Zokni nélkül cipőben?

Forrás: Thinkstock -
betegség Benke Rita horzsolás lábizzadás egészség lábgomba
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Az rendben van, hogy szandálhoz nem húzol zoknit. Vagy csak akkor, ha engedsz valami frissen felbukkant divathóbortnak. Ám mi a helyzet a zokni nélkül hordott sport- és vászoncipőkkel? Tényleg egyenes az út a gombás fertőzések felé? A Life.hu természetgyógyász szakértőjét, Benke Ritát kérdeztük. 

Nem tilos a zokni nélküli cipőviselet, de ha fontos számodra a lábad egészsége, akkor ezt is érdemes megfontoltan tenni. A zokni nélküli cipőhordással ugyanis nem az a legnagyobb baj, hogy esetleg kellemetlen szagot áraszt majd a bőröd (és a cipőd), hanem az, hogy valóságos gomba- és baktérumfészekké válhat a láb verítékétől nedves lábbeli.

Gombariadó

Amikor zokni nélkül bújsz olyan cipőbe, amelynek nincs természetes szellőzése - zárt, fűzős-tépőzáras cipőkről beszélünk, és olyanokról, amelyeknek az anyaga nem speciálisan képzett -, szinte biztosan beleizzad a lábad. Ma már persze vásárolhatók olyan lábbelik is (különösen a sportra hegyezik ki azok gyártását), amelyek porózus anyaguknak, illetve a jól elhelyezett légréseknek köszönhetően képesek elvezetni a felesleges hőt, így a láb nem izzad meg, a gombák pedig nem fogják kedvelni a cipőt, hiszen a szellős, száraz közeg nem kedvez a szaporodásuknak.
A gombák és más mikroorganizmusok akkor tudnak megtámadni bennünket, ha az immunrendszerünk nem elég erős. Épségét segíthetjük a talpreflexológiával, fülakupunktúrával, helyes életmóddal, kevés szénhidrátra alapozott, valamint természetes élelmiszerek fogyasztásával. Ha pedig már megvan a baj, és gombás elváltozások keletkeztek a lábkörmökön vagy a bőrön akkor is fontos az immunrendszer erősítése, természetesen egyéb terápiákkal kiegészítve.

Forrás: Thinkstock

A zokni anyaga is fontos, mert csak akkor tölti be "védelmi" funkcióját, ha természetes alapanyagból készült, vagyis lehetőleg pamutból gyártották, vagy megfelelő arányú pamut-szintetikus szálak keverékéből, amelyek gyorsan felszívják, és magukban is tartják az esetlegesen keletkezett, felesleges nedvességet.

Horzsolások körbe-körbe

Nemcsak a gomba jelent azonban veszélyt a lábra, hanem a kisebb-nagyobb sérülések is. Ha a láb beleizzad a cipőbe, akkor a bőr nedvessé válik, felpuhul és sérülékennyé válik. Horzsolások, sebek alakulhatnak ki rajtuk, amelyek aztán el is fertőződhetnek. Annál is inkább, mert a zokni nélküli cipőviselés nem feltételezi automatikusan, hogy az illető naponta kimossa vagy kifertőtleníti a zokni nélkül hordott lábbelit. Nagy valószínűséggel másnap újra felhúzza, és megfertőzheti a nedves cipőben addigra már elszaporodott baktériumokkal a be nem gyógyult horzsolásokat.

Aki hallott már a reflexológiáról, biztosan tudja, hogy a lábon az egész szervezetünknek, minden testrészünknek vannak zónái. Az azokon keletkezett sérülések pedig visszahatnak a vele analógiában lévő szervre, testrészre is, és talán betegséget nem okoz (hiszen egy vízhólyag egy hét alatt meggyógyul általában, ha nem fertőződik el), de energia- és/vagy egyensúlyvesztés is keletkezhet. Például egy kisujjfeltörés is okozhat a fülben kisebb problémákat. Érdemes tehát a kellemetlen lábizzadáson túl tekinteni, és a teljes szervezet egészségét megóvó módon viselni a cipőket.

Forrás: Thinkstock

Mire figyelj tehát, ha mégis ragaszkodsz a mezítlábas cipőhordáshoz?

- Csak olyan cipővel tegyél próbát, amely képes természetes szellőzésre. Ettől függetlenül szinte biztos, hogy a 100% bőrbakancsban, amelyiknek a külső-belső része, valamint a talpa is bőr, ha hőség van, is izzadni fog a lábad.
- Keress speciális anyagból gyártott és spéci légrésekkel ellátott cipőket, amelyek csak látszólag zártak.
- Használj speciális izzadásgátlót és/vagy jó minőségű hintőport.
- Felváltva hordd a cipőidet, hogy legyen idő a kiszáradásra. Ha vászoncipőről van szó, hetente egyszer mosd ki mosógépben. Hamar tönkremehet így, de valamit valamiért. Szakértőnk szerint a gombák ellen a legjobb védelem a hagyományos háztartási ecet. Amikor az edző- vagy tornacipőt kimosod, tegyél a vízébe 1-1,5 decit. Az izzadós (ne adj isten gombás) lábakról lekerült zoknit se tedd soha a többi ruha közé, hanem mosás előtt áztasd be egy kis ecetes-szódabikarbónás vízbe. Ha bőrcipőben jársz mezítláb, akkor szerezz be antibakteriális dezodorokat. Amennyire csak lehetséges, használat után tedd szabaddá a cipő belsejét, fűzd ki, "bontsd ki", hogy járja át a levegő és száradás után kezeld le a fertőtlenítővel.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.