A németországi Lipcsébe szállítottak és ott kezelnek egy Ebola-vírussal fertőzött beteget. Az első amerikai ebolás páciens közben életét vesztette.

Íme, három súlyos betegség, amelyet állatok terjesztenek - cikkünket olvasd el ITT

A lipcsei beteget, az ENSZ egy munkatársát szállító repülő csütörtök hajnalban érkezett meg Lipcse és Halle közös repülőterére. A lipcsei Szent György kórház súlyosan fertőzött betegek számára elkülönített osztályán fogják kezelni. A beteg állapotáról nem tudni semmit, későbbre ígértek tájékoztatást.

Forrás: AFP/Joe Raedle

Németországban korábban már sikeresen kezeltek egy Ebolával megfertőződött beteget. Hamburgi kezelésének köszönhetően a múlt héten felépült az Egészségügyi Világszervezet egy munkatársa, akit még augusztus végén szállítottak a német város egyetemi klinikájára. Szintén Németországban, Frankfurtban kezelnek egy ugandai orvost, aki Sierra Leonéban kapta el a vírust, ahol egy olasz segélyszervezet munkatársaként küzdött a járvány ellen.

Korábban Spanyolországban két hazaszállított Ebola-fertőzött életét vesztette, és egyiküktől egy ápoló is elkapta a betegséget. Ez volt az első eset, hogy valaki Afrikán kívül kapta el a fertőzést.

Egy ebolás beteg az Egyesült Államokban is életét vesztette, de ő még Nyugat-Afrikában fertőződött meg. Közben újabb fertőzésgyanús esetet találtak Texasban – tudósít az MTI.

Az Egészségügyi Világszervezet friss adatai szerint a járvány által legsúlyosabban érintett nyugat-afrikai országokban - Guineában, Sierra Leonéban és Libériában - 8033 fertőzöttet regisztráltak, és közülük 3865 ember - majdnem minden második fertőzött - belehalt a súlyos vírusos betegségbe. Ez a legsúlyosabb Ebola-járvány a vírus csaknem negyven évvel ezelőtti megjelenése óta.

A járvány vérrel és más testnedvvel terjed. A betegség tünetei közé tartozik többek közt a hirtelen felszökő láz, hasmenés, hányás és bizonyos esetekben belső vérzés. A vírus hatására összeomlik a szervezet véralvasztó képessége, fellép az elvérzés veszélye, majd a betegség végzetessé válik.