Szeretnéd átélni a boldogság perceit? Ezt edd, ezt tedd érte!

Forrás: Thinkstock -
boldogság csók endorfinok dopamin ölelés masszázs sport
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Nem kell megvárni, hogy a boldogság magától besétáljon a hétköznapjaidba. Íme néhány trükk, amivel magadhoz ragadhatod a kezdeményezést. Tarts végre egy boldogságnapot az életedben!

A boldogság némi túlzással megfogható a dopamin, az endorfin, a szerotonin kulcsszavakkal. Kémiai vegyületek "csupán", de óriási a szerepük. Befolyásolják a szervezeted működését, a hangulatodat, a reakcióidat, még azt is, hogy szépnek látod-e a világot vagy sem.

Érdemes tehát arra törekedni, hogy a hormonháztartásod elegendő "boldogságszereket" termeljen. Hogyan segíthetsz ezen?

Íme, a Life.hu néhány tippje egy boldog napért.

Forrás: Thinkstock

Gyümölcsök

Azt régóta tudjuk, hogy a legkülönfélébb fűszerek, mint például a gyömbér, a paprika, a fahéj, a vanília, a szerecsendió jótékonyan hatnak a szervezet működésére, különös tekintettel a szexuális vágyra és aktivitásra. E mentén persze a boldogságot is képesek elősegíteni, ám a fűszerek varázslatos hatása mellett akad olyan gyümölcs is, amely észrevétlenül, kevésbé harsányan fejtik ki hatását a kedélyállapotodra. Ilyen például a narancs, amelynek különösen az édes változata valóságos csodafegyver, ha a hangulat javításáról van szó. Az édes narancsok ugyanis inozitolt tartalmaznak, mely vegyület jól szabályozza a szerotonin és az inzulin szintjét a szervezetben. A hétköznapi banán is hasonlóan nagyágyúnak számít, mert a benne található triptofán nevű fehérje segítségével a szervezet szerotonint és dopamint állít elő. A boldogságnapon e két gyümölcs tehát feltétlenül szerepeljen az étlapodon.

Alkotás

Jó hír lehet számodra, hogy az alkotás, főleg, ha nem erősséged a kézimunka, viszonylag rövid idő alatt is hatással van a kedélyállapotodra. A legújjabb kutatások szerint például negyed óra kötés-horgolás már beindítja szervezetedben az endorfin termelődését. Ugyanez a helyzet a festészettel, a rajzolással is, illetve minden olyan kreatív tevékenységgel, amely a jobb agyfélteke élénkebb munkáját igényli. Vagyis ha boldogságra vágysz, a kitűzött napon ragadj kötőtűt vagy ecsetet.

Sport

Nem kell semmi extra testmozgásra gondolni, bőven elég egy pár kilométeres lassú, de kitartó futás ahhoz, hogy a szervezetedben endorfin szabaduljon fel. Ez egyrészt segít a holtponton átlendülni és akár nagyobb távokat is megtenni, másrészt a mozgás utáni "lebegő", könnyű, boldog érzésnek köszönhetően máskor is hajlandó vagy futócipőt húzni. A boldogságnapból tehát nem hiányozhat a mozgás.

Masszázs

Számos kutatás bizonyítja, hogy az emberi érintés valóságos gyógyszere a testnek és a léleknek egyaránt. De mi történik az igazán intenzív érintések alkalmával, mint amilyen a masszázs is? Az egyik, azonnal mérhető hatás a vérkeringés felélénkülése, ami a szervezet salaktalanításában játszik szerepet. Ám emellett tetten érhető a biológia különös ajándéka is: az érintés nyomán ugyanis a szervezetet jóleső érzés járja át, vagyis endorfin és oxitocin szabadul fel, amely segít a kedélyállapot javulásában és a stressz elűzésében. Különösen fontos lehet a partnermasszázs a boldogságnapon, hiszen az oxitocin a párkapcsolaton belül a kötődés erősítésében is szerepet játszik.

Szex

Szintén az oxitocin játszik szerepet a szexuális aktus során és után érzett felemelő pillanatokban. A szexben az érintés is rendkívül fontos, ám az orgazmus hatására beindult hormonális folyamatok nyomán valóságos boldogságbomba robban a szervezetedben, így nemcsak kielégült leszel, de jókedvű, vidám és boldog is. Szóval a boldogságnap fénypontja lehet a szex.

Zúg a füled, romlik a látásod, fáj a fogad? Válts cipőt! http://www.life.hu/drlife/20140409-a-lab-a-labujjak-a-talp-es-a-labfej-reflexologias-pontjai-hatassal-vannak-a-szervezet-mukodesere.html A reflexológia tapasztalatokon alapuló tudomány, melynek lényege a megfelelő pontok, zónák ingerlése, amelyek hatást gyakorolnak a szervezet egy-egy részére. A hatás azonban kölcsönös, a szervezet megbetegedését, gyengülését is jelzik a reflexológiás pontok. A Life.huBenke Rita természetgyógyász, reflexológus segítségével járja körbe az egyik - a reflexológiai stimulálás szempontjából jelentős - területet: a lábat, illetve a lábujjakat. Dr. Life Origo Felszívódási zavarok – ezért nem fejlődik a gyereked? http://www.life.hu/drlife/20140305-a-felszivodasi-zavarok-sulyos-betegsegeket-okozhatnak.html Minden szülő számára ijesztő lehet, amikor a leggondosabb táplálás ellenére is elmarad a kicsi fejlődése a kortársaitól. Amikor örökké nyűgös, örökké sír, szemlátomást „nem boldog”, és nem kiegyensúlyozott. Lehet, hogy felszívódási zavarokkal küzd a babád? Dr. Life -- A 8 legdurvább szépészeti beavatkozás http://www.life.hu/drlife/20140331-elkepeszto-teruleteken-vallalnak-plasztikai-sebeszeti-beavatkozast-az-emberek.html Egy ránc itt, egy szarkaláb ott – hiába, mindenki öregszik. Ám vannak olyan emberek, akik mindezt nem hajlandók tudomásul venni és fiatalságuk megőrzésének érdekében bármit képesek megtenni. Kés alá fekszenek és a legmorbidabb beavatkozásoknak is alávetik magukat. Ezekből pedig bőven van választék. Íme, a Life.hu által összegyűjtött legextrémebb szépészeti műtétek listája. Dr. Life

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.