ínyvérzés fogorvos ínygyulladás Life.hu szakértő fogszakorvos Dr. Budai Zsolt szakértő
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Olvasónk, Éva súlyos ínygyulladással és ínyvérzéssel kereste fel a Life.hu fogszakorvos szakértőjét, dr. Budai Zsoltot.

Kérdezz a Life.hu szakértőitől! Tedd fel kérdésed a szakerto@life.hu címen! Ne felejtsd el megírni, hogy a Life.hu melyik szakértőjétől szeretnél választ kapni.

"Tisztelt dr. Budai Zsolt!
Azért írok önnek, mert régóta be van dagadva, gyulladva az ínyem. Már voltam több fogorvosnál is leszedetni a fogkövet, de mégsem múik el a gyulladás és az ínyvérzés. Remélem, tud javasolni valamit.

Válaszát előre is köszönöm!
Üdvözlettel: Éva"

Thinkstock
Thinkstock

Kedves Éva!
Nagyon sok esetben a fogkő csak mint kiváltó ok szerepel a gyulladás kialakulásában, ami a dentálhigiénikus vagy orvos által elvégzett tisztítás után "önálló" életre kelhet, nem szűnik meg, hanem tovább fennmarad. Pácienseimnek azt szoktam mondani, ha 7-10 nap alatt otthoni praktikákkal sem lehet megszüntetni a tüneteket, sürgősen keressék fel újra a rendelőt. Ugyanis ha hosszabban fennállnak ezek a kisebb-nagyobb gyulladásos gócok, nemcsak a fogak meggyengülése, elvesztése fenyegethet, hanem bőrgyógyászati, ízületi, szívpanaszokat is okozhatnak. Mindenképpen szakorvosi kezelést igényel a probléma, nem érdemes az időt húzni, mert később sokkal súlyosabb következményekkel kell számolni.

Máskor egy lappangó betegség első tüneteként jelentkezhet vissza-visszatérő makacs ínygyulladás, de gyógyszer mellékhatásként sem ritka az előfordulása. Emellett szinte népbetegségként kell kezelnünk a krónikus ínygyulladást, ami az életmódunk, táplálkozásunk, fog- és szájápolási hiányosságaink miatt szinte az egész életen keresztül elkísérheti az arra fogékonyakat. Véleményem szerint a kisebb, de folyamatos duzzanatokat, ínyvérzéseket nagyon komolyan kell venni, és mindenképpen szükséges szakemberrel ellenőriztetni!
Budai Zsolt

Forrás: [origo]
Forrás: [origo]
Kövesd a Life.hu-t a Facebookon is!


Cikkek, információk, nyereményjátékok, szavazások, horoszkópok és galériák. Kövesd a Life.hu-t a Facebookon is, ha nem akarsz lemaradni semmiről!


IRÁNY A FACEBOOK ÉS A LIFE.HU OLDAL!


Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.