Gyógyít a macskadorombolás - Mégsem urbánus legenda?

Forrás: Thinkstock -
macskadorombolás betegség egészség állattartás macska
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
A macskatartók ezer okot ismernek, amiért rajonghatnak kedvenceikért. Mostantól azonban bővíthetik a listát néhány igazán nyomós érvvel. A macskadorombolás emberre gyakorolt pozitív egészségügyi hatása ugyanis nem városi legenda többé. A Life.hu is utánajárt az igazságnak.

A dorombolás, vagyis az emberi fül számára (is) hallható, de a szervezet által is érzékelt egyedi rezgés, az állatvilágban alapvetően a szoptató anyacica és a kölykei közötti párbeszédet szolgálja. A macskák azonban gazdáiknak is szívesen kedveskednek ily módon, jelezve, hogy élvezik a simogatást, illetve a társaságot. Azt, hogy a macskák csontjai gyorsabban gyógyulnak, mint például a kutyák vagy más állatok csontjai, régóta tudjuk. Ezt a különösen gyors regenerálódást az állatorvosok és a tudósok a 20-140 Hz közötti rezgésszámú dorombolással indokolják. Ahogy a dorombolás frekvenciája az állatok csontján kívül az ízületek és sebek gyógyulását is elősegíti, mi több, fájdalomcsillapító hatással is bír. A Daily Infographic cikke szerint azonban a mechanizmus az emberi szervezetre is hatással van, mind fizikailag, mind lelkileg.

Forrás: Thinkstock

A csontritkulás ellenszere lehet a macska

Kínai kutatók úgy találták, hogy a dorombolás olyan, akár civilizációs betegségekre is hatással lehet, mint amilyen a keringési probléma - akár 30 százalékkal is csökkentheti a szívrohamok kialakulásának kockázatát. Más kutatások szerint hatalmas a szerepe a stressz csökkentésében, ahogy erre az Észak- Karolinában kutató, a Fauna Kommunikációs Intézet igazgatója, Rebecca Johnson is rámutatott. Megállapították azt is, hogy a macskadorombolás enyhíti a légzési problémákat, és ahogy a macskáknál, az embereknél is segíti a sebek gyógyulását, erősíti a csontokat - felgyorsítja a csonttörések regenerálódását, csökkenti a csontritkulás kockázatát, sőt a koleszterinszintre is jó hatással van.

Mintát nyújt ás manipulál

Mások azonban úgy vélik, hogy a kézzelfogható fizikai hatások mellett nem hanyagolható el az a minta, amelyet szabad, független lényével mutat a közösségben élő embereknek. Önmagában a macska viselkedésének megfigyelése valódi személyiségépítő kalauz lehet. Segíthet az önbizalomhiánnyal küzdőknek, de azoknak is, akik esetleg függő szerepet élnek meg emberi kapcsolataikban.

Mindemellett a macskák úgy tűnik, tudatosan is képesek bevetni a dorombolás tudományát, ha valamit szeretnének megszerezni gazdájuktól: kifejezetten olyan rezgésszámon dorombolnak, amely kémiai ingereket vált ki az emberből, és ahogy a csecsemősírás, felébreszti bennük a gondoskodás igényét és felelősségét.

Forrás: Thinkstock

A legújabb régészeti leletek azt mutatják, hogy a macska háziasítása visszanyúlik egészen az ókori egyiptomi korszaknál is korábbra, Krisztus előtt mintegy 9000 körülre. Mára már több százmillió macska van jelenleg a világon, és Amerikában a legmagasabb a regisztrált macskák száma, körülbelül 80 millió, míg Kínában 55 milliót kényeztetnek a gazdák.

Csíped a csalánt? – Nem árt, ha igenhttp://www.life.hu/drlife/20140702-a-csalannak-szamos-pozitiv-egeszsegugyi-hatasa-van.htmlGyerekkorában szinte mindenki csupa kellemetlen tulajdonságot társít a csalánhoz. Biztos neked is van szúrós, hólyagos, netán sírós emléked az első találkozásról, ami azért sokáig meg is határozhatta kapcsolatod a csalánnal. Pedig az égető, viszkető érzés eltörpül a csalán széles körű gyógyító és méregtelenítő hatásai mellett. A Life.hu ezeket járta körül.Dr. Life--Lépfenefertőzés: pokolvar a bőrön!http://www.life.hu/drlife/20140708-lepfene-fertozes-tortent-tiszafureden.htmlAhogy néhány nappal ezelőtt a Life.hu is megírta, lépfenefertőzés ütötte fel a fejét Tiszafüreden.A gyanú szerint a fertőzés a közétkeztetést is érintheti. A Life.hu a fertőzés terjedési módjára valamint veszélyeire volt kíváncsi.Dr. Life--Gyógyulj agyaggal: íme a Föld ereje!http://www.life.hu/drlife/20140702-agyageves-agyagpakolas-az-egeszsegugyben.htmlBőrre, hajra, sebre kenni, de fogyasztani is lehet az agyagot, melynek egészségügyi szempontból kiváló hatásait már az ókoriak is ismerték.Dr. Life--

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.