Az újszülöttek szívzöreje ijesztő tünet lehet a szülők számára, pedig a legtöbb esetben nincs szó szívbetegségről.

A kisbabákkal kapcsolatos minden elváltozás, még a teljesen ártalmatlan kiütések is vészcsengőt szólaltatnak meg a szülőkben. A szívvel kapcsolatos bármilyen jellegű eltérés - így a szívzörej is - szinte pánikot okoz.

Forrás: Thinkstock

A Szívderítő oldalára is érkezett ilyen jellegű kérdés: "A nővérem nemrég szült, és nagy a pánik a családban, mert a gyerekorvos azt mondta, hogy szívzörejeket hall a babánál. Apukámnak szívinfarktusa volt, lehet, hogy ez genetikus? A szívzörej tulajdonképpen mit jelent? Mennyire veszélyes?"

A Szívderítő szakértője, dr. Benczúr Béla belgyógyász, kardiológus igyekszik megnyugtatni a hozzátartozókat: "A szívinfarktus direkt módon nem öröklődik, bár a hajlam, a hasonló kockázati tényezők igen. Az újszülött szívzöreje ezzel semmilyen összefüggésben sincs, viszont a zörej lehet annak a jele, ha még a keringése nem adaptálódott, nem záródtak azok a söntök, amelyek a magzati keringéshez nélkülözhetetlenek. Lehet persze veleszületett szívprobléma jele is, a gyermekorvos minden bizonnyal szívultrahangra fogja irányítani, ha bármire is gyanakszik."