öregedés fiatalság kutatás szolárium hidratálás egészséges életmód bőrápolás
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
A túlzott szoláriumhasználat, a rendszeres dohányzás, a kevés gyümölcs- és folyadékfogyasztás harmincon túl igencsak meglátszik az arcunkon - akár tíz évvel is idősebbnek tűnhetünk a valódi korunknál.

Az életmóddal kapcsolatos tevékenységek harmadrészben határozzák meg, milyen korúnak látszik egy nő - derül ki egy friss kutatásból, amelybe 585 hölgyet vontak be az Egyesült Királyság, Kína és Spanyolország területéről. A szolárium, a dohányzás, illetve az elégtelen gyümölcsfogyasztás és hidratálás felgyorsítja az öregedési folyamatot, méghozzá egyéni jellemzők figyelembe vétele mellett is. "Eddig is tudtuk, hogy a genetika körülbelül 50 százalékban határozza meg, milyen idősnek néz ki valaki, de az életmódbeli döntések hatásának súlya tisztázatlan volt. Az eredményen mi magunk is meglepődtünk, mind az arányt, mind pedig az évek számát illetően" - mondta a kutatást vezető dr. Andrew Mayes.

Thinkstock
Thinkstock

Az elmúlt nyolc évben végzett felmérés 45 és 75 év közötti nők bevonásával készült az Egyesült Királyságból, 30 és 70 közöttiekkel Spanyolországból, illetve 25 és 70 év közöttiekkel Kínából. A kutatás helyszínéül bedfordi, madridi és sanghaji laboratóriumok szolgáltak. A résztvevőknek kérdőívet kellett kitölteniük, amely többek között szoláriumozási, dohányzási, gyümölcs- és zöldségfogyasztási, bőrápolási, továbbá fogmosási szokásaikra is rávilágított. A kutatók le is fényképezték a nőket, majd összehasonlították külsejüket a valódi korukkal, illetve az egészséges életmódot folytatókét a többiekével. A különbség 10,4 év volt - előbbiek ennyivel tűntek fiatalabbnak.

"Az évek száma egyenesen sokkoló. Nemrégiben láttunk egy eredményt, miszerint egyesült államokbeli és kanadai plasztikai sebészek szerint az arc- és nyakfeszesítő műtét szemhéj- és homlokplasztikával egybekötve összesen 8,5 esztendőt farag le az arc látszólagos korából. Most bizonyítékot szereztünk rá, hogy a megfelelő életmód még ennél is többet segíthet. Röviden összefoglalva: a bőr egészségéhez több kell, mint egy jó arckrém. A lényeg, hogyan élünk, és hogyan bánunk a testünkkel. Nem kell szélsőségekbe bocsátkoznunk a fiatalság érdekében, célszerűbbek az apró, de tartós változtatások. Mindez plasztikai műtét nélkül" - tette hozzá dr. Mayes.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.