Forradalmian új módszert dolgoztak ki, amellyel javulhat a mellrákban szenvedők kezelése.

A Nottinghami Egyetem kutatói olyan klinikai tesztet dolgoztak ki, amelynek segítségével javulhat a mellrákban szenvedő betegek kezelésének hatékonysága – írja az Origo.hu. 

Forrás: Thinkstock

A jelenleg használt Nottingham Prognosztikai Indexet (NPI) 30 éve dolgozták ki. Ez egy olyan világszerte használt mérőszám, ami figyelembe veszi a szövettani lelet bizonyos sajátságait, és ennek segítségével prognosztizálja a betegség kiújulásának kockázatát. A mellrák azonban biológiailag sokkal komplexebb kór, mint eddig gondolták, különböző típusainál eltérő végkimenetelre lehet számítani.

A British Journal of Cancer című szaklapban publikált eredmények lehetővé teszik, hogy sokkal részletesebb információ álljon rendelkezésre egy beteg mellrákjának típusáról és annak viselkedéséről. A kutatást vezető Ian Ellis szerint ez jelentős segítséget jelenthet abban, hogy személyre szabottabb kezelésekkel növelhessék a páciensek gyógyulásának esélyeit. Ez tulajdonképpen az eredeti NPI bővített változata, amelybe tíz, újonnan felfedezett, rákos sejtekben megtalálható fehérjét foglaltak bele. Az engedélyezési eljárásokat figyelembe véve az új NPI+ teszt előreláthatólag két év múlva lesz bevezethető.