májelégtelenség méreganyag alkoholizmus májátültetés
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Amikor a 35 éves Jo buszra száll, az emberek átadják a helyüket. Nem csoda, mert úgy néz ki, mint egy mindenórás terhes. Pedig a fiatal nőnek valójában az alkoholfüggőségtől lett ilyen nagy hasa.

Az alkoholizmustól a mája olyan mértékben károsodott, hogy mostanra folyadék gyűlik fel a hasüregében. Cirrózisban szenved, amitől májának egészséges szövete hegszövetre cserélődik. Az állapot mellékhatásaként hasvízkór (ascites) is kialakult nála, így a folyadékvisszatartás következtében úgy néz ki, mintha terhes lenne. A felgyűlt folyadék olyan tápanyagokat és méreganyagokat tartalmaz, amiket normális esetben a májnak kellene feldolgoznia. Háromhetente be kell feküdnie a James Cook Egyetemi Kórházba, ahol egy fájdalmas eljárás keretében tűvel és katéterrel több liter folyadékot csapolnak le belőle. Egyetlen reménye a májátültetés, de még akkor sem lenne garancia arra, hogy túléli.

Forrás: BBC
Forrás: BBC

Jo-é csupán egyike azoknak a megdöbbentő élettörténeteknek, amiket az Old Before My Time című új brit tévéműsor bemutat - a teljes adást ITT nézheted meg. A dokumentumsorozat azokat a súlyos károkat próbálja szemléltetni, amiket a brit fiatalok önmaguknak okoznak a túlzott alkoholfogyasztással. Olyan harmincas éveikben járó fiatalokat mutatnak be, akik járni is alig tudnak az alkohol hatásai miatt.

Egyikük a húszéves Scott, aki "csak" három és fél üveg bort ivott meg egy ültő helyében, majd elütötte egy autó úgy, hogy erre egyáltalán nem is emlékszik. Aztán ott van Kate, a harmincéves édesanya, akitől alkoholizmusa miatt elvették két gyermekét. Most már ott tart, hogy nem érzi a lábfejét, és nem tud rendesen járni az alkohol pusztító hatásai miatt.

A fiatalok közül sokan az "egyszer élünk" mottót követik - szörnyű következményekkel. A kórházak a harminc éven aluli korosztályban az alkoholos májkárosodás előfordulásának 117 százalékos, és az ilyen eredetű halálozás 20 százalékos növekedéséről számoltak be az elmúlt tíz évben.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.