Az ikerbabák érkezése azokban a családokban is meglepetés, ahol történt már baba-duplázás. Ahol azonban váratlanul érkezik a kettős öröm, igazi bombaként robbanhat a hír.

Az ikerkutatás egyik legizgalmasabb feladata az ikerterhességek gyakoriságának megállapítása. A statisztikai adatok szerint ugyan a kettős ikerszülés nem is olyan ritka, minden 89. terhességre jut egy kettős terhesség, de előfordulhat a 3-4 - sőt, az ötös ikerterhesség is. Az egészségügy ismeri az egypetéjű, a kétpetéjű ikreket, valamint különbséget tesz a természetes úton fogant, valamint a mesterséges megtermékenyítés során fogant ikerterhességek között. Legyen azonban bárhogy, lehet a természet különösen kedves ajándéka, vagy a tudomány vívmánya az ikerterhesség, létük, személyiségük alakulása és az ikrek közötti különös kapocs máig sok titkot rejteget még magában.

Forrás: Thinkstock

Virág és párja nagyon fiatalok, az anyuka 26, az apuka 29 éves. Virág mesélt családjuk születéséről:

"Se az én, se a párom családjában nem volt még ikerterhesség, így eszünkbe se jutott, hogy amikor rászántuk magunkat a családalapításra, rögtön két trónörökössel kell majd számolnunk. Sőt, igazából mi olyan jól éreztük magunkat kettesben is a férjemmel, annyira jó a házasságunk, a kapcsolatunk, hogy az is kérdés volt, egyáltalán akarunk-e babát. Aztán a párom egyszer azt mondta, talán mégis jó lenne, lenne kinek átadni a vállalkozást. Ebben maradtunk. Aztán az első szabad utas együttlét után rögvest pozitív lett a teszt, azonnal terhes maradtam. Szóval azért valami már készülődött. 

Az ultrahangon jött aztán a nagy meglepetés, mert az orvos a kérdésemre, hogy minden rendben van-e a babával, azt mondta, hogy igen. "És a másikkal is minden rendben van" - legalább öt percet vitatkoztam vele, hogy az nem lehet, nekem csak egy gyerekem lesz, a családban se volt soha kettős szülés, meg biztos téved. A párom azonban közben látta a felvételen, hogy ott bizony tényleg két petezsák van. Ő segített meggyőzni, meg erőt is ő adott. Mert én sírtam. Azonnal eszembe jutott, hogy kicsi a ház, így is a dolgozószobából lesz a gyerekszoba, meg a sok rémtörténet az egygyerekes anyukáktól, a sok átalvatlan éjszakáról. Mi lesz velem, velünk, ha két baba üvölt majd éjszakánként. A férjem azonban csak mondta, hogy jó  lesz ez így, egyszerre leteszem a gondot, nem kell másik terhesség, meg együtt nőnek fel.

Forrás: jonababa.postr.hu

Aztán megszülettek a picik, kicsit korábban ugyan, mint ahogy vártuk a fiúkat, Zalánt és Milánt, de egy kis plusz várakozás után haza is hozhattuk a srácokat. És most nem kell elhinnie annak, aki nem akarja, de el nem tudnám képzelni azt, hogy csak egy gyerekem legyen. Imádom ezt a kettős anyaságot, és a srácok olyan jók, soha ennyit és és ilyen jól nem aludtam még, mint amióta megvannak, itt vannak velünk a fiúk. Nincs szükségem plusz segítségre, olyan szépen, okosan, egyszerre esznek, alszanak. Ha van kis nyűgösködés (mert mondjuk kicsit hamarabb éhezik meg), azt is szépen beosztják, ha az egyik nap nyűgös valamelyik, a másik csendben marad. Figyelem őket, hasonlítanak-e egymásra, de mindent együtt csinálnak: az elmúlt három hónap alatt egyetlen egyszer hánytak, akkor is egymás után."

Jön a baba Hadas Krisztával
Virág babavárásának időszakát és a szülés gyönyörű eseményét a szeptember 20-án induló  Jön a baba Hadas Krisztával című sorozatban láthatod majd a  LifeNetwork tévén. A sorozatban szereplő kismamák történetét, az aktuális eseményeket a produkció  blogján  ismerheted meg és követheted nyomon. Az őszinte hangvételű műsor kapcsán nem csak Hadas Kriszta nevét érdemes megjegyezned, a produkció fáradhatatlan szerkesztője Kéky Kira videoújságíró.

 

Így látta Hadas Kriszta Virágék történetét
Virág és a férje is valódi meglepetés volt, hiszen fiatal koruk ellenére olyan higgadt nyugalommal fogadtak minden nehézséget, amire még nem nagyon láttam példát. Ahogy ő is elmondta, természetesen megrémült a hír hallatán, hogy ikreik lesznek, de az elfogadás utáni állapotot a nyugalom jellemezte, jellemzi. A babák császármetszéssel születtek a 34. héten, nem lehettek azonnal együtt, de Virág ebben is a jót látta: ha erre van szüksége a kicsiknek, akkor elfogadja, hogy csak távolról láthatja őket, hogy látogatnia kell a csöppségeket. Sokat forgattam már újszülöttosztályon és láttam én már nem egy anyukát totál pánikban az inkubátorra borulva zokogni, de Virágot nem. Higgadt magabiztossággal viselt mindent. Azt is, hogy a kicsik nem tanultak meg szopizni, hogy tápszerrel eteti őket. De a babákkal kapcsolatos minden feladatot ilyen laza nyugalommal végeznek otthon is.