a családi költségvetésben, míg a kórházi kezelést is igénylő betegség további súlyos tízezer forintokkal terhelheti meg a családi kasszát.

"Nátha, influenza, hörghurut, tüdőgyulladás, kötőhártya-gyulladás, háromnapos láz, bárányhimlő, skarlát, mumpsz - ezek a leggyakoribb gyerekbetegségek hazánkban. A legtöbb szülő tisztában van ezen betegségek tüneteivel, kezelési módjával, azt azonban már jóval kevesebben tudják, hogy mennyibe is kerül pontosan a családnak, mire a gyerek meggyógyul" - mondja Horváth Magyary Nóra, a K&H Csoport kommunikációs igazgatója, a K&H gyógyvarázs zsűritagja.

Forrás: Thinkstock
Forrás: Thinkstock

A Kutató Centrum 2012-es felmérése szerint egy átlagos influenzavírusból való kilábalás ára 5 és 10.000 forint között mozog, és ez mindössze a gyógyszereket jelenti. Akkor viszont még nem számoltunk a házipatika azon extra költségeivel, amelyekkel a szülő igyekszik hozzájárulni gyermeke mielőbbi gyógyulásához. Ide tartoznak az olyan csodaszerek, mint a méz, a savanyú káposzta, a húsleves vagy épp a citrusfélék sokasága.

"Mindezek mellett hajlamosak vagyunk megfeledkezni a betegség további járulékos költségeiről, amilyen például a beteg gyermeket ápoló szülő kieső bére, vagy épp a mellette lévő bébiszitter díja" - mondja Horváth Magyary Nóra.

Magyarországon 2013. év elején 233 600 forint volt a nemzetgazdasági szintű átlagos havi bruttó jövedelem. Amennyiben a gyermekkel otthon maradó szülő ennyi bérből gazdálkodik, akkor egy egyhetes (öt munkanapos) átlagos betegállomány esetén nagyjából 10.000 forint jövedelemtől esik el.

Ennél rosszabbul jár az a szülő, aki munkája miatt nem tudja a gyermek ápolását megoldani, és nagyszülői segítségre sem számíthat, ekkor ugyanis kénytelen bébiszitterre bízni a beteg gyerek felügyeletét. A bébiszitter óradíja a fővárosban és környékén átlagosan 1000 forint körül mozog, tehát a gyermekfelügyelet nagyjából napi 8000 forintjába kerül a családnak, ami egyhetes betegség esetén 40.000 forintot jelent.
A helyzetet tovább bonyolítja, és a költségvetést további tételekkel terheli meg, ha a gyermek esetleg kórházba is kerül - ami egy hányós-hasmenős vírus, vagy magas láz következtében gyakran megesik.

Forrás: Thinkstock
Forrás: Thinkstock

"A K&H gyógyvarázs programunkkal immár 10 éve vagyunk jelen a magyar gyermekegészségügyben. Tisztában vagyunk a kórházak helyzetével, lehetőségeivel, látjuk az esetleges hiányosságokat. Támogatásaink révén olyan eszközöket, berendezéseket igyekszünk biztosítani az intézményeknek, amelyek segítik a pontos diagnózis felállítását, megkönnyítik az orvosok, ápolók mindennapi munkáját és hozzájárulnak a beteg gyerekek mielőbbi felépüléséhez" - mondja Horváth Magyary Nóra. "Az OEP nyilvántartása szerint 2011-ben az ország csecsemő- és gyermekkórházaiban 4,5 nap volt az átlagos ápolási idő. Bár a beteg gyermek kórházi kezelését és ellátását az OEP fedezi, ilyen esetben is jó néhány további költség merülhet fel a szülők számára."

Ezek közül az egyik legjelentősebb az útiköltség. Feltételezhető ugyanis, hogy a szülő mind a 4 napon meg szeretné látogatni beteg gyermekét, az ötödik napon pedig haza szeretné szállítani. Ha a szülő mondjuk 20 km-re lakik a kórháztól - ami vidéki viszonylatban még nagyon is kedvezőnek mondható -, akkor egy átlagos 7 l-es fogyasztású autóval a heti látogatások költsége 5740 forintra tehető. Ehhez jön még hozzá a parkolási díj, ami a 300 forint/órás országos átlagos parkolási díjat figyelembe véve az öt alkalommal minimum további 1500 forinttal terheli meg a család költségvetését. Amennyiben a szülő távolsági busszal vagy vonattal közlekedik, akkor nagyjából 3700 forintos utazási költséggel számolhat, ami persze fejenként értendő, tehát ha mindkét szülő utazik, akkor a költség 7400 forintra rúg.

Ha a gyermek még kicsi, és a szülő szeretne mellette lenni a kórházi tartózkodás alatt, akkor a családnak további költségekkel kell számolnia. Bár a kórházaknak elvileg kötelező helyet biztosítani a beteg gyermek szülője számára is, a gyakorlatban - általában a hely hiánya és a kórház szűkös lehetőségei miatt - ez sajnos nem ilyen egyszerű. Amennyiben az anyuka nem a gyermek ágya melletti széken ülve szeretné eltölteni a 4 napot, akkor a legtöbb helyen térítési díjat kell fizetnie. Ennek összege általában 1200 és 5000 forint között mozog éjszakánként; a négyéjszakás kórházi tartózkodás ára tehát kórháztól függően 4800 és 20.000 forint között van.

Forrás: Thinkstock
Forrás: Thinkstock

Amennyiben az anyuka benntartózkodása mellett az apuka és a többi testvér is szeretné látogatni a kis beteget - ahogy az általában történni szokott -, akkor az előző két tétel, tehát az útiköltség és a bentlakás díja összeadódnak. És persze akkor még nem számoltuk, hogy a látogatók némi meglepetéssel - édességgel, apró játékokkal, foglalkoztató füzetekkel - igyekeznek kedveskedni a betegnek, amelyek költségei ismét gyorsan elérik a több ezres értékhatárt.

"K&H gyógyvarázs programunkkal a kezdetek óta igyekszünk hozzájárulni a kis betegek lelki egészségéhez is, mert látjuk, hogy a különböző szórakoztató programok, játékok javítanak a gyerekek állapotán, könnyebbé teszik a gyógyítást. Az elmúlt évtizedben 103 alkalommal szerveztünk szórakoztató programokat, önkénteseink 37-szer olvastak mesét és összesen 23.900 könyv- és játékadománnyal igyekeztünk könnyebbé tenni a gyermekek számára a kórházban töltött időt" - mondja Horváth Magyary Nóra.

A K&H gyógyvarázs pályázatról

A K&H Csoport, társadalmi felelősségvállalásának részeként, immár egy évtizede kiemelt figyelemmel kezeli a gyermekegészségügyet, így kíván hozzájárulni ahhoz, hogy a jelen és a jövő társadalmának tagjai egyaránt teljes életet élhessenek. A K&H gyógyvarázs mára egy számos kezdeményezést összefogó komplex programmá vált, amely az elmúlt 9 évben 119 kórház és 126 mentőszolgálat munkáját támogatta különböző műszerekkel és berendezésekkel, több mint 451 millió forint értében.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.