Egy egyhetes gyerekbetegség legalább 15-20.000 forint mínuszt jelent a családi költségvetésben, míg a kórházi kezelést is igénylő betegség további súlyos tízezer forintokkal terhelheti meg a családi kasszát.

"Nátha, influenza, hörghurut, tüdőgyulladás, kötőhártya-gyulladás, háromnapos láz, bárányhimlő, skarlát, mumpsz - ezek a leggyakoribb gyerekbetegségek hazánkban. A legtöbb szülő tisztában van ezen betegségek tüneteivel, kezelési módjával, azt azonban már jóval kevesebben tudják, hogy mennyibe is kerül pontosan a családnak, mire a gyerek meggyógyul" - mondja Horváth Magyary Nóra, a K&H Csoport kommunikációs igazgatója, a K&H gyógyvarázs zsűritagja.

Forrás: Thinkstock

A Kutató Centrum 2012-es felmérése szerint egy átlagos influenzavírusból való kilábalás ára 5 és 10.000 forint között mozog, és ez mindössze a gyógyszereket jelenti. Akkor viszont még nem számoltunk a házipatika azon extra költségeivel, amelyekkel a szülő igyekszik hozzájárulni gyermeke mielőbbi gyógyulásához. Ide tartoznak az olyan csodaszerek, mint a méz, a savanyú káposzta, a húsleves vagy épp a citrusfélék sokasága.

"Mindezek mellett hajlamosak vagyunk megfeledkezni a betegség további járulékos költségeiről, amilyen például a beteg gyermeket ápoló szülő kieső bére, vagy épp a mellette lévő bébiszitter díja" - mondja Horváth Magyary Nóra.

Magyarországon 2013. év elején 233 600 forint volt a nemzetgazdasági szintű átlagos havi bruttó jövedelem. Amennyiben a gyermekkel otthon maradó szülő ennyi bérből gazdálkodik, akkor egy egyhetes (öt munkanapos) átlagos betegállomány esetén nagyjából 10.000 forint jövedelemtől esik el.

Ennél rosszabbul jár az a szülő, aki munkája miatt nem tudja a gyermek ápolását megoldani, és nagyszülői segítségre sem számíthat, ekkor ugyanis kénytelen bébiszitterre bízni a beteg gyerek felügyeletét. A bébiszitter óradíja a fővárosban és környékén átlagosan 1000 forint körül mozog, tehát a gyermekfelügyelet nagyjából napi 8000 forintjába kerül a családnak, ami egyhetes betegség esetén 40.000 forintot jelent.
A helyzetet tovább bonyolítja, és a költségvetést további tételekkel terheli meg, ha a gyermek esetleg kórházba is kerül - ami egy hányós-hasmenős vírus, vagy magas láz következtében gyakran megesik.

Forrás: Thinkstock

"A K&H gyógyvarázs programunkkal immár 10 éve vagyunk jelen a magyar gyermekegészségügyben. Tisztában vagyunk a kórházak helyzetével, lehetőségeivel, látjuk az esetleges hiányosságokat. Támogatásaink révén olyan eszközöket, berendezéseket igyekszünk biztosítani az intézményeknek, amelyek segítik a pontos diagnózis felállítását, megkönnyítik az orvosok, ápolók mindennapi munkáját és hozzájárulnak a beteg gyerekek mielőbbi felépüléséhez" - mondja Horváth Magyary Nóra. "Az OEP nyilvántartása szerint 2011-ben az ország csecsemő- és gyermekkórházaiban 4,5 nap volt az átlagos ápolási idő. Bár a beteg gyermek kórházi kezelését és ellátását az OEP fedezi, ilyen esetben is jó néhány további költség merülhet fel a szülők számára."

Ezek közül az egyik legjelentősebb az útiköltség. Feltételezhető ugyanis, hogy a szülő mind a 4 napon meg szeretné látogatni beteg gyermekét, az ötödik napon pedig haza szeretné szállítani. Ha a szülő mondjuk 20 km-re lakik a kórháztól - ami vidéki viszonylatban még nagyon is kedvezőnek mondható -, akkor egy átlagos 7 l-es fogyasztású autóval a heti látogatások költsége 5740 forintra tehető. Ehhez jön még hozzá a parkolási díj, ami a 300 forint/órás országos átlagos parkolási díjat figyelembe véve az öt alkalommal minimum további 1500 forinttal terheli meg a család költségvetését. Amennyiben a szülő távolsági busszal vagy vonattal közlekedik, akkor nagyjából 3700 forintos utazási költséggel számolhat, ami persze fejenként értendő, tehát ha mindkét szülő utazik, akkor a költség 7400 forintra rúg.

