Egy aprócska, de annál zseniálisabb eszköz segítségével megtudhatod, csempészett-e valaki randidrogot az italodba. Korábban a partidrog jelző pohárral is próbálkoztak.

Pd.id (Personal drink id) azaz személyes ital azonosító a neve annak az újrahasznosíthat, körülbelül pendrive méretű eszköznek, ami megállapítja, van-e drog az italban. A honlapján olvasható leírás szerint nagyon könnyű használni: egyszerűen beleállítod a folyadékba, vársz pár másodpercet, majd kigyullad egy kis lámpa. Ha zöld, akkor rendben van az ital, ha piros, akkor viszont baj van. 

Forrás: Thinkstock

A kis kütyü három dolog alapján futtatja végig a tesztet: hőmérséklet, fény, áram. Okostelefonhoz is csatlakoztatható, ilyenkor a mobil sms-ben vagy hívás során figyelmeztet, ha drogot talál.

A készülék az Indiegogo nevű finanszírozási közösségi oldalra került fel, ahol az a cél, hogy 100 ezer dollár összegyűljön. Ha a pénz megvan, fél éven belül piacra dobják az azonosítót, amely körülbelül 17 ezer forintba kerül majd.

Észak-Amerikában 4-ből 1 nőt szexuálisan bántalmaznak élete során. Az inzultusok negyede a partidrogokkal áll összefüggésben.

Idehaza több híresség is állította, hogy drogot kevertek az italába. Például Orosz Barbara, Brasch Benceés Mészáros Árpád Zsolt.

A Life.hu korábban is foglalkozott a témával, akkor a partidrogjelző pohárról írtunk neked, amit IDE kattintva tudsz feleleveníteni. 

Partidroggá az a szer válik, amelyet egyszerűen, tabletta vagy por formájában lehet a szervezetbe juttatni, amely nem igényel bonyolult előkészületet, és amelytől - ha fennáll a lebukás veszélye - könnyen lehet megszabadulni. A témáról bővebben ITT olvashatsz.