Nem merevít, hanem lazít - tévhitek a botoxról

Forrás: Thinkstock -
lazítás hatás Dr.Zsengellér Julianna botox gyógyszer tévhitek
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Még azok a szépülni vágyó nők is összerezzennek a botox használatának lehetőségétől, akik korábban szilikonnal turbózták fel a kebleiket. Vajon a botox hatásait illusztráló képekről ránk tekintő, eltorzult sztárarcok tényleg ennek a csodaszernek a következményei? Hogy ne csak a levegőbe beszéljünk, kipróbáltuk.

Sokan bármennyire is fiatalodnának és szépülnének, mégis úgy rettegnek a botoxtól, mint az ördög a tömjénfüsttől. Utánajártunk, hogy tényleg ennyire félelmetes-e a XXI. században leginkább a szépségiparban használt gyógyszer.

A nőket pár száz éve még azért ítélték el, mert nadrágban jártak. A férfiak privilégiumának számító ruhadarab tiltásával szembeszállva egyre több nő kezdett el tüntetőleg nadrágot viselni, mint például az 1800-as években férfi álnéven publikáló, női író George Sand. Ma már a 80 éves nénike is abban jár, mert kényelmes. A középkorban annak ellenére festették a hajukat a nők, hogy az egyház ezt ellenezte. Csak a feslett hölgyek vállalták a szőkített vagy vörösre festett hajat. Ugyanez a helyzet a botoxszal. Ma azt a tényt fogadják döbbenten, ha valaki bátran kijelenti, hogy botoxszal tartja fiatalon az arcát.

Forrás: Thinkstock

„A botox nem egy illegális, sátántól való szer, hanem egy régóta alkalmazásban álló gyógyszer, ami hozzátartozik a modern élethez. A botox - más néven botulinum toxin - egy baktérium által termelt anyag, aminek nem a méreg részét, hanem a hasznos, izomlazító tulajdonságát használja fel a gyógyszeripar. Sok cég gyárt ugyanezzel a hatóanyaggal botoxot, de különféle fantázianévvel és ugyanolyan hatással. Itthon az Országos Gyógyszerészeti Intézet engedélyezte, tehát ha ez gyógyszer, akkor nem méreg, főleg nem idegméreg” – kezdett bele dr. Zsengellér Júlia esztétikai bőrgyógyász a tévhitek eloszlatásába.

"Legelőször a 12 éven felüli gyermekek kancsalságát kezelték ezzel, majd az arcbénulások után állították be a két arcfelet szimmetrikusra, de a dongaláb helyreállítására is alkalmas. Minden olyan betegséget lehet vele kezelni, ahol az izomlazításnak előnye van. Ugyanis a lényege az izomlazítás, nem pedig az izomblokkolás. Az egész botox hatása az izomegyensúlyokra épül, lényege, hogy az adott izmot ellazítsa. Ha valakinek lefelé görbülő vonalú a szája, akkor a szájzugba beadott injekcióval ellazítható a lefelé húzó izom. Egy ellensúlyt elengedek és ekkor a felfelé húzó izomcsoportok fognak megerősödni, az egész arc meg fog emelkedni. És ez minden izomcsoportra érvényes. Az egész arc megfeszítése botoxszal teljesen lehetetlen, ezt csak műtéttel lehet elérni, ami ráadásul visszafordíthatatlan. Az egyik legnagyobb tévhit, hogy a botoxtól örökre lemerevedik és 'leesik' a páciens arca. A botox hatása a hónapok múlásával folyamatosan csökken, 4-6 hónapig tart. Ráadásul egy arc izomzata nem egy izomból áll. Ha a szem köré adom be, akkor két cm-es szakaszt érint csak, a homlokba pedig három izomcsoportba kerül. Az arc többi izma továbbra is működik. Ha egy páciensnek javasolom, hogy botoxszal hozza rendbe a problémáját,megrémül. A legelső gondolata az, hogy merev lesz tőle az arca, ez valami gonosz dolog, ami valami komoly elváltozást fog okozni, ez egy méreg. Érdekes, ugyanezek a nők a szilikontól, ami nincs engedélyezve Európában, nem félnek, szájba, mellbe tetetik. Érdekes paradoxon" – folytatta a doktornő.

Az arc izmai Forrás: Thinkstock

Sajnos a média egy téves képet társított a botox mellé, például Sylvester Stallone vagy az édesanyja fényképe ugrik be.

"Amit látunk az egy elmerevített arc, amely nem a botox, hanem több, rosszul sikerült plasztikai műtét eredménye. Az emberek vizuálisak, ez marad meg az agyukban, elszörnyednek tőle. A páciensek főleg szépészeti okokból keresnek fel, itt minimális adagot használunk a botoxból, nem úgy, mint a gyógyításnál. A nők a tekintetet megkeményítő szigor vonalát, a homlokot szeretnék a legtöbbször simán látni, a férfiak a kóros izzadást szüntetnék meg. Szeretném megjegyezni, hogy ez egy orvosszakmai beavatkozás, nem csinálok meg bármit. Ha azt látom, hogy nem lesz szebb, jobb az eredmény, ha a lazítással nem kedvező kép alakul ki, például árkosítom a szemét, vagy nem alkalmas a beavatkozásra a páciens, akkor nem csinálom meg. Egyre több a testképzavaros ember, akinek teljesen sima a homloka, de valamit még lát rajta. Neki biztos, hogy nem fogok beadni semmit. Együttműködésre is szükség van. Ha kérem, hogy 6 óráig ne érintse meg a kezelt felületet, és tudom, hogy kilépve tőlem azonnal alapozót fog használni, akkor visszautasítom a kezelést” – árulta el a páciensek vágyainak határt szabó doktornő.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.