Ha a gyermek még kicsi, és a szülő szeretne mellette lenni a kórházi tartózkodás alatt, akkor a családnak további költségekkel kell számolnia. Bár a kórházaknak elvileg kötelező helyet biztosítani a beteg gyermek szülője számára is, a gyakorlatban - általában a hely hiánya és a kórház szűkös lehetőségei miatt - ez sajnos nem ilyen egyszerű. Amennyiben az anyuka nem a gyermek ágya melletti széken ülve szeretné eltölteni a 4 napot, akkor a legtöbb helyen térítési díjat kell fizetnie. Ennek összege általában 1200 és 5000 forint között mozog éjszakánként; a négyéjszakás kórházi tartózkodás ára tehát kórháztól függően 4800 és 20.000 forint között van.

Forrás: Thinkstock

Amennyiben az anyuka benntartózkodása mellett az apuka és a többi testvér is szeretné látogatni a kis beteget - ahogy az általában történni szokott -, akkor az előző két tétel, tehát az útiköltség és a bentlakás díja összeadódnak. És persze akkor még nem számoltuk, hogy a látogatók némi meglepetéssel - édességgel, apró játékokkal, foglalkoztató füzetekkel - igyekeznek kedveskedni a betegnek, amelyek költségei ismét gyorsan elérik a több ezres értékhatárt.

"K&H gyógyvarázs programunkkal a kezdetek óta igyekszünk hozzájárulni a kis betegek lelki egészségéhez is, mert látjuk, hogy a különböző szórakoztató programok, játékok javítanak a gyerekek állapotán, könnyebbé teszik a gyógyítást. Az elmúlt évtizedben 103 alkalommal szerveztünk szórakoztató programokat, önkénteseink 37-szer olvastak mesét és összesen 23.900 könyv- és játékadománnyal igyekeztünk könnyebbé tenni a gyermekek számára a kórházban töltött időt" - mondja Horváth Magyary Nóra.

A K&H gyógyvarázs pályázatról
A K&H Csoport, társadalmi felelősségvállalásának részeként, immár egy évtizede kiemelt figyelemmel kezeli a gyermekegészségügyet, így kíván hozzájárulni ahhoz, hogy a jelen és a jövő társadalmának tagjai egyaránt teljes életet élhessenek. A K&H gyógyvarázs mára egy számos kezdeményezést összefogó komplex programmá vált, amely az elmúlt 9 évben 119 kórház és 126 mentőszolgálat munkáját támogatta különböző műszerekkel és berendezésekkel, több mint 451 millió forint értében.

 

Gyógyvarázs: Fogyatékos gyermek a családbanhttp://www.life.hu/gyogyulj/egeszseghirek/20130507-gyogyvarazs-fogyatekos-gyermek-a-csaladban.html Gyógyvarázs: Kiemelt figyelem a halmozottan sérült gyermekeknek és a gyermekfogászatnakhttp://www.life.hu/gyogyulj/egeszseghirek/20130328-a-gyogyvarazs-2013as-programjaban-kiemelt-figyelemben-reszesulnek-a-halmozottan-serult.html Gyógyvarázs: 7 millió forintos segítség öt intézménynekhttp://www.life.hu/gyogyulj/egeszseghirek/20130306-gyogyvarazs-7-millio-forintos-segitseg-ot-intezmenynek.html Gyógyvarázs: Nem a munkatársakat ajándékoztuk meg, hanem a gyerekekethttp://www.life.hu/gyogyulj/egeszseghirek/20130305-a-gyogyvarazs-program-kereteben-osszesen-8-millio-forintot-osztottak-szet.html Gyógyvarázs: A mese gyógyító erejehttp://www.life.hu/gyogyulj/egeszseghirek/20130121-a-kh-gyogyvarazs-onkentesei-meseolvasassal-sok-boldog-percet-szereztek-beteg.html