Az Országos Mentőszolgálat Alapítvány immár másodszor végezte el a Nagy Elsősegély Tesztet: több mint 1000 főt kérdezett meg arról, hogy gyakori vészhelyzetekben mik a teendők. Vannak még problémák...

Bár a tavalyi eredményhez képest javult az arányszám, még mindig van hová fejlődnünk elsősegélynyújtás terén – derült ki az Országos Mentőszolgálat Alapítvány felméréséből. A kutatás során a megkérdezettek nagy része tudja, mi a teendő agyrázkódásnál, üvegszilánk szembe kerülésekor, magas láz, illetve csuklóvágás esetén, illetve azzal is tisztában vannak, hogy a napi ajánlott folyadékbevitel 2-2,5 liter körül mozog.

Forrás: Thinkstock

A magas vérnyomás határértékének meghatározása azonban még most is gondot okozott a megkérdezettek nagy részénél, és bár az újraélesztésnél történt az egyetlen nagyobb ugrás a tavalyi évhez képest, ám még mindig sokan (24%) gondolják úgy, hogy a jó válasz a légutak kitisztítása, a fej hátra hajtása, szájból szájba levegőfújás és mellkasnyomás.

„Sajnos még hiányos a tudásunk az alap elsősegély helyzetekkel kapcsolatban. Pedig ez a tudás rengeteg embert menthet meg" - értékelte az eredményeket dr. Czakler Éva mentőorvos,  az Országos Mentőszolgálat Alapítványának alelnöke.