Csaknem ezerhétszázan kaptak egészségügyi ellátást az idei Szigeten. Az esetek között volt csigolyatörés, szívinfarktus és tüdőembólia is.

Szeles Géza, a fesztivál egészségügyi szolgálatának vezetője az MTI-nek azt mondta: hétfőtől vasárnap reggelig csaknem 1700 esetet láttak el. A leggyakrabban továbbra is végtagsérülésekkel fordultak hozzájuk, ezt követték a belgyógyászati, fül-orr-gégészeti és a szemészeti panaszok.

A legsúlyosabb sérülés idén a Szigeten két gerincsérülés volt, amelyek közül az egyikről bebizonyosodott, hogy csigolyatörésről van szó, ezért a páciens lebénult. Koponyatörés-gyanúval is kezeltek egy sérültet, de előfordult szívinfarktus és bélátfúródás is. 

Ez a baleset még tavaly történt. További Szigetes sérülésekhez 2013-ból kattints IDE!Fotó: Hámori Zsófia/Life.hu

Idén, először a Sziget történetében, tüdőembólia miatt kellett kezelni egy fiatal látogatót. A fiatalembert sikerült még időben ellátni, így megmenekült.

Az alkohol és a drogok okozta problémák száma már évek óta stagnál: szeszes ital fogyasztása miatt naponta 10-15 embert láttak el, viszont idén senkit sem kellett elszállíttatni, míg kábítószer-fogyasztás miatt naponta 6-8 embert láttak el, nagy részük kórházba került.

"Idén azt érzékeltük, hogy folyamatosan csökken az ellátandó esetek száma, mert egyre jobb az együttműködés például a krónikus betegekkel" - hangsúlyozta Szeles Géza. Hozzátette: mára az állandó kezelésre szoruló emberek többsége nem felejti otthon, vagy a sátrában a gyógyszerét, hanem beadják az egészségügyi szolgálathoz, így az nem tűnik el.

Lasz György, a Sziget biztonsági főnöke kifejtette: idén a korábbinál is többen voltak a fesztiválon, ezért a legnagyobb kihívást a tömeg kezelése jelentette. Az A38 színpadnál a Sziget egy hete alatt többször is sérülésekkel is járó komoly tumultus alakult ki, és a Nagyszínpadnál majdnem minden nap "terelni kellett a tömeget", olyan sokan voltak kíváncsiak a produkciókra.

Az elmúlt években a napi 60-70 ezres látogatószám volt a normális, míg idén naponta 70-80 ezren voltak a fesztiválon. Ehhez képest a bűncselekmények száma folyamatosan csökken - mondta.

Az idei Sziget számokban
- történetének legtöbb látogatóját számlálta idén a Sziget: 415 ezren voltak kíváncsiak rá
- napi látogatócsúcs született: csütörtökön 85 ezres teltház volt