Így kerüld el a bőrirritációt a szőrtelenítésnél

Forrás: Thinkstock -
cukorgyanta szőrtelenítés allergia gyanta kiütés bőrirritáció
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Hiába elvárás mostanában, hogy szinte minden bőrfelületünk sima és bársonyos legyen, ennek bőrünk fizeti meg az árát: sok nő nehezen szabadul meg a szőrtüszőgyulladástól és a piros pöttyöktől. A Life.hu megmutatja, mit tehetsz, hogy megelőzd az irritációt.

Miért alakul ki?

Maga a szőrtelenítés után jelentkező bőrirritáció főként azért zavaró, mert látványos, ahogy lábunkon vagy bármely más testrészünkön sebek, piros pöttyök virítanak. De emellett egészségügyi problémáról is szó van, hiszen egyrészt fájdalmas lehet, másrészt a sérült hámréteg miatt különböző fertőzéseket is elkaphatsz. A probléma kialakulása sok mindentől függ: van, aki egyszerűen allergiás a gyantára, más a szőrbenövésre hajlamos, és akármilyen módszert használ, a szőrszálak csak azért is a bőre alá nőnek és begyulladnak, borotválkozásnál pedig az okoz gondot, hogy a bőr felső hámrétegét is lecsiszoljuk, így az száraz és érzékeny lesz, tehát könnyebben alakulnak ki rajta kiütések. Az apró sebeken át pedig még különböző kórokozók is megtámadhatnak - akár a nem fertőtlenített borotvától, akár a kezedtől vagy a ruhádtól.

Forrás: Thinkstock

Különböző krémek segíthetnek

Ha már nem sikerült megakadályozni a bőrirritációt, vagy csak szőrtelenítés után meg szeretnéd előzni azt, akkor használj nyugtató, ápoló és enyhén fertőtlenítő hatású krémeket közvetlenül a szőrszálak eltávolítása után. Pótold a vitaminokat, és állítsd vissza bőröd hidratáltságát, regeneráld a sejtjeidet: már többféle készítményt is kaphatsz erre a célra a patikákban, drogériákban. Sokan a párjuk arcszeszét használják, hiszen alkoholtartalma miatt fertőtlenít, viszont iszonyúan csíphet, és tovább szárítja az amúgy is megnyúzott bőrödet, így ez nem ajánlott.

Várd meg, amíg a bőröd védelme helyreáll!

Különböző trükkök segítségével még azon melegében megelőzheted az irritációt és a piros pöttyöket: például szőrtelenítés után ne használj egy napig illatosított, alkoholtartalmú tusfürdőket, bőrradírokat, dezodorokat, hidratálókat, mert ezek további gondokat okozhatnak, de az úszást, strandolást, a szoláriumozást és a napozást is jobb ilyenkor hanyagolni. A meleg vizes fürdést, kádban ázást gyantázás után sokaknak nem ajánlják: inkább másnap zuhanyozz le röviden. A fájó, duzzadt bőrt jobb ilyenkor inkább lehűteni nedves, tiszta törölközővel, így megnyugodhat. A tapogatás, piszkos kezes simogatás sem ajánlott egyetlen fajta szőrtelenítés után sem, hiszen te magad juttathatod be a kórokozókat az apró sebeken keresztül. Ha pedig a szőrbenövés jelentkezik, tudnod kell, hogy a gyulladás egészen addig nem múlik el, míg a bőr alá csavarodott szőrszálat tövestől ki nem húzod. Ez egy tű vagy szemöldökcsipesz segítségével könnyen elvégezhető, de hogy megelőzd, szőrtelenítés előtt radírozd le a bőrödet, és utána gyakran hidratáld, illetve használj külön szőrbenövés ellen kifejlesztett termékeket.

Forrás: Thinkstock

Tippek borotválkozáshoz

A dupla vagy tripla pengés borotvák nagyon elterjedtek és rendkívül hasznosak, hiszen kevesebb lehúzással több szőrt távolítanak el. Viszont ezek a termékek egy kicsit kifeszítik a szőrszálat, mielőtt levágnák, így az visszapattanhat a bőr alá, és növekedése során pedig ott folytatja az útját, és nem kint. Segíthetsz ennek megelőzésében azzal, ha a kezeddel nem feszíted ki a bőröd borotválkozás közben, vagy szőr mentén borotválsz. A fertőzéseket előzd meg azzal, hogy fertőtleníted a borotvád, és nem használod másét, még a párodét sem.

Trükkök a gyantázásnál

Ha a gyanta nem megfelelő hőmérsékletű, vagy rossz minőségű, esetleg ügyetlenül használod, súlyos sebeket is okozhat, és utána napokig érzékeny, kipattogzott lehet a bőröd. Minden gyantafajtánál végezz előzetes tesztet, hogy időben kiderüljön, ha esetleg allergiás vagy rá, és ha nem tudod ügyesen használni az otthoni gyantázókészleteket, inkább menj el egy jó kozmetikushoz. Az otthoni hideggyanta-szalagok is jó megoldást nyújtanak, hiszen biztosan nem okoznak égési sérülést, és hatékonyan eltávolítják a szőrszálakat. Ha pedig a vegyszerektől ódzkodnál, próbáld ki a természetes alapú cukorgyantát.

Baktériumok a hüvelyben - bakteriális vaginózishttp://www.life.hu/drlife/20140610-a-bv-avagy-a-bakterialis-vaginozis-a-nok-jelentos-reszet-erinto-betegseg.htmlÓvatos becslések szerint a nők 20 százaléka már átesett hüvelyi baktérium fertőzésen, a kevésbé óvatos becslések viszont arra hívják fel a figyelmet, hogy minden nő volt már érintett, vagy éppen most küzd az intim területeket érintő betegséggel, a bakteriális vaginózissal.Dr. LifeOrigoGyógyító kéztartások - mudra bárhol és bármikorhttp://www.life.hu/drlife/20140604-a-mudra-vagyis-a-gyogyito-keztartasok-osi-modszer-a-betegsegek-legyozesere.htmlA szimbolikus kéztartások, azaz a mudrák, segítik az elmélyülést, aktivizálják az energiákat és védelmet nyújtanak testnek és léleknek egyaránt. De honnan származnak, hogyan segítik a testi-lelki egyensúly létrejöttét és hogyan kivitelezhetők egy stresszes napon?Dr. Life--Neked is erek „firkálják” a lábadat?http://www.life.hu/drlife/20140604-a-visszeres-venatagulat-a-nok-30-at-erinto-megbetegedes.htmlHajlam, hormonok, helytelen életmód - a tripla „h” okozza a visszeres panaszokat, amely a nők közel 30%-át érinti. Dr. LifeOrigo

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.