A macskatartók ezer okot ismernek, amiért rajonghatnak kedvenceikért. Mostantól azonban bővíthetik a listát néhány igazán nyomós érvvel. A macskadorombolás emberre gyakorolt pozitív egészségügyi hatása ugyanis nem városi legenda többé. A Life.hu is utánajárt az igazságnak.

A dorombolás, vagyis az emberi fül számára (is) hallható, de a szervezet által is érzékelt egyedi rezgés, az állatvilágban alapvetően a szoptató anyacica és a kölykei közötti párbeszédet szolgálja. A macskák azonban gazdáiknak is szívesen kedveskednek ily módon, jelezve, hogy élvezik a simogatást, illetve a társaságot. Azt, hogy a macskák csontjai gyorsabban gyógyulnak, mint például a kutyák vagy más állatok csontjai, régóta tudjuk. Ezt a különösen gyors regenerálódást az állatorvosok és a tudósok a 20-140 Hz közötti rezgésszámú dorombolással indokolják. Ahogy a dorombolás frekvenciája az állatok csontján kívül az ízületek és sebek gyógyulását is elősegíti, mi több, fájdalomcsillapító hatással is bír. A Daily Infographic cikke szerint azonban a mechanizmus az emberi szervezetre is hatással van, mind fizikailag, mind lelkileg. 

Forrás: Thinkstock

A csontritkulás ellenszere lehet a macska

Kínai kutatók úgy találták, hogy a dorombolás olyan, akár civilizációs betegségekre is hatással lehet, mint amilyen a keringési probléma - akár 30 százalékkal is csökkentheti a szívrohamok kialakulásának kockázatát. Más kutatások szerint hatalmas a szerepe a stressz csökkentésében, ahogy erre az Észak- Karolinában kutató, a Fauna Kommunikációs Intézet igazgatója, Rebecca Johnson is rámutatott. Megállapították azt is, hogy a macskadorombolás enyhíti a légzési problémákat, és ahogy a macskáknál, az embereknél is segíti a sebek gyógyulását, erősíti a csontokat - felgyorsítja a csonttörések regenerálódását, csökkenti a csontritkulás kockázatát, sőt a koleszterinszintre is jó hatással van.

Mintát nyújt ás manipulál

Mások azonban úgy vélik, hogy a kézzelfogható fizikai hatások mellett nem hanyagolható el az a minta, amelyet szabad, független lényével mutat a közösségben élő embereknek. Önmagában a macska viselkedésének megfigyelése valódi személyiségépítő kalauz lehet. Segíthet az önbizalomhiánnyal küzdőknek, de azoknak is, akik esetleg függő szerepet élnek meg emberi kapcsolataikban.

Mindemellett a macskák úgy tűnik, tudatosan is képesek bevetni a dorombolás tudományát, ha valamit szeretnének megszerezni gazdájuktól: kifejezetten olyan rezgésszámon dorombolnak, amely kémiai ingereket vált ki az emberből, és ahogy a csecsemősírás, felébreszti bennük a gondoskodás igényét és felelősségét.

Forrás: Thinkstock
A legújabb régészeti leletek azt mutatják, hogy a macska háziasítása visszanyúlik egészen az ókori egyiptomi korszaknál is korábbra, Krisztus előtt mintegy 9000 körülre. Mára már több százmillió macska van jelenleg a világon, és Amerikában a legmagasabb a regisztrált macskák száma, körülbelül 80 millió, míg Kínában 55 milliót kényeztetnek a gazdák.