Szívzörej a kisbabáknál - Ijesztő, de ne ess pánikba!

Forrás: Thinkstock -
betegség szív és érrendszer szívderítő szívbetegség szívzörej egészség
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Az újszülöttek szívzöreje ijesztő tünet lehet a szülők számára, pedig a legtöbb esetben nincs szó szívbetegségről.

A kisbabákkal kapcsolatos minden elváltozás, még a teljesen ártalmatlan kiütések is vészcsengőt szólaltatnak meg a szülőkben. A szívvel kapcsolatos bármilyen jellegű eltérés - így a szívzörej is - szinte pánikot okoz.

Forrás: Thinkstock

A Szívderítő oldalára is érkezett ilyen jellegű kérdés: "A nővérem nemrég szült, és nagy a pánik a családban, mert a gyerekorvos azt mondta, hogy szívzörejeket hall a babánál. Apukámnak szívinfarktusa volt, lehet, hogy ez genetikus? A szívzörej tulajdonképpen mit jelent? Mennyire veszélyes?"

A Szívderítő szakértője, dr. Benczúr Béla belgyógyász, kardiológus igyekszik megnyugtatni a hozzátartozókat: "A szívinfarktus direkt módon nem öröklődik, bár a hajlam, a hasonló kockázati tényezők igen. Az újszülött szívzöreje ezzel semmilyen összefüggésben sincs, viszont a zörej lehet annak a jele, ha még a keringése nem adaptálódott, nem záródtak azok a söntök, amelyek a magzati keringéshez nélkülözhetetlenek. Lehet persze veleszületett szívprobléma jele is, a gyermekorvos minden bizonnyal szívultrahangra fogja irányítani, ha bármire is gyanakszik."

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.