Minden második ember szenved saját vagy közeli ismerősének lábszagától - mutatott rá egy friss felmérés. Az ok: a fertőtlenítés hiánya.

Elkészült a Nagy Lábszagkutatás! Több mint ezer ember online megkérdezésével zajlott az ország első, nagy lábszag-felmérése a MediPed megbízásából. Érdekes, hogy a nőknek szinte egyáltalán nincs lábszaga - százból ugyanis csupán nyolcan érzik úgy, hogy ez problémát okoz nekik. 

IllusztrációForrás: Thinkstock

A férfiak közül minden ötödik válaszolt igennel ugyanerre a kérdésre. Összességében kiderült, minden második válaszadónak gondot okoz a saját, vagy valamelyik közeli hozzátartozójának lábszaga. A többség szerint a divat a felelős a kellemetlen szagokért. Tízből heten nevezték meg a gumicsizmát a legfőbb bűzforrásként. A férfiak inkább a műbőr cipőket okolják, de nem szerepelt jól a zokni és a tornacipő sem.

Mi a megoldás?

A lábszag a lábizzadásnak és a láb bőr- vagy köröm-fertőzöttségének a jele. Kialakulásáért a cipőben jelen lévő mikroorganizmusok a felelősek. A lábizzadás miatt a cipőben kialakul egyfajta mikroklíma, amely nedves, meleg, sötét hely, így kedvező feltételeket teremt a mikroorganizmusoknak. A megoldás: fertőtleníts! A ruházati termékek közül talán a lábbelink az, amit szinte soha nem mosunk ki - szemben például egy pólóval.