Ahhoz, hogy a gyönyörű, sima bőröd egészséges is maradjon, fokozottan oda kell figyelned a szőrtelenítés mellett a higiéniára is – ezekhez ad a Life.hu  tippeket. 

Borotválás: csak a magadét használd!

Az egyik leggyakrabban használt szőrtelenítő eszköz a borotva, hiszen gyorsan és hatékonyan használható, ráadásul teljesen fájdalommentesen szabadít meg a nem kívánt szőrszálaktól. Hátránya viszont az, hogy a szőr hamar, borostásan visszanő, és a nem megfelelő használat mellett könnyen kialakulhat valamilyen bőrgyulladás. Mivel a szőr hamar kinő, sok nő minden nap borotválkozik, ami idővel meggyengítheti a bőrt, hiszen a felső hámrétegét folyamatosan „lecsiszolják” a pengével. Ez gyulladáshoz, fájdalomhoz, irritációhoz vezethet, különösen az intim területeken. Ha ezt szeretnéd elkerülni, próbáld meg minél kevesebbszer szőrteleníteni az érzékeny részeket, hogy a bőrnek legyen ideje regenerálódni, illetve fertőtlenítsd rendszeresen a borotvádat. Ha eldobható verziót használsz, az valóban dobd el használat után, a tartós borotvát pedig rendszeresen fertőtlenítsd alkohollal. Soha ne használd más borotváját, mert ezzel új kórokozókat juttathatsz az amúgy is érzékeny bőrfelületre. Mindezek mellett fontos tudnod, hogy a borotva okozta mikrosérüléseken át számtalan kórokozó juthat a bőrödbe, amik fertőzést okozhatnak, ezért például közvetlenül uszoda vagy strand előtt nem érdemes leborotválni magad – egyenes utat mutatsz ugyanis a baktériumoknak, vírusoknak. 

Forrás: Thinkstock
+ 1 jó tanács: Bár kényszerhelyzetben sokan megteszik, sose borotváld a lábad szórakozóhely mosdójában, főleg ne szárazon. Ilyen helyzetben képtelenség figyelni a higiéniára, ráadásul a bőröd megfelelő tisztításáról és fertőtlenítéséről sem tudsz gondoskodni, ami viszont alapfeltétele minden egyes borotválásnak.

Gyantázás: ne forrázd le magad!

A borotvánál jóval fájdalmasabb, ám tartósabb megoldást nyújt a gyanta használata. A megfelelő hosszúságúra megnőtt szőrszálakat egyszerűen és viszonylag gyorsan kitépheted, így később nem jelenik meg a borosta, helyette vékonyabb szálak nőnek vissza. Viszont gyantázás közben is előfordulhatnak balesetek, főleg akkor, ha eleve érzékeny rá a bőröd, vagy nem tisztítottad meg megfelelően. Egy nagyobb gyantázás előtt egy nappal érdemes kis felületen próbát végezni, hogy még időben kiderüljön, ha allergiás vagy a termékre, vagy csak nem bírja a bőröd az effajta eljárásokat. Mindezek mellett a fő veszély a bőr megégése: a meleg gyantáknál gyakran nehéz ellenőrizni a megfelelő hőmérsékletet, és fájdalmas égési sérüléseket okozhatsz magadnak. Hogy ezt elkerüld, használj gyantamelegítő gépet, vagy válaszd az egyszerűen és az égés veszélye nélkül használható hideggyanta-szalagokat.

Forrás: Thinkstock

Szőrtelenítő krém: figyelj a megadott használati időre

A borotvához hasonlóan teljesen fájdalommentesen használhatod a szőrtelenítő krémeket, habokat, géleket. Ezek előnye az egyszerű használat mellett az, hogy nem húzol végig több pengét a bőröd felületén, hátránya viszont, hogy ezekben a termékekben vegyszerek találhatók, melyek nemcsak a szőrszálakat távolítják el, de a bőrödet is irritálhatják. A bőrgyulladás és az irritáció elkerülése érdekében mindig végezz előzetes bőrpróbát egy kisebb felületen, s csak akkor használd ezeket a krémeket, ha biztosan bírja őket a bőröd. Rendszeres használatuk mellett kifejezetten figyelned kell arra, hogy a bőrödet utólag hidratáld, és hagyj neki időt megnyugodni – állandó szőrtelenítési módnak a vegyi anyagok miatt ez a módszer nem feltétlenül ajánlott.

+1 jó tanács: mindig olvasd el és tartsd be a szőrtelenítő krém használati utasításában foglaltakat, a megadott kezelési időt pedig soha ne lépd túl!