egészségügyi ellátás bűncselekmény sérülés biztonság tüdőembólia csigolyatörés Sziget 2014 szívinfarktus
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Csaknem ezerhétszázan kaptak egészségügyi ellátást az idei Szigeten. Az esetek között volt csigolyatörés, szívinfarktus és tüdőembólia is.

Szeles Géza, a fesztivál egészségügyi szolgálatának vezetője az MTI-nek azt mondta: hétfőtől vasárnap reggelig csaknem 1700 esetet láttak el. A leggyakrabban továbbra is végtagsérülésekkel fordultak hozzájuk, ezt követték a belgyógyászati, fül-orr-gégészeti és a szemészeti panaszok.

A legsúlyosabb sérülés idén a Szigeten két gerincsérülés volt, amelyek közül az egyikről bebizonyosodott, hogy csigolyatörésről van szó, ezért a páciens lebénult. Koponyatörés-gyanúval is kezeltek egy sérültet, de előfordult szívinfarktus és bélátfúródás is.

Ez a baleset még tavaly történt. További Szigetes sérülésekhez 2013-ból kattints IDE! Fotó: Hámori Zsófia/Life.hu

Idén, először a Sziget történetében, tüdőembólia miatt kellett kezelni egy fiatal látogatót. A fiatalembert sikerült még időben ellátni, így megmenekült.

Az alkohol és a drogok okozta problémák száma már évek óta stagnál: szeszes ital fogyasztása miatt naponta 10-15 embert láttak el, viszont idén senkit sem kellett elszállíttatni, míg kábítószer-fogyasztás miatt naponta 6-8 embert láttak el, nagy részük kórházba került.

"Idén azt érzékeltük, hogy folyamatosan csökken az ellátandó esetek száma, mert egyre jobb az együttműködés például a krónikus betegekkel" - hangsúlyozta Szeles Géza. Hozzátette: mára az állandó kezelésre szoruló emberek többsége nem felejti otthon, vagy a sátrában a gyógyszerét, hanem beadják az egészségügyi szolgálathoz, így az nem tűnik el.

Lasz György, a Sziget biztonsági főnöke kifejtette: idén a korábbinál is többen voltak a fesztiválon, ezért a legnagyobb kihívást a tömeg kezelése jelentette. Az A38 színpadnál a Sziget egy hete alatt többször is sérülésekkel is járó komoly tumultus alakult ki, és a Nagyszínpadnál majdnem minden nap "terelni kellett a tömeget", olyan sokan voltak kíváncsiak a produkciókra.

Az elmúlt években a napi 60-70 ezres látogatószám volt a normális, míg idén naponta 70-80 ezren voltak a fesztiválon. Ehhez képest a bűncselekmények száma folyamatosan csökken - mondta.

Az idei Sziget számokban

- történetének legtöbb látogatóját számlálta idén a Sziget: 415 ezren voltak kíváncsiak rá
- napi látogatócsúcs született: csütörtökön 85 ezres teltház volt
Orosz Barbi annyira nő, hogy a Szigetre is tűsarkúban megyhttp://www.life.hu/trend/20140817-orosz-barbara-musorvezeto-tusarku-cipoben-megy-a-sziget-fesztivalra.htmlMinden tiszteletünk Orosz Barbaráé, aki annyira ízig-vérig nő, hogy még a Szigetre is tűsarkúban megy. Na, neki el is hisszük, hogy képes benne elegánsan mozogni a pocsolyák között. De vajon létezik fesztiválkompatibilis magas sarkú? Még a végén kiderül, hogy igen.Trend--Zimány Linda volt pasijával, Kedves Ferenccel bulizott a Szigetenhttp://www.life.hu/bulvar/20140817-zimany-linda-es-kedves-ferenc-egy-tarsasagban-buliztak-a-szigeten.htmlZimány Linda a Sziget Fesztiválon lazult Kedves Ferenc társaságában. A Life.hu újságírójának kérdésére elmondta, véletlen futottak össze.TV + BulvárA Szigeten házasodott össze két fiatal - sárban dagonyázva ünnepeltekhttp://www.life.hu/intim/20140815-a-sziget-fesztivalon-hazasodott-ossze-ket-fiatal-farkas-detti-es-toth-tamas.htmlA szervezők teljesítették két szerelmes, Detti és Tamás kívánságát, akik így a Szigeten köthették össze életüket csütörtökön. Az esős idő kicsit sem zavarta a párt, pocsolyába ugráltak, jól érezték magukat.IntimOrigo

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